Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kovoje už skaidrų darželinukų maitinimą – pirmoji pergalė

Penktadienį Vilniaus apygardos teismas dėl ginčijamų viešųjų pirkimų procedūrų sustabdė sostinės savivaldybės konkursą.
įmonės „Pieno ūkis“ rinkodaros direktorius A.Kiminas
Įmonės „Pieno ūkis“ rinkodaros direktoriaus A.Kimino teigimu, pasirinkdama didesnes kainas savivaldybė per metus prarastų apie 2,4 mln. litų. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vilniaus apygardos teismo teisėjas Vytautas Zelianka šiandien paskelbė nutartį, kuria tenkinamas kelių bendrovių prašymas taikyti laikinąsias priemones ir stabdyti Vilniaus savivaldybės rengiamo viešųjų pirkimų konkurso ginčijamas procedūras.

Kaip jau pasakojo 15min.lt, verslininkai ieško teisybės siekdami, kad miesto darželinukai būtų maitinami skaidriai ir nebrangiai perkamais produktais.

Kaip ir žadėjo, įmonių „Senasis kubilas“ ir „Pieno ūkis“ vadovai kreipėsi į teismą prašydami kai kurias konkurso dalis pripažinti negaliojančiomis, nes galimai buvo pažeistos jų teisės, o tuo pačiu – ir visuomenės interesas.Savivaldybė ketina pirkti reikiamą bulvių kiekį už 761 tūkst. litų, nors konkurentų įmonė buvo pasirengusi jas parduoti už 440 tūkst. litų.

Iš konkurso buvo eliminuoti visi dalyviai, išskyrus verslo užkulisiuose banginiu vadinamą firmą „Smulkus urmas“.

Kaip žinoma, 45 proc. „Smulkaus urmo“ akcijų priklauso bendrovei „ŽIA valda“, kurios pagrindinis akcininkas yra premjero Andriaus Kubiliaus bendražygio, eksministro Vidmanto Žiemelio sūnus Gediminas.

Įsitvirtino net Seime

„Smulkus urmas“ masiškai platina pranešimus spaudai apie verslo plėtrą bei augančias pajamas, neseniai ši bendrovė netgi laimėjo konkursą maitinti Seimo narius. Vilniaus apygardos teismas gegužę taip pat buvo priėmęs nutartį pagal ligi tol Seimą maitinusios valstybės įmonės „Greminta“ ieškinį, kuria parlamento kanceliarija buvo įpareigota stabdyti sudarytos nuomos sutarties vykdymą.

Tačiau nepaisydami teismo nutarties Seimo atstovai vis vien perdavė patalpas naujiesiems šeimininkams.

Šį penktadienį teismo pasklebtą nepalankią nutartį ginče dėl sostinės darželinukų maitinimo Vilniaus savivaldybės ir „Smulkaus urmo“ atstovai gali apskųsti per 7 dienas.

Nesitikima, kad verslininkų ieškinį dėl galimai neskaidraus merijos viešųjų pirkimų konkurso teismas nagrinės anksčiau nei rudenį, mat liepą ir rugpjūtį daugelis atostogauja.

Galėtų sutaupyti milijonus

Kaip jau pasakojo 15min.lt, savivaldybės konkurse „Smulkus urmas“ neturėjo konkurentų, nes į viešojo pirkimo sąlygas valdininkai įrašė, verslininkų nuomone, akivaizdžiai perteklinę sąlygą privalomai turėti ISO 901:2001 sertifikatą. Tokį vadybos kokybę liudijantį pažymėjimą turi tik bendrovė „Smulkus urmas“, ir dabar pagal sutartį su savivaldybe tiekianti maistą darželiams.

Konkurse bandžiusios dalyvaujančios įmonės „Pieno ūkis“ rinkodaros direktoriaus Artūro Kimino teigimu, „Smulkus urmas“ siūlo didesnę kainą, todėl savivaldybė paskelbusi bendrovę laimėtoja per metus prarastų apie 2,4 mln. litų.

Pavyzdžiui, savivaldybė ketina pirkti reikiamą bulvių kiekį už 761 tūkst. litų, nors konkurentų įmonė „Senasis kubilas“ buvo pasirengusi jas parduoti už 440 tūkst. litų. Kainos skiriasi net 73 proc., susidaro 321 tūkst. litų skirtumas.

„Tiekiamo maisto kainos yra didesnės nei parduotuvėse. Tarkime, šaldyta kiauliena darželiams kainuoja apie 17 litų, nors parduotuvėje kainuoja apie 15 litų. Švaistomos lėšos, kai reikia taupyti“, – yra sakęs visuomeninės organizacijos „Lietuvos tėvų forumas“ pirmininkas Šarūnas Bagdonas.

„Smulkaus urmo“ generalinė direktorė Audronė Tendzegolskienė savo įmonės teikiamas kainas bei konkurso sąlygas komentuoti atsisakė, siūlydama palaukti, kol pasibaigs konkursas ir bus pasirašyta sutartis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius