Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kredito unijų turtas sumažėjo, bet mažesni ir nuostoliai

Šių metų pirmąjį ketvirtį sumažėjęs 8 proc., o per pastaruosius 12 mėn. − 2,8 proc., kredito unijų turtas balandžio 1 d. siekė beveik 2 mlrd. Lt. Kredito unijų sistema patyrė 0,1 mln. Lt nuostolių – tai gerokai mažiau nei pernai tuo pačiu laikotarpiu, kai jie sudarė 11,8 mln. Lt.
Kredito unija
Kredito unija / Eglės Digrytės nuotr.

„Paskolų vertės sumažėjimas buvo pagrindinė daugumos kredito unijų nuostolingos veiklos priežastis. Be to, pastaruoju metu atlikti tiksliniai inspektavimai parodė, kad ne visos kredito unijos grynuosius pinigus tvarko atsakingai. O dideli grynųjų pinigų likučiai kredito unijų kasose neigiamai veikia kredito unijų pelningumą ir kelia grėsmę tiek pinigų saugumui, tiek kredito unijų veiklos patikimumui“, – sako Lietuvos banko Priežiūros tarnybos direktorius Vytautas Valvonis.

2014 m. pirmąjį ketvirtį 34 kredito unijos uždirbo 7,9 mln. Lt pelno, tačiau 41 kredito unija dirbo nuostolingai ir patyrė 8 mln. Lt nuostolių, nulėmusių nuostolingą kredito unijų sistemos veiklą.

Dideli grynųjų pinigų likučiai kredito unijų kasose neigiamai veikia kredito unijų pelningumą ir kelia grėsmę tiek pinigų saugumui, tiek kredito unijų veiklos patikimumui.

Reikšmingiausią kredito unijų turto dalį sudarančių jų nariams suteiktų paskolų portfelis pirmąjį ketvirtį sumažėjo 14,7 proc. ir balandžio 1 d. sudarė 876,4 mln. Lt (pernai tuo pačiu metu – 1 mlrd. 50,4 mln. Lt).

„Paskolų portfelio mažėjimas sietinas su kredito unijos „Vilniaus taupomoji kasa“ veiklos nutraukimu ir su kredito unijų paskoloms suformuotais specialiaisiais atidėjiniais. Minėti veiksniai ir sugriežtinto kapitalo pakankamumo normatyvo taikymas turėjo įtakos kredito unijų veiklos apimčių mažėjimui“, – sako V.Valvonis.

Nors kredito unijos ir toliau pertvarko savo veiklą taip, kad būtų vykdomi sugriežtinti veiklos riziką ribojantys normatyvai, tačiau 5 kredito unijoms to padaryti nepavyko: balandžio 1 d. dviejų kredito unijų kapitalo pakankamumo rodikliai buvo mažesni už reikalaujamus, o kitos kredito unijos nevykdė didžiausios paskolos sumos vienam skolininkui normatyvo.

Atsižvelgiant į kredito unijų sektoriuje vykstančius pokyčius ir siekiant pagerinti kredito unijų reguliuojamąją ir priežiūrinę aplinką, Lietuvos banke sudaryta darbo grupė parengė ir pateikė viešai diskusijai dokumentą. Jame aptariamos išryškėjusios kredito unijų sektoriaus problemos ir teikiami siūlymai dėl kredito unijų sektoriaus stiprinimo.

Paskolų portfelio mažėjimas sietinas su kredito unijos „Vilniaus taupomoji kasa“ veiklos nutraukimu ir su kredito unijų paskoloms suformuotais specialiaisiais atidėjiniais. 

Šiuo metu Seime svarstomos Kredito unijų įstatymo pataisos, kurias priėmus būtų ne tik sustiprinta kapitalo bazė ir pagerintas prisiimamos rizikos valdymas, tačiau supaprastėtų kredito unijų licencijavimo procedūra, sumažėtų informacijos atskleidimo reikalavimai, o kartu ir joms tenkanti administracinė našta. Be to, priėmus įstatymo pataisas, kredito unijoms atsirastų galimybė gauti daugiau pajamų teikiant kai kurias finansines paslaugas, tokias kaip pinigų pervedimo, valiutos keitimo grynaisiais pinigais, ne tik savo nariams.

2014 m. balandžio 1 d. Lietuvoje veikė 75 kredito unijos (iš jų 62  buvo Lietuvos centrinės kredito unijos narės), jos vienijo daugiau kaip 144,4 tūkst. narių. Lietuvos banko valdybai šių metų pradžioje visam laikui atšaukus kredito unijos „Vilniaus taupomoji kasa“ veiklos licenciją, pirmąjį ketvirtį kredito unijų narių skaičius sumažėjo iki buvusio 2013 m. balandžio 1 d. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius