-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kritus akcijų kainoms Kazachstano magnatai, įskaitant Nazarbajevų šeimą, prarado milijardus

Kazachstaną apėmusi protestų banga apkarpė turtingiausių šalies šeimų turtus. Keturi Kazachstano milijardieriai, įskaitant buvusio prezidento Nursultano Nazarbajevo dukrą ir žentą, praėjusios savaitės pabaigoje turėjo 3 milijardais JAV dolerių mažiau nei savaitės pradžioje, rašo „Forbes“.
Neramumai Kazachstane
Neramumai Kazachstane / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Praėjusį savaitgalį Kazachstane protestai įsiplieskė po to, kai sausio 1-ąją buvo netikėtai dvigubai pabrangintos suskystintos dujos (LPG), naudojamos kaip kuras automobiliams. Antradienį tūkstančiai dėl kainų kilimo įtūžusių žmonių išėjo į šalies didžiausio miesto Almatos gatves, o policija ėmėsi juos vaikyti ašarinėmis dujomis ir kurtinamosiomis granatomis.

Protestai netrukus peraugo į pasipriešinimą valdančiajam režimui ir pyktį dėl įtariamos korupcijos buvusio ilgamečio prezidento Nursultano Nazarbajevo politinėje sistemoje.

TASS nuotr./Nursultanas Nazarbajevas
TASS nuotr./Nursultanas Nazarbajevas

Kazachstane kilę neramumai netrukus atsiliepė ir šalies turtuolių piniginėms. Protestuotojams deginant viešuosius pastatus ir verčiant statulas krito dviejų didelių Kazachstano bankų – „Kaspi“ ir „JSC Halyk Bank“ – akcijos, rašo „Forbes“. Teigiama, kad akcijų kaina smigo žemyn po pranešimų, kad šalies bankai nemokės pensijų iki vyriausybės paskelbtos nepaprastosios padėties pabaigos, numatytos sausio 19 d.

Leidinys skaičiuoja, kad milijardierius Viačeslavas Kimas, Londone kotiruojamos didžiausios Kazachstano mokėjimų ir finansinių technologijų įmonės „Kaspi“ akcininkas ir valdybos pirmininkas, savaitės pabaigoje neteko 1,4 mlrd. JAV dolerių, nes „Kaspi“ akcijų kaina nukrito 30 proc. nuo 118 JAV dolerių sausio 4 d. iki 87 JAV dolerių sausio 6 d.

Tad V.Kimo turto vertė, kaip skaičiuoja „Forbes“, sumažėjo nuo 5,7 mlrd. iki 4,2 mlrd. dolerių.

„Kaspi“ generalinio direktoriaus Michailo Lomtadzės turtas taip pat sumažėjo beveik 1,4 milijardo dolerių: nuo 5,2 mlrd. JAV dolerių iki 3,8 mlrd. JAV dolerių.

Susitraukė ir N.Nazarbajevo dukros Dinaros Kulibajevos ir žento Timuro Kulibajevo turtas, nes pora kartu prarado 200 mln. JAV dolerių. Tai lėmė jų valdomos „JSC Halyk“ banko akcijų dalies vertės sumažėjimas 16 proc.

„Forbes“ vertinimu, kiekvienam sutuoktiniui priklausančio turto vertė lygi apie 3,1 mlrd. JAV dolerių – jiems priklauso didžioji banko „JSC Halyk“ dalis, taip pat didžiuliai nekilnojamojo turto ir privačių investicijų portfeliai.

Manoma, kad N.Nazarbajevų šeima gali nuspręsti ieškoti prieglobsčio Londone, kur valdo įspūdingus turtus. Remiantis naujausia „OpenDemocracy“ ataskaita apie kleptokratų turtus Jungtinėje Karalystėje, Nazarbajevų šeimai priklauso apie 450 mln. JAV dolerių vertės prabangaus turto šioje šalyje – įskaitant ir pastatą, esantį 221b Beikerio gatvėje, kur gyveno legendinis išgalvotas seklys Šerlokas Holmsas, atskleidė tiriamosios žurnalistikos platforma „SourceMaterial“.

Sekmadienį Kazachstano prezidento interneto svetainėje skelbiama, kad padėtis visuose Kazachstano regionuose stabilizuota, teisėsaugos institucijos išvadavo visus anksčiau protestuotojų užimtus administracinius pastatus.

Pranešime nurodoma, kad dėl neramumų šalyje iškeltos 125 baudžiamosios bylos, sulaikyta 5,8 tūkst. asmenų, įskaitant nemažai užsieniečių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius