Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kredito unijai „Taupkasė“ iškelta bankroto byla

Teismas iškėlė bankroto bylą Kauno kredito unija „Taupkasė“, nes ji nevykdo finansinių reikalavimų ir Lietuvos bankas ją yra pripažinęs nemokia. 
Bankrotas
Bankrotas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Kauno apygardos teismas kovo 7 dieną nutarė iškelti bankroto bylą „Taupkasei“, o jos bankroto administratoriumi paskyrė bendrovę „Baklis“.

„Iš nustatytų aplinkybių matyti, jog atsakovė („Taupkasė“ – BNS) nevykdo kapitalo pakankamumo ir didžiausios paskolos sumos vienam skolininkui normatyvų, todėl kredito unijai keltina bankroto byla“, – rašoma teismo nutartyje.

Teismo sprendimu į bankroto bylą trečiaisiais asmenimis neįtraukti trylika „Taupkasės“ pajininkų, vienas kurių yra ir buvęs unijos administracijos vadovas Algirdas Kučinskas, pranešė skųsiantys teismo sprendimą Lietuvos apeliaciniam teismui.

Lietuvos banko valdyba, remdamasi „Taupkasės“ laikinojo administratoriaus „Verslo administravimo centro“ pateikta išvada, vasario 13 dieną pripažino uniją nemokia ir kreipėsi į teismą dėl bankroto bylos iškėlimo. Centrinis bankas nurodė, kad „Taupkasė“ nevykdo svarbiausių su kapitalu susijusių veiklos riziką ribojančių normatyvų, dėl patirtų nuostolių ir blogos finansinės būklės nėra pasirengusi saugiai ir patikimai teikti finansines paslaugas.

Nurodoma, kad „Taupkasės“ turtas vasario 15 dieną siekė 20,589 mln. eurų, iš kurių piniginės lėšos sudarė 5,579 mln. eurų, o suteiktos paskolos – 13,999 mln. eurų (atskaičius specialiuosius atidėjimus – 13,612 mln. eurų). „Taupkasės“ įsipareigojimai sudarė 18,751 mln. eurų, pernai patirti nuostoliai – 1,614 mln. eurų.

„Verslo administravimo centras“ taip pat nurodė, kad, jo vertinimu, „Taupkasės“ skolininkų galimybės įvykdyti finansinius įsipareigojimus yra nepakankamos, nes mokėtinų įmokų dydžiai viršija jų tvarias pajamas.

„Taupkasės“ pajininkų ir vadovų išplatintame pranešime teigiama, kad jie nesutinka su teismo argumentais, taip pat tvirtina, kad priimdamas sprendimą teismas rėmė kredito unijos laikinojo administratoriaus „Verslo administravimo centro“ galimai suklastotais duomenimis.

„Praėjusį antradienį kreipėmės į prokuratūrą dėl įtarimo, jog laikinasis administratorius klastojo unijos finansinius duomenis, kadangi mūsų turimi skaičiai rodo visiškai kitokią unijos situaciją. Blogiausia, kad nei mes, nei aktyvūs unijos nariai, kurių lėšas labiausiai liečia ši situacija nebuvo supažindinti su laikinojo administratoriaus išvadomis“, – pranešime spaudai tvirtino A. Kučinskas.

Jis taip pat sakė nesuprantantis teismo sprendimo unijos pajininkų neįtraukti į bylą kaip trečiųjų asmenų. Tokį sprendimą Kauno apygardos teismas motyvavo tuo, kad „Taupkasės“ pajininkai neįrodė pakankamo teisinio suinteresuotumo bankroto bylos baigtimi.

„Vien buvimo kredito unijos pajininku faktas nesudaro pakankamo pagrindo įtraukti pareiškėjus trečiaisiais asmenimis šioje bankroto bylos nagrinėjimo stadijoje“, – teigiama Kauno apygardos teismo nutartyje.

Trečiuoju asmeniu bankroto byloje įtrauktas „Indėlių ir investicijų draudimas“ prašė teismo, esant galimybei, neskirti „Taupkasės“ bankroto administratoriumi įmonės „Verslo konsultantai“ bei su ja susijusių fizinių ir juridinių asmenų, kuriems priskyrė ir bendrovę „Baklis“.

Anot „Indėlių ir investicijų draudimo“, kitų kredito unijų bankrotus administruojantys „Verslo konsultantai“ yra netekę kreditorių pasitikėjimo dėl netinkamo ir neoperatyvaus proceso, įskaitant ir pagrindinio unijų turto – paskolų portfelių pardavimą. Be to, „Verslo konsultantai“ ir jų įgalioti asmenys neteisėtai viršydavo kreditorių susirinkimų nustatytas administravimo išlaidų sąmatas.

Kauno apygardos teismas nurodė, kad „Taupkasės“ bankroto administratoriumi „Baklį“ parinko bankroto administratorių atrankos kompiuterinė programa. Tai, kad „Verslo konsultantų“ ir „Baklio“ buveinės registruotos tuo pačiu adresu, anot teismo, nesudaro pagrindo pastarosios įmonės neskirti bankroto administratoriumi.

„Taupkasės“ veikla nuostolinga yra jau ne vienerius metus yra, ne kartą buvo nustatyta unijos veiklos trūkumų. Pernai lapkritį „Taupkasei“ skirta bauda už netinkama klientų informavimą, o gruodį buvo apribota jos veikla ir paskirtas laikinasis administratorius.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas 2017 metais yra pripažinęs negaliojančiu „Taupkasės“ sprendimą, kuriuo Paskolų komiteto nariams buvo išmokėta daugiau kaip 720 tūkst. eurų tantjemų. Jie buvo įpareigoti grąžinti lėšas.

Lietuvos banko duomenimis, „Taupkasė“ sausio pabaigoje vienijo 3,2 tūkst. narių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius