-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kokius dokumentus lietuviai dažniausiai tvarko internetu?

Ilgo stovėjimo eilėse, norint pateikti paraišką ar susitvarkyti vieną kitą dokumentą, laikai neabejotinai traukia į pabaigą. Nors tokių, kurie renkasi reikalus tvarkyti tradiciniu būdu, dar atsiranda, neabejojama, kad tai – tik laiko klausimas. Elektroninį pavidalą įgavusių paslaugų daugėja kone kasdien, skaitmeninti savo veiklą stengiasi ne tik privačios įmonės, bet ir valstybinės institucjos. Šiuo metu pastarosios siūlo net 670 e. paslaugų, ir jų skaičius neabejotinai augs.
Kompiuteris
Kompiuteris / 123rf.com nuotr.

Elektroninių valdžios vartų portalas gyventojams internete siūlo pačias įvairiausias jų poreikius atitinkančias paslaugas – nuo mašinos įregistravimo, vaiko gimimo dokumentų tvarkymo iki verslo pradėjimo tiesiog internetu. Kokios paslaugos lietuviams prigijo labiausiai? Kurios iš 670-ies siūlomų sulaukia didžiausio populiarumo?

1. Gyvenamosios vietos deklaravimas

Viena iš populiariausių paslaugų – gyvenamosios vietos deklaravimas internetu. Ši paslauga aktuali ne tik tiems, kurie tiesiog pakeitė gyvenamąją. Ji aktuali ir naujagimių tėvams, internetu vos kelių mygtukų spustelėjimu galintiems užregistruoti naują pilietį, o galiausiai ir šalies imigrantams, tokiu būdu taip pat galintiems prisiregistruoti.

123rf.com nuotr./Kompiuteris
123rf.com nuotr./Kompiuteris

2. E. pristatymas

Ši paslauga skirta norintiems užtikrinti perduodamų duomenų saugumą, o taip pat atlikti šią procedūrą greitai ir taupiai. Elektroninė dokumentų pristatymo paslauga suteikia galimybę gyventojams saugiai ir patikimai pateikti dokumentus, duomenis valstybės institucijoms, privatiems juridiniams ir fiziniams asmenims.

3. Vaiko gimimas

Lietuva yra pirmoji valstybė Europoje, įdiegusi sudėtinę su vaiko gimimu susijusią e. paslaugą. E.paslaugos.lt suteikia galimybę vienu metu užsisakyti net 5 atskiras su vaiko gimimu susijusias būtiniausias paslaugas. Tai – vaiko gimimo registravimas, gyvenamosios vietos deklaravimas, vienkartinė išmoka gimus vaikui, motinystės pašalpa, prašymo dėl atostogų darbdaviui pateikimas. Norintiems gauti visas šias paslaugas gyventojams savo asmeninius duomenis portalui užteks pateikti tik vieną kartą, taip taupomas laikas, kyla mažiau nesklandumų ir užtikrinamas operatyvumas.

4. Savivaldybių paslaugos

Visos Lietuvos savivaldybės savo paslaugas gyventojams ir verslui jau teikia elektroniniu būdu. Norintieji užsisakyti įvairaus spektro – nuo atliekų tvarkymo, pavardžių keitimo iki turto klausimų – savivaldybių paslaugas per Elektroninius valdžios vartus gali teikti prašymus ir kitus reikalingus duomenis elektroniniu būdu.

5. Fizinio ar juridinio asmens skolingumas

Viena iš itin populiarų paslaugų – duomenų apie fizinio ar juridinio asmens skolingumą užsakymas. Paslauga leidžia institucijų, sudariusių duomenų gavimo sutartis su Valstybinio socialinio draudimo fondo valdyba, darbuotojams gauti fizinio ar juridinio asmens skolingumo Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžetui bei draudiminio laikotarpio duomenis.

6. Energetikos įrenginių techninės būklės patikrinimas

Valstybinė energetikos inspekcija nuolat prižiūri, kaip laikomasi reikalavimų įrengiant ir rekonstruojant energetikos įrenginius. Taip pat kontroliuojama energetikos įrenginių atitiktis nustatytiems reikalavimams ir tinkamumas naudoti, Energetikos ministerija išduoda ir tai patvirtinančias pažymas.

Tuo tarpu gyventojai gali užsakyti energetikos įrenginių techninės būklės patikrinimą ar minėtų pažymų išdavimą. Tai galima atlikti tiesiog elektroniniu būdu, o ši paslauga rikiuojasi tarp populiariausių e. paslaugų.

Vida Press nuotr./Socialiniai tinklai skatina įvairiausias emocijas
Vida Press nuotr./Kompiuteriu dirbanti moteris

Elektroninių valdžios vartų portale publikuojamos ir kitų institucijų paslaugos, kuriomis gyventojai taip pat labai aktyviai naudojasi.

1. Statybos leidimai

Tai viena aktualiausių gyventojams teikiamų e. paslaugų. Elektroniniu būdu suteikiama galimybė užsakyti ir gauti 18 su statyba susijusių paslaugų, dokumentų.

2. Transporto priemonių registravimas

Itin dažnai gyventojai renkasi elektroniniu būdu registruoti ir išregistruoti transporto priemones. Ši paslauga taip pat suteikia galimybę keisti transporto priemonės registravimo duomenis ar gauti trumpalaikį leidimą dalyvauti eisme.

3. Dokumentų teikimas į valstybės tarnybą

Norint teikti kandidatūrą į valstybės tarnautojų pareigybę taip pat reikėtų ieškoti e.paslaugos.lt portalo. Mat dokumentai į konkursus ar pakaitinių valstybės tarnautojų atrankas teikiami elektroniniu būdu. Ši paslauga sulaukia nemažai dėmesio.

4. Rinkimų paslaugos

Elektroniniu būdu teikiamos paslaugos ir rinkėjams, rinkimų dalyviams bei rinkimų organizatoriams. Paslaugų spektras taip pat platus – tai rinkėjo informavimas, savo Seimo nario ir aktualios savivaldybės tarybos sudėties paieškos ir peržiūros, elektroninių dokumentų pateikimas ir gavimas, rinkėjo kortelės suformavimas, spausdinimas ir pristatymas ir kitos panašios paslaugos. Jomis lietuviai taip pat linkę naudotis.

5. Aplinkosaugos leidimai

Neretai Elektroninių valdžios vartų portale ieškome ir galimybės užsisakyti, gauti aplinkosaugos leidimą – ši paslauga teikiama tiek fiziniams, tiek juridiniams asmenims. Negana to, suteikiama galimybė elektroninėje erdvėje lengvai pasiekti susistemintą informaciją apie išduodamus leidimus, jų sąlygas, galiojimo terminus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius