Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kriptovaliutų rinka vėl kraujuoja: kas lėmė, kad monetų vertė per savaitę nukrito dešimtimis procentų?

Į buvusias aukštumas niekaip nesugrįžtanti kriptovaliutų rinka šią savaitę patyrė dar vieną smūgį – vertės nučiuožė žemyn ir net didžiausios dešimtuko kriptovaliutos fiksavo dviženklius nuostolius. Tai lėmė vienos didžiausių pasaulyje kriptovaliutų keityklos FTX likvidumo problemos.
Bitkoinai
Bitkoinai / 123RF.com nuotr.

Šią savaitę investuotojams į kriptovaliutas greičiausiai norėsis užmiršti.

Tinklapio coinmartketcap.com duomenimis, kriptovaliutos Solana, kuri iki šios savaitės pateko į didžiausių kriptovaliutų dešimtuką, vertė per septynias dienas nukrito 50 proc.

Kita žinoma dešimtuko moneta dogecoin, didesnį populiarumą įgijusi dėl turtingiausio pasaulio žmogaus Elono Musko jai rodyto didelio prielankumo, per savaitę nukrito 35,64 proc.

Tačiau labiausiai kriptorinkos dalyviams širdis turėtų skaudėti dėl didžiausią kapitalizaciją turinčių lyderių – bitkoino ir eterio (ethereum) nuostolių. Pirmasis nukrito iki dvejų metų žemumų – lapkričio 10 d. popietę Lietuvos laiku jo kaina siekė 16,585 tūkst. JAV dolerių. Per savaitę bitkoino kaina nusileido 17,6 proc.

Dar labiau nusvilo eterio pirkėjai – savaitinis šios kriptovaliutos nuostolis siekia 21,53 proc. Ji šiuo metu kainuoja apie 1,2 tūkst. JAV dolerių.

Tiesa, vertinimas priklauso nuo laiko taško: prieš 30 dienų eteris kainavo 6,59 proc. daugiau, kai bitkoino procentinis mėnesinis nuostolis yra dvigubai didesnis – 13,66 proc.

Tokį didelį vertės praradimą sukėlė likvidumo problemos vienoje didžiausių pasaulio kriptovaliutų keityklų FTX. Keitykla antradienį paskelbė neturinti pakankamai pinigų, kad jos vartotojai galėtų įvykti piniginius išsiėmimus, rašo „The New York Times“.

Į pagalbą iš pradžių suskubo konkurentai – stambiausia kriptovaliutų keitykla „Binance“ paskelbė ketinanti įsigyti FTX, tačiau vėliau apsigalvojo, sukeldama tolesnę kriptorinkos griūtį.

Vidiniame pranešime FTX darbuotojams keityklos vadovas Samas Bankmanas-Friedas atsiprašė, kad kurį laiką nekomunikavo, ir teigė, kad per pirmas savaitės dienas bendrovė suskaičiavo maždaug 6 mlrd. dolerių grynųjų išėmimų iš sistemos, palyginti su dešimtimis milijonų dolerių įplaukų ir išsiėmimų įprastomis dienomis, praneša dienraštis „The New York Times“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Samuelis Bankman-Friedas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Samuelis Bankman-Friedas

FTX likvidumo problemos su savimi žemyn nusitempė ir visą kriptorinką. Tinklapio coinmartketcap.com duomenimis, didžiausiu pralaimėtoju tapo pačios FTX keityklos išleista moneta FTT, kurios vertė per savaitę sumažėjo 88 proc.

Kaip rašo BBC, iki šiol santykinai stabilia laikytos FTX keityklos situacija drastiškai pasikeitė po to, kai apie kriptovaliutas rašantis tinklapis „CoinDesk“ pranešė apie netvarius FTX antrinės bendrovės „Alameda Research“ finansus. „Alameda“ S.Bankman-Friedas įkūrė prieš pradėdamas FTX veiklą. Abi bendrovės palaiko glaudžius finansinius ryšius.

Ataskaita parodė, kad didelę „Alameda“ turimo turto dalį sudaro jau minėta FTT moneta, naudojama prekiautojų FTX platformoje.

Atskleista informacija pakurstė nuogąstavimus, kad staigus FTT kainos kritimas gali sukelti krizę tiek „Alameda“, tiek FTX bendrovėse.

Šioje istorijoje svarbiausia figūra tapo jau minėtos keityklos „Binance“ vadovas Changpengas Zhao, kuris buvo ankstyvasis FTX investuotojas, dėl ko gavo bendrovės akcijų. S.Bankman-Friedas vėliau šias akcijas išpirko, už jas iš dalies sumokėdamas FTT kriptovaliuta.

Reaguodamas į „CoinDesk“ publikaciją, savaitgalį C. Zhao paskelbė, kad „Binance“ parduos savo turimas FTT monetas. Į „Binance“ žingsnius sureagavo ir rinka – FTT kaina antradienį, per 24 valandas nukrito apie 63 proc.

Vos prieš metus visos kriptorinkos kapitalizacija siekė apie 3 trilijonus JAV dolerių, tačiau šiandien ši suma susitraukusi iki daugiau nei trigubai mažesnės – lapkričio 11 d. popietę ji siekė apie 840 milijardų.

Didžiausias vertės kritimas įvyko pavasarį - tuo laiku investuotojai prarado apie 2 trln. JAV dolerių. Trisdešimtmetis J.Bankman-Friedas ir jo kompanija finansiškai padėjo nukentėjusioms kriptovaliutų įmonėms ir tapo reikšminga šios verslo srities figūra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius