Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kriptovaliutos pionierius: „TokenDesk“ veidas – milijoną svarų išviliojusio sukčių tinklo dalis

Dešimtmetis patirties su startuoliais. Šešeri metai prekybos Frankfurto, Londono ir Niujorko biržose. Puikios investavimo į kriptovaliutas žinios. Taip lietuviškas kriptovaliutų projektas „TokenDesk“ pristato vieną savo vadovų Tomą Mičkauską. Tik kažkodėl nutyli kitą epizodą jo biografijoje – dalyvavimą sukčiavimo schemoje, per kurią iš britų galimai išviliota maždaug milijonas svarų.
Tomas Mičkauskas (pirmas iš kairės) ir kiti „TokenDesk“ veidai
Menamą labdarą greitosios pagalbos medikams rinkęs Tomas Mičkauskas (pirmas iš kairės) dabar renka pinigus už pažadėtą kriptovaliutą / Stopkadras iš „TokenDesk“ reklaminio siužeto

Apie „TokenDesk“ jau rašėme praėjusią savaitę. Tada 15min tyrimas atskleidė, kad projektui ne juokais trūksta skaidrumo.

Visų pirma, „TokenDesk“ vadovaujantis buvęs Seimo narys Gintaras Tamošiūnas neigia, jog projekte dalyvauja spalvingos reputacijos verslininkas Arūnas Miknius, bet „TokenDesk“ reklamos veidu tapęs buvęs Vilniaus meras Artūras Zuokas tai patvirtina. Visų antra, į 15min kreipėsi užsienietis, su netikru profiliu susisiekęs su tuo pačiu T.Mičkausku – jis nurodė gavęs nurodymą savo pinigus už žadamą kriptovaliutą pervesti prieskoniais prekiaujančiai įmonei.

T.Mičkauskas laiško siuntimą neigė. 15min nustačius, kad abu laiškai – tiek T.Mičkausko klastote įvardijama korespondencija, tiek jo paties tikrai 15min siųstas laiškas – atkeliavo iš to paties IP adreso, į tolesnius klausimus jis nebeatsakinėjo.

O dabar istorija tęsiasi. Mat paaiškėjo, kad T.Mičkauskas tarp startuolių kūrimo ir prekybos tarptautinėse biržose užsiėmė ir ne tokia šlovinga veikla. Pavyzdžiui, apsimetinėjimu labdaros rinkėju.

Ištrauka iš oficialios „TokenDesk“ svetainės/„TokenDesk“ pateikiamoje Tomo Mičkausko biografijoje parašyti ne visi jo nuopelnai
Ištrauka iš oficialios „TokenDesk“ svetainės/„TokenDesk“ pateikiamoje Tomo Mičkausko biografijoje parašyti ne visi jo nuopelnai

Negana to, vakar staiga pakeistas centrinės „TokenDesk“ įmonės vadovas. Juo tapo 77 metų britas, figūruojantis dešimtyse, o gal ir šimtuose verslų.

Gal padėsite labdarai?

„Gal sutiktumėte paremti greitosios pagalbos medikus?“ – maždaug tokius žodžius iš T.Mičkausko šio dešimtmečio pradžioje galėjo išgirsti daugybė Jungtinės Karalystės gyventojų. Jis rinko pinigus labdarai – greitosios pagalbos brigadoms, į iškvietimus skubančioms sraigtasparniais. Taip vadinosi ir jo vadovaujamas juridinis asmuo – Air Ambulance Support Community Interest Company. Tik jokios labdaros čia nebuvo.

2011 m. Jungtinės Karalystės teismo sprendimu uždarytos trys įmonės, priskiriamos įžūliai sukčiavimo schemai. Tarp jų – ir Air Ambulance Support Community Interest Company. Kaip rašė civilsociety.co.uk, sukčiai iš britų išviliojo daugiau nei milijoną svarų, o greitosios pagalbos brigados iš apsimetėlių labdarių negavo nė skatiko.

Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr./ (Asociatyvinė nuotr.) Sukčiai Jungtinėje Karalystėje rinko paramą sraigtasparniais į iškvietimus vykstančioms medikų brigadoms – tik jokios paramos jos negavo
Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr./ (Asociatyvinė nuotr.) Sukčiai Jungtinėje Karalystėje rinko paramą sraigtasparniais į iškvietimus vykstančioms medikų brigadoms – tik jokios paramos jos negavo

Šioje ir kitose žiniasklaidos priemonėse T.Mičkausko vaidmuo sukčiavimo schemoje aprašomas identiškai. Jis nešiojo lapelius, kviečiančius britus paremti menamą labdarą. T.Mičkausko Air Ambulance Support Community Interest Company ir dar dvi su sukčiavimo schema siejamos įmonės teismo sprendimu uždarytos tą pačią dieną – 2011 m. lapkričio 2 d.

Bent keli šios aferos dalyviai, kaip rodo britų žiniasklaidos pranešimai, sulaukė bausmių už įžūlų sukčiavimą. Kaip fiktyvios labdaros istorija baigėsi skrajučių nešiotojui T.Mičkauskui, nustatyti kol kas nepavyko.

Ryšį išduoda parašas

Air Ambulance Support Community Interest Company nerasite oficialioje T.Mičkausko biografijoje. Savo profilyje „LinkedIn“, į kurį nukreipiami lankytojai iš „TokenDesk“ svetainės, verslininkas nurodo ilgą sąrašą įmonių, kuriose yra dirbęs. Bet Air Ambulance Support Community Interest Company ten nėra.

Taigi kyla klausimas, ar „TokenDesk“ veidas ir fiktyvios labdaros skrajučių nešiotojas Tomas Mičkauskas – tas pats žmogus? Atsakymas į šį klausimą – taip.

Savo „LinkedIn“ paskyroje vienas „TokenDesk“ vadovų T.Mičkauskas nurodo 2009-2012 m. dirbęs Jungtinės Karalystės įmonės „T&M Business Solutions Ltd“ pardavimų vadovu. Šios įmonės dokumentai lengvai prieinami Jungtinės Karalystės registre. Ir iš tiesų, ten nurodyta, kad T.Mičkauskas, gimęs 1989 m. sausio 4 d., buvo šios įmonės vadovu. O štai ir Tomo Mičkausko iš „T&M Business Solutions Ltd“ parašas:

15min nuotr./Fragmentas iš bendrovės  „T&M Business Solutions Ltd“ oficalaus dokumento
15min nuotr./Fragmentas iš bendrovės „T&M Business Solutions Ltd“ oficalaus dokumento

Dabar keliaukime į dokumentų rinkinį, kurį Jungtinės Karalystės registrui per savo trumpą ir nešlovingą gyvavimą pateikė fiktyvios labdaros aferoje figūravusi Air Ambulance Support Community Interest Company. Čia randame, kad nuo įmonės įsteigimo jai vadovavo T.Mičkauskas, gimęs 1989 m. sausio 4 d. Ir bent kelis šio T.Mičkausko parašus.

15min nuotr./Air Ambulance Support Community Interest Company steigimo dokumento ištrauka
15min nuotr./Air Ambulance Support Community Interest Company steigimo dokumento ištrauka
15min nuotr./Air Ambulance Support Community Interest Company dokumento ištrauka
15min nuotr./Air Ambulance Support Community Interest Company dokumento ištrauka

Taigi arba kalba eina apie vieną ir tą patį asmenį, arba Jungtinėje Karalystėje sukosi du tą pačią dieną gimę T.Mičkauskai, naudojantys siaubingai panašius parašus.

Labai užsiėmęs žmogus

Dėl šios informacijos į T.Mičkauską raštu kreipėmės dar praėjusią savaitę. Teiravomės, ar informacija apie jo praeitį renkant menamą labdarą greitosios pagalbos medikams yra pateikiama „TokenDesk“ investuotojams. Taip pat T.Mičkauskui pasiūlyta pateikti visus jo norimus paaiškinimus ir savąją versiją apie labdaros rinkimą. Laiškas išsiųstas ketvirtadienį vakare, o atsakymo į jį vis dar nėra. Taigi pasikalbėjome telefonu.

Kai praėjusią savaitę teko bendrauti su T.Mičkausku, jis ne sykį kartojo esantis susirinkimuose. Taip jis paaiškino, kodėl metė ragelį, vos išgirdęs klausimą apie atsiskaitymą už „tokenus“ per prieskoniais prekiaujančią įmonę. Susirinkimu jis aiškino ir nenorą atsakyti į klausimą, kodėl jo „falsifikatu“ išvadintas laiškas su šia informacija siųstas iš to paties IP adreso, kaip ir atsakymai į 15min klausimus. Skambutis apie „labdaros“ rinkimą ir vėl užklupo T.Mičkauską mįslingame susitikime – ar bent jau taip jis pats sako.

Tiesa, nors būdamas susirinkime, „TokenDesk“ veidas rado tikrai nemažai laiko aiškinimui, koks jis užimtas ir nepajėgus kalbėti. Jūsų teismui pateikiame visą interviu su T.Mičkausku:

– Sveiki, Tomai. Čia Šarūnas iš 15min dar kartą. Neatsakėte į mano paskutinį laišką dėl šitų visų reikalų su Air Ambulance Support Community Interest Company. Kaip tenai buvo?

„TokenDesk“ nuotr./Tomas Mičkauskas
„TokenDesk“ nuotr./Tomas Mičkauskas

– Žinokit, aš užsiėmęs, negaliu kalbėti šią akimirką.

– O kada galėsit?

– Rašykite. Žinokit, nežinau, kiek užtruks susitikimas. Jūs parašykit man laišką ir...

– Jau rašiau aną savaitę. Neatsakėt vis dar.

– Parašykit dar kartą.

– O kodėl neatsakėt?

– Ne, sakau. Užsiėmęs. Susitikime dabar esu. Tai kaip ir..

– Na, ten gana spalvingai aprašyta. Kad jūs nešiojot lapelius, fiktyviai rinkot labdarą. Tai gana rimti dalykai.

– Nu, matot... Sakau, dabar esu susirinkime. Tai kaip ir... negaliu kalbėti. Parašykit laišką.

– Jau rašiau. Laukiu atsakymo.

– Tvarkoj. Viso gero.

Naujas vadovas – 77 metų veteranas

Baigiant rašyti šią istoriją, paaiškėjo dar viena nauja aplinkybė. Antradienį Jungtinės Karalystės registre pasirodė nauji duomenys apie centrinę „TokenDesk“ projekto įmonę, „TokenDesk Ltd“. Ir šie nauji duomenys klausimų kelia daugiau nei duoda atsakymų.

Britiškai įmonei, įsteigtai vos prieš mėnesį, vadovavo vienas iš „TokenDesk“ komandos narių Renatas Morkūnas. Tačiau šiose garbingose pareigose jis kažkodėl išbuvo mažiau nei mėnesį. Jungtinės Karalystės registro duomenimis, naujuoju „TokenDesk Ltd“ vadovu tapo Stuartas Poppletonas (Stuart Poppleton). Kas jis? Na, iš pateiktų dokumentų matyti tik tiek, kad jis yra 77 metų britas. O jei pasidomėsite plačiau, pamatysite, kad jis yra tikras profesionalas. Tik ne kriptovaliutų sektoriuje.

S.Poppletonas veikiausiai yra profesionalus statytinis. Tokie žmonės tiesiog prisiima šlovę ir įmonės direktoriaus titulą, dažnai net nesuvokdami, ką ta įmonė veikia. Jungtinės Karalystės registre galima rasti dešimtis, o gal ir šimtus įmonių, kurioms vadovauja ar vadovavo 1940 m. birželį gimęs Stuartas Poppletonas. Bet tai jo nedaro nei vadybos guru, nei verslo rykliu.

Beje, Jungtinės Karalystės registre figūruoja ir asmuo vardu Stuartas Ralphas Poppletonas (Stuart Ralph Poppleton), taip pat gimęs 1940 m. birželį. Tikėtina, tas pats žmogus. Ilgesnė pono Poppletono vardo versija, registro duomenimis, buvo paskirta į vadovaujančias pareigas daugiau nei 300 kartų. Jei turite ūpo, visą šį sąrašą peržiūrėti galite čia.

Žinoma, ilgas sąrašas įmonių, kuriose vienu metu sukasi ponas Poppletonas, nėra joks nusikaltimas. Bet patikimumo „TokenDesk Ltd“ tai taip pat neprideda.

M.Pareščius: tai nieko gero nežada

Susipažinęs su 15min aptiktais T.Mičkausko biografijos faktais, IT saugumo ekspertas Marius Pareščius tokią informaciją įvertino kategoriškai. Esą tai aiškus signalas, kad investicija į „TokenDesk“ – labai rizikingas sprendimas.

„Kiek suprantu, kitas bus labdaros ICO [t.y. siūlymas pirkti kriptovaliutą], į komplektą prie visų džiaugsmelių. Tokių kaip bankai, kredito unijos, interneto portalai. Kodėl gi ne? – ironizavo M.Pareščius. – Vaizdelis tikrai neblogas. Kai sudedi visus į bendrą sąrašą ir pradedi kapstyti šiek tiek giliau – tikrai reikia susimąstyti, ką tu darai.“

Pašnekovo teigimu, projekto dalyvių reputacija tokiose iniciatyvose vaidina labai svarbų vaidmenį. Dabar esą labai abejotina, kad „TokenDesk“ žadama sėkmė virs tikrove.

„Yra jau atvejų, kai yra liepta grąžinti žmonėms pinigus – ir jų nelistinguoja biržos. Tokių atvejų jau yra ne vienas. Aš manau, šis atvejis yra labai panašus. Tik klausimas, ar atėjus sausiui-vasariui bebus, ką ten listinguoti. Ar tikrai jie pasiruoš tą techninį sprendimą ir ar tikrai tai yra ne scam‘as. Nepatinka man toks vaizdelis. (...) Neskaniai kvepia. Labai neskaniai. Ypač matant tokius, vadinkim taip, steigėjus. Nerekomenduočiau dirbti ir pakliūti ant tokio kabliuko. Nes galutinis variantas bus turbūt kaip ir kai kurių jau pavienių ICO atveju: užsidarymas, bankrotas ir „mums nepavyko“. Nepavyko – ir jūs negavot nei kriptovaliutos, nei kažkokio pelno iš to“, – skepticizmo neslėpė M.Pareščius.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Marius Pareščius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Marius Pareščius

Primename, kad T.Mičkausko praeitis renkant menamą labdarą – ne vienintelė „TokenDesk“ problema. Mokėjimų operatorė „Paysera“ apribojo kompanijos sąskaitą, per kurią buvo siūloma įsigyti „tokenų“ – „TokenDesk“ žadamos platinti kriptovaliutos. Be to, Lietuvos bankas šalies finansų institucijoms primygtinai rekomenduoja nesivelti į tokio pobūdžio veiklas.

Sutapimas ar ne – bet „TokenDesk“ taip pat kalba apie labdarą. Jai žadama skirti nedidelę dalį projekto pajamų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius