Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Krizė šiai kartai smogtų itin skaudžiai: greičiausiai gyvens blogiau nei tėvai

Vadinamosios tūkstantmečio kartos atstovai jau yra skolingi ir neturi santaupų. Artėdami prie vidutinio amžiaus, jie nesugeba prasibrauti į vidurinę klasę ir greičiausiai bus pirmoji karta šiuolaikinės ekonomikos istorijoje, kuri gyvens blogiau nei jų tėvai. Po gresiančio nuosmukio tūkstantmečio kartos atstovai turės dar daugiau problemų, rašo JAV žurnalas „The Atlantic“.
Jauni rinkėjai Amerikoje nėra aktyvūs
Jauni amerikiečiai / 123rf.com nuotr.

Prekybos karas tęsiasi. Pelningumo kreivė krypsta žemyn. Investuotojai renkasi saugesnius vandenis. Pasaulinis ekonomikos augimas lėtėja. Akcijų rinkos „traukiasi“. Tūkstantmečio kartos atstovai – didelėje bėdoje.

Ekonomikos nuosmukis niekada nėra geras dalykas. Tai reiškia apgailėtinas finansines, emocines ir psichinės sveikatos pasekmes visiems – nuo vaikų iki pensininkų.

Tačiau viena karta nuo krizės nukentėtų itin skaudžiai. Suaugusiems, kurių amžius nuo 22 iki 38 metų, paskutinis ekonomikos nuosmukis iš tiesų niekada taip ir nesibaigė.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Tuščia piniginė
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Tuščia piniginė

Gerokai labiau pažeidžiami

Tūkstantmečio karta skaudžiai susidūrė su praėjusia ekonomikos krize, stengėsi atsigauti ir dabar jos atstovai yra gerokai labiau pažeidžiami nei kitų amžiaus grupių, rašo „The Atlantic“.

Artėdami prie vidutinio amžiaus, jie nesugeba prasibrauti į vidurinę klasę ir greičiausiai bus pirmoji karta šiuolaikinės ekonomikos istorijoje, kuri gyvens blogiau nei jų tėvai.

Kitas nuosmukis gali pristabdyti jų karjerų augimą, „nusiurbti“ atlyginimus tuo metu, kai tūkstantmečio kartos atstovai žengs į laikotarpį, kuomet uždirbama daugiausiai.

Jie pateko į blogiausią darbo rinką per 80 metų. Tai ne tik pora metų aukšto nedarbo lygio ar keleri metai gyvenant pas tėvus. Tai reiškia visą prarastų atlyginimų dešimtmetį.

Jie pateko į blogiausią darbo rinką per 80 metų. Tai ne tik pora metų aukšto nedarbo lygio ar keleri metai gyvenant tėvų rūsiuose. Tai reiškia visą prarastų atlyginimų dešimtmetį.

Ši karta savo nelaimei įžengė į darbo rinką nuosmukio laikotarpiu ir patiria didelius pajamų nuostolius.

Kaip rodo tyrimai, 2014 metais tūkstantmečio kartos atstovai vyrai uždirbo ne daugiau nei vadinamosios X kartos (gimusieji 1965–1981 metais) vyrai, būdami jų amžiaus, ir 10 procentų mažiau nei „Kūdikių bumo“ kartos (pasaulį išvydusieji 1944–1964 metais) atstovai. Nepaisant to, kad ekonomika yra gerokai didesnė, o šalis – gerokai turtingesnė.

„Scanpix“ nuotr./Moteris biure
„Scanpix“ nuotr./Moteris biure

Tūkstantmečio kartos moterys uždirbo mažiau nei X kartos atstovės, būdamos jaunesnės.

Piniginę išsiurbia skolos už mokslą, brangi nuoma

1980-aisiais ir 1990-aisiais gimę žmonės turi trilijoną dolerių skolų už mokslą.

Maždaug ketvirtadalis X kartos atstovų, besimokiusių koledže, ėmė paskolas susimokėti už mokslą. Tarp tūkstantmečio kartos atstovų tokių žmonių buvo apie pusę.

Be to, jie skolinosi dvigubai daugiau nei X karta. Nenuostabu, juk kaina už mokslą nuo 2001 metų padidėjo daugiau nei 100 procentų, net ir įvertinus infliaciją.

Toksiška mažesnių pajamų ir didesnių studijų paskolų kombinacija lėmė, kad tūkstantmečio kartos atstovai liko būsto rinkos užribyje, taip prarasdami paprastą būdą susikurti gerovę.

„Instagram“ nuotr./Namas JAV
„Instagram“ nuotr./Namas JAV

Vidutinis būstą įsigyjančių žmonių amžius JAV pakilo iki 46 metų. Tai – vyriausias amžius nuo tada, kai Nacionalinė nekilnojamojo turto agentų asociacija pradėjo rinkti tokius duomenis prieš 40 metų.

Tūkstantmečio kartos atstovai buvo priversti išleisti šimtus milijardų dolerių nuomai, nes jos kainos daugelyje miestų gerokai padidėjo.

Dėl patiriamų išlaidų šios amžiaus grupės atstovams tapo sunku ar neįmanoma taupyti, investuoti, sakoma „The Atlantic“ straipsnyje.

Santaupų turinčių amerikiečių dalis sumažėjo nuo 55 procentų 2001 metais iki 37 procentų 2018-aisiais.

Ekspertai įspėja, kad beveik visi šios kartos atstovai taupo nepakankamai. Du trečdaliai tūkstantmečio kartos atstovų apskritai neturi santaupų senatvei.

Prognozės – nedžiuginančios

Ar galėtų tūkstantmečio kartos atstovai kompensuoti šiuos praradimus? Galbūt, jeigu atlyginimai staiga pradėtų smarkiai augti, miestuose būtų statomi milijonai naujų namų.

Tačiau finansų ekspertai mano, kad tai mažai tikėtina.

Tūkstantmečio kartos atstovai praleido didelį pakilimą, vykusį nuo 2010 metų iki dabar ir, pasak Federalinio rezervo banko ekonomistų, nepanašu, kad jis artimiausiu metu bus toks, koks buvo neseniai.

123rf.com nuotr./Jaunimas
123rf.com nuotr./Jaunimas

„Kūdikių bumo“ kartos atstovams užimant didžiąją dalį geriausių darbų ir būstą, tūkstantmečio kartos atstovams sekasi prasčiau nei jų tėvams“, – padarė išvadą „Credit Suisse“.

„Kūdikių bumo“ kartos atstovams užimant didžiąją dalį geriausių darbų ir būstą, tūkstantmečio kartos atstovams sekasi prasčiau nei jų tėvams.

Kitas ekonomikos nuosmukis, kada jis beištiktų – šiemet, kitąmet ar vėliau – greičiausiai tik pablogins tūkstantmečio kartos atstovų padėtį.

Nuosmukis, kuris lemia didesnį nedarbą ir mažesnius atlyginimus, privers šios kartos atstovus laukti dar ilgiau, kol jie galės pradėti kaupti turtą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius