Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Konkurencingumo taryboje – mokslinių tyrimų ir žaliojo kurso klausimai

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė antradienį Briuselyje dalyvauja Europos Sąjungos Konkurencingumo tarybos posėdyje, rašoma ministerijos pranešime spaudai.
Jurgita Šiugždinienė
Jurgita Šiugždinienė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

ES mokslo ministrai ketina pritarti Tarybos išvadoms dėl ES tarptautinio bendradarbiavimo mokslinių tyrimų ir inovacijų srityje.

Tarybos išvadose pasisakoma už taisyklėmis grįstą daugiašalį bendradarbiavimą ir dialogą pasaulinių iššūkių srityse. Išvadose nustatyti pagrindiniai principai ir vertybės (pvz., mokslinių tyrimų laisvė, atvirumas, ES vertybės ir interesai, abipusiškumas, saugumas „kiek įmanoma atvira ir uždara, kai būtina”, mokslinių tyrimų etika, lyčių lygybė) bei pagrindiniai veiksmai, kurių būtina imtis, skatinant tarptautinį bendradarbiavimą mokslinių tyrimų ir inovacijų srityje.

ES ministrai taip pat ketina diskutuoti dėl atnaujintos Europos mokslinių tyrimų erdvės valdymo. ES yra užsibrėžusi tikslą tapti mokslo ir inovacijų pasauline lydere. Siekiama, kad atnaujinta Europos mokslinių tyrimų erdvės plėtra būtų vykdoma integruojant mokslinius tyrimus ir inovacijas į įvairius sektorius, daugiau dėmesio skiriant konkrečių veiksmų ir sprendimų įgyvendinimui, padidinant politinius įsipareigojimus, sujungiant finansines pastangas bendriems politinės darbotvarkės tikslams.

„COVID-19 pandemija, skaitmeninė ir žalioji pertvarka kaip niekad anksčiau išryškino mokslinių tyrimų ir inovacijų svarbą. Mokslas ir inovacijos turėtų tapti horizontaliu įrankiu, integruotu į sektorines politikas sprendžiant žaliojo kurso, skaitmeninių inovacijų ir visuomenės atsparumo iššūkius“, – sakė J.Šiugždinienė.

Taryba siekia stiprinti ES konkurencingumą ir ekonomikos augimą. Siekdama šio tikslo, ji svarsto klausimus šiose politikos srityse: vidaus rinkos, pramonės, mokslinių tyrimų ir inovacijų, kosmoso. Tarybos posėdžiai rengiami bent keturis kartus per metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius