Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kruonio HAE valdytoja: naujas agregatas galėtų užtikrinti rezervą

Būsimasis penktas Kruonio hidroakumuliacinės elektrinės (HAE) agregatas vargiai galėtų gaminti elektrą, tačiau būtų tinkamas, Baltijos šalyse užtikrinant trūkstamą galios rezervą, teigia energetikos grupės „Lietuvos energija“ elektros gamintoja „Lietuvos energijos gamyba“ (LEG).
Kruonio hidroakumuliacinė elektrinė
Kruonio hidroakumuliacinė elektrinė / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

LEG, ištyrusi galimybes statyti naują agregatą, pranešė, jog dabar pakanka 900 megavatų jėgainės galios. Tačiau ateityje ją galima plėsti, kad sinchronizuojant Baltijos šalis su Vakarų Europa, pakaktų elektros gamybos rezervo.

„Aiškiai matome, kad penktojo agregato statyba būtų optimalus sprendimas, siekiant išspręsti Baltijos šalių regiono elektros sistemos patikimumo ir saugumo problemą. Toks universalus agregatas leistų žymiai lanksčiau realiu laiku kompensuoti elektros trūkumą ar perteklių rinkoje“, – pranešime sakė LEG vadovė Eglė Čiužaitė.

Bendrovės skaičiavimais, statyti naują 225 MW galios agregatą vien norint prekiauti elektra neapsimokėtų, nes nutiesus elektros jungtis su Švedija ir Lenkija, skirtumas tarp pikinės elektros kainos dieną, kai Kruonio HAE gamina elektrą, ir naktį, kai pigią elektrą ji naudoja baseinui užpildyti, yra sumažėjęs. 2015 metais piko ir nakties kainos skyrėsi 1,9 karto, o 2016 metais – 1,6 karto.

Nacionalinės energetikos strategijos projekte Kruonio HAE plėtra įvardinta kaip vienas pagrindinių projektų.

„Litgrid“ paskelbė, kad iki 2025 metų Baltijos šalyse reikia pastatyti 200 megavatų galios pirminio rezervo jėgainę, kad būtų užtikrintas patikimas elektros tiekimas. „Litgrid“ vadovas Daivis Virbickas anksčiau teigė, kad papildoma galią būtų galima užtikrinti penktuoju Kruonio HAE agregatu.

Anot LEG, įmonė yra pasiruošusi plėsti Kruonio HAE, tačiau laukia informacijos, kokie reikalavimai būtų keliami jėgainei. Jau atlikta didelė dalis parengiamųjų jėgainės plėtros darbų, juos numatoma atlikti per ketverius metus.

400 megavatų Kruonio HAE iš bendros 900 megavatų galios dabar naudojami kaip rezervas, kuris įjungiamas, sutrikus elektros tiekimui į Lietuvą. Pavyzdžiui, netikėtai sugedus jungčiai su Švedija „NordBalt“, paprastai būna aktyvuojama Kruono elektrinė.

Anksčiau LEG skaičiavo, kad investicijos į naują agregatą siektų apie 116 mln. eurų, arba 521 tūkst. eurų vienam instaliuotam megavatui.

Kruonio HAE – vienintelė tokia elektrinė Baltijos šalyse. Kai energetinės sistemos apkrova maža ir yra daug pigios perteklinės energijos, jėgainė įjungia siurblius ir kelia vandenį iš Kauno marių į dirbtinį viršutinį baseiną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius