Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Kretingos maistas“ į mokyklų valgyklas tiekė nesaugius ir nekokybiškus patiekalus

Nemažai mokinių ir jų tėvų jau ne vienerius metus yra nepatenkinti maitinimo kokybe ugdymo įstaigose, todėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai ypatingą dėmesį skiria valgykloms, reaguojama į kiekvieną skundą.
Tėvų labiausiai netenkina, kaip mokyklose maitinamos jų atžalos.
Tėvų labiausiai netenkina, kaip mokyklose maitinamos jų atžalos.

Vos gavus skundą dėl Žeimių mokykloje-daugiafunkciniame centre (Mokyklos g. 1, Žeimių miestelis, Jonavos r.) gaminamų patiekalų kokybės, išsiaiškinti situacijos išvyko profesionalų komanda iš centrinės VMVT.

Atlikus patikrinimą, valgykloje, kurioje maitinimą vaikams organizavo VšĮ „Kretingos maistas“, nustatyta grubių pažeidimų. Rasta atšaldytos kiaulienos nugarinės ir lašinių vakuuminiame įpakavime, kurių tinkamumo vartoti terminai jau penkios dienos kaip pasibaigę.

Mokyklos pastatas – naujas, virtuvė – puikiai įrengta, tačiau nesilaikoma net svarbiausių higienos reikalavimų ir rizikuojama vaikų sveikata, – sakė J.Milius.

Nustatyta, kad patiekalas „Virtas maltinis“, kurį pagal technologinius aprašymus reikėjo gaminti verdant, buvo keptas. Be to, rasta obuolių, apelsinų ir šaldytos vištienos filė be įsigijimo dokumentų. Tad neaišku, iš kur jie atkeliavo ir, koks tinkamumo vartoti terminas.

„Mokyklos pastatas – naujas, virtuvė – puikiai įrengta, tačiau nesilaikoma net svarbiausių higienos reikalavimų ir rizikuojama vaikų sveikata. Mūsų svarbiausias tikslas – užtikrinti, kad vartotojus pasiektų tik saugus ir kokybiškas maistas, todėl mokyklų valgyklas kontroliuosime dar griežčiau ir dažniau. Patikrinimus atliks ne tik teritorinių VMVT inspektoriai, bet ir specialiai iš centrinės VMVT aukščiausio lygio specialistų suburta komanda. Tokiu būdu siekiame, kad ūkio subjekto veikla būtų įvertinta objektyviai bei profesionaliai ir suteiktos veiklos tobulinimo rekomendacijos, sustabdyti nusižengimai ar pavojų keliantys veiksmai“, – pabrėžia VMVT direktorius dr. Jonas Milius.

VšĮ „Kretingos maistas“, tiekiantis maistą 241 Lietuvos ugdymo ir gydymo įstaigai, jau dabar yra tarsi po padidinamuoju VMVT inspektorių stiklu. Šiais metais patikrinta 80 ugdymo įstaigų valgyklų, kurioms maistą tiekia „Kretingos maistas“.

Pusėje jų buvo nustatyta pažeidimų. 12 patikrinimų atlikti gavus vartotojų skundus ir ketvirtadalis pasitvirtino. 2014 m. ši įmonė buvo tikrinta net 300 kartų. 41 proc. patikrinimų – su pažeidimais, tiek pat pasitvirtinusių skundų.

Dažniausiai nustatomi bendri higienos pažeidimai, savikontrolės, technologijų (patiekalų temperatūros), atsekamumo, nesuderinti valgiaraščiai. „Kretingos maistu“ dažniausiai skundžiamasi dėl to, kad patiekalai neskanūs, atvėsę, porcijos mažos, sriubos skystos, nedidelis asortimentas.

Štai Ukmergės Jono Basanavičiaus gimnazijos (J.Basanavičiaus g. 10) valgykloje patikrinimo metu rasta žalių morkų su puvimo požymiais ir pelėsių apnašu. Jos tą dieną buvo naudojamos plovui gaminti. Druskininkų lopšelio/darželio „Žibutė“ (Vytauto g. 24A) virtuvėje rasta 29,6 kg įvairių žaliavų ir maisto produktų su pasibaigusiais tinkamumo vartoti terminais. Šeduvos gimnazijoje (Pilies g. 17, Radviliškio r.) patiekalai buvo gaminti ne pagal valgiaraščius – vietoj keptos menkės pagaminti žuvies kotletai, vietoj burokėlių salotų su grietine – marinuoti burokėliai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius