Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Komiteto pirmininkė: neturima duomenų apie masinį pinigų nutekėjimą iš ABLV

Neturima duomenų apie masinį lėšų nutekėjimą iš banko ABLV prieš sustabdant jo mokėjimus, pirmadienį žurnalistams sakė Latvijos Saeimos Nacionalinio saugumo komiteto pirmininkė Inesė Lybinia-Egnerė.
ABLV bankas
ABLV bankas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Jos teigimu, Latvija turėtų sugebėti vykdyti savo įsipareigojimus dėl apdraustų banko indėlių, jeigu kiltų tokia būtinybė. O klausimai dėl praktinių šio įsipareigojimo aspektų turėtų būti užduodami Finansų ministerijai ir Iždo institucijai, sakė parlamentarė.

Kaip skelbta anksčiau, Latvijos centrinis bankas iš dalies patenkino banko ABLV finansinės pagalbos prašymą, suteikdamas jam 97,5 mln. eurų paskolą – beveik penkis kartus mažesnę nei ABLV prašė.

Nacionalinio saugumo komiteto pirmininkė taip pat kategoriškai atmetė galimybę, kad valstybės lėšos gali būti panaudotos stabilizuoti ABLV padėtį. Kadangi dauguma banko klientų nėra Latvijos rezidentai, anot pirmininkės, būtų „grynas neatsakingumas naudoti mokesčių mokėtojų pinigus“ šiam tikslui.

I.Lybinia-Egnerė neatmetė galimybės, kad žmonės gali panorėti atsiimti pinigus iš bankų dėl susidariusios nestabilios padėties. Ji taip pat pranešė, kad daugiau informacijos apie kitus Europos Centrinio Banko žingsnius ABLV atžvilgiu gali būti paskelbta trečiadienį, vasario 21 d.

Kaip skelbta anksčiau, Latvijos centrinis bankas iš dalies patenkino banko ABLV finansinės pagalbos prašymą, suteikdamas jam 97,5 mln. eurų paskolą – beveik penkis kartus mažesnę nei ABLV prašė.

Latvijos bankų sektoriaus priežiūros tarnyba – Finansų ir kapitalo rinkos komisija, vykdydama Europos Centrinio Banko nurodymą, nuo vasario 19 dienos laikinai, tačiau neskelbiamam laikotarpiui apribojo banko ABLV veiklą, uždraudžiant jo klientų debeto operacijas bet kokia valiuta.

JAV iždo departamentas praėjusią savaitę ABLV bankui įvedė sankcijas, pareiškęs, kad šis bankas užsiėmė pinigų plovimu, sudarė sąlygas neteisėtiems atsiskaitymams ir korupcijai. JAV finansų įstaigoms uždrausta atidaryti ir tvarkyti ABLV korespondentines sąskaitas, o tai iš esmės reiškia, kad šis Latvijos bankas neteko galimybės vykdyti finansines operacijas JAV doleriais.

1993-iaisiais veiklą pradėjusio ABLV pagrindiniai akcininkai yra Olegas Filis, Ernestas ir Nika Berniai, tiesiogiai ir netiesiogiai valdantys 87,04 proc. akcijų.

ABLV obligacijomis prekiaujama Rygos „Nasdaq“ biržoje, kuri pirmadienį pranešė neribotam laikui sustabdžiusi ABLV narystę biržoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius