-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kultūros skurdas: sostinės centre biblioteka nebeturi pinigų net tualetiniam popieriui

Susidarė absurdiška situacija – eidami į biblioteką ar muziejų dėl visa ko pasiimkite tualetinio popieriaus, nes įstaigos nebeturi už ką jo nupirkti. Pačiame sostinės centre įsikūrusioje Adomo Mickevičiaus viešojoje bibliotekoje šiuo metu nėra elementarių higienos priemonių, o direktorė Emilija Banionytė įspėja, kad netrukus gali atjungti ir elektrą ar vandenį. Tai ne akcija paskubėti skaityti – bibliotekoms, muziejams ir kitoms kultūros įstaigoms šiemet apkarpytas finansavimas, neatsižvelgiant į kitus pokyčius jų veikoje.
Iškaba A.Mickevičiaus viešosios bibliotekos tualete
Iškaba A.Mickevičiaus viešosios bibliotekos tualete / „Facebook“ nuotr.

„Atsiprašome už laikinus nepatogumus, higienos priemones įsigysime, kai tik LR kultūros ministerija skirs finansavimą“, – toks pasiteisinimas kabo Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešojoje bibliotekoje, juo pasidalijo politologas Marijušas Antonovičius socialiniame tinkle „Facebook“.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešoji biblioteka
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešoji biblioteka

Politologas nepagailėjo ironijos: „Iš Adomo Mickevičiaus bibliotekos tualeto kronikų. 2019 m. po Viešpaties gimimo, eina 16-ieji narystės Europos Unijoje ir NATO metai. Kiek žinau, Venesueloje įteikiant ordinus šalia premijai dar pridedama ir tualetinio popieriaus. Gal vietoje delspinigių bus galima ateityje atsiskaityti už skolas tualetiniu popieriumi ir muilu?“

Tačiau situacija, pasirodo, nejuokinga. Bibliotekos direktorė Emilija Banionytė teigia, kad bibliotekai gali atjungti ir elektrą ar vandenį. Ir čia ne vienos bibliotekos problema – 15 proc. ūkinėms reikmėms finansavimas nurėžtas ir kitoms kultūros įstaigoms, muziejams.

Netgi Valdovų rūmai atsisako ekspozicijų ar parodų, kad padengtų lėšų trūkumą elektrai ar vandeniui.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešojoje bibliotekoje
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešojoje bibliotekoje

Dirbs, kol neatjungs elektros

Metų pradžioje apdainuota A.Mickevičiaus bibliotekos rekonstrukcija, tam skirta 4,37 mln. eurų ES lėšų, o šiandien bibliotekoje jau nėra tualetinio popieriaus.

Pati A.Mickevičiaus viešosios bibliotekos vadovė E.Banionytė situaciją vadina absurdiška ir pabrėžia, kad tai aktualu ne tik jos vadovaujamai bibliotekai, bet daugeliui kitų bibliotekų, muziejų, kultūros įstaigų.

„Susidarė tokia situacija, kad finansavimas mūsų bibliotekai šiemet buvo apskritai mažesnis nei mūsų poreikiai. Tiesiog ministerija turėjo tiek pinigų. Faktiškai tie pinigai liepos mėnesį baigėsi. Baigėsi ne tik tualetiniam popieriui, bet apskritai viskam – šildymui, vandeniui, elektrai, bet kam. Liko tik algoms mokėti ir knygoms pirkti. Yra skirtingos biudžeto eilutės – komplektavimui, knygų pirkimui yra atskiri pinigai, algoms yra atskiri pinigai, ir pragyvenimui yra atskiri pinigai. Tai pinigai pragyvenimui baigėsi“, – kalba E.Banionytė.

Ji aiškina, kad šiemet biblioteka į eksploatavimą įvedė 3000 kvadratinių metrų restauruoto ploto, kurį reikia papildomai išlaikyti, įveiklinimui reikalingi pinigai, tačiau į tai ne tik neatsižvelgta, bet finansavimas nurėžtas 15 proc. lyginant su pernai buvusiu lygmeniu.

„Ministerija žino apie šią situaciją, yra surašyti ir raštai, ir kalbėta su jais. Jie sako, kad mes kol kas pinigų neturime, jūs, taip sakant, laukite. O mes esame biudžetinė įstaiga, tai mes ir laukiame. O kadangi mums labai nepatogu prieš lankytojus, tai mes taip juos ir informavome, kad yra tokia situacija, ir tikrai labai atsiprašom – kai tik Kultūros ministerija skirs finansavimą, mes nupirksime higienos priemones“, – sako bibliotekos vadovė.

amb.lt nuotr./Emilija Banionytė
amb.lt nuotr./Emilija Banionytė

Tačiau taip laukiant, gali pradėti kauptis ir skolos už elektrą – jei ją atjungs, biblioteka gali užsiverti.

„Šiuo metu mes elektrai dar nesame įsiskolinę, bet galbūt eisime į minusą. Tai, kol mums neatjungs, tai ir dirbsime. Ir netgi jei ir perves ministerija pinigų, tai aišku, kad pirmiausia pulsime pirkti ne tualetinį popierių, o už elektrą mokėsime, už vandenį mokėsime, tokia yra situacija. Tai yra tikrai absurdas“, – patvirtina E.Banionytė.

Ji aiškina, kad 15 proc. finansavimas nukarpytas ir kitoms kultūros įstaigoms, muziejams.

„Mums trūksta 83 tūkstančių eurų, čia minimaliam pragyvenimui, kad sumokėtume už valymą, už elektrą, už vandenį, už kitas paslaugas, lifto aptarnavimą, tai čia minimalūs poreikiai. Žinojom, kad nuotrauka sukels tokią reakciją, bet mes tikslingai tą parašėme, kad neatrodytų, kad kažkaip taupom“, – teisinasi E.Banionytė.

Ji teigia dar antradienį gavusi atsakymą iš ministerijos atstovų, „kad greitai jūs nesitikėkite pinigų gauti, dėl to, kad panaši situacija yra muziejuose“.

„Muziejuose, ypač Valdovų rūmuose, kurie irgi įvedė į eksploataciją papildomą atstatytą plotą, irgi panaši situacija, kaip ir kituose muziejuose“, – stebėjosi E.Banionytė.

Valdovų rūmų direktorius: atsisakome parodų, ekspozicijų

Vyriausybės sprendimu nuo šių metų sausio 1 d. kiekvieną paskutinį mėnesio sekmadienį nemokamai galima lankyti muziejų nuolatines ekspozicijas. Nemokamo muziejų lankymo modelis taikomas Kultūros ministerijai pavaldiems nacionaliniams ir respublikiniams muziejams. Neatsižvelgiant į papildomą prievolę, ir muziejams finansavimas buvo mažinamas.

Nacionalinio muziejaus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų direktorius dr. Vydas Dolinskas patvirtina, kad vietoje ekspozicijų ir parodų pinigus nukreipia vandeniui ir elektrai.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Lietuvos ir Italijos prezidentai atidaro tarptautinę Florencijos renesanso ir baroko parodą Valdovų rūmuose
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Lietuvos ir Italijos prezidentai atidaro tarptautinę Florencijos renesanso ir baroko parodą Valdovų rūmuose

„Visoms kultūros įstaigoms, taip pat ir nacionalinėms, planuojant šių metų biudžetą, eilutė prekėms ir paslaugoms buvo sumažinta 15 proc. Mūsų atveju tai buvo 85 tūkst. eurų, tai yra gera nemaža tarptautinė paroda. Tai tik dalis.

Valdovų rūmai nukentėjo dvigubai. Mes pernai atidarėme antrą dalį rūmų ir pernai buvo 8 mėnesiams skirta finansavimo tos dalies išlaikymui, o šiemet sumos reikia 12-ai mėnesių, kadangi pilnus metus gyvenam. Tai likusiems 4 mėnesiams irgi negavome nė cento, tai yra virš 120 tūkst. eurų. Bendroje sumoje deficitas yra apie 215 tūkst. eurų. O 215 tūkst. eurų, kai paskaičiuoji litais, tai yra arti milijono, tai yra milžiniška suma. Taip kad neklestime“, – kalba V.Dolinskas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Nacionalinio muziejaus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų direktorius Vydas Dolinskas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Nacionalinio muziejaus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų direktorius Vydas Dolinskas

Anot jo, muziejus turėjo „sumažinti savo apetitą“ ir dabar tiesioginei misijai tiesiog skiria mažiau lėšų, kadangi reikia garantuoti atlyginimus darbuotojams, šviesą ir šilumą.

„Aišku, mes nesiskundžiame lankytojų skaičiumi, tai mes užsidirbame. Bet, tiesą sakant, uždirbtas lėšas nenorėtume naudoti pravalgymui, tai yra tokiam kasdieniam išgyvenimui, apšildymui, elektrai, ventiliacijai ar atlyginimams, bet norėtume investuoti į edukaciją, parodas, leidybą, renginius“, – sako V.Dolinskas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ekskursija po baigiamą antrąją Valdovų rūmų dalį
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ekskursija po baigiamą antrąją Valdovų rūmų dalį

Jis viliasi, kad prasidedant deryboms dėl kitų metų biudžeto, galbūt kitąmet bus grąžinta bent ta lėšų dalis, kurios trūko jau šiemet.

„Nes norint aktyvinti kultūrinę veiklą, bent tas bazinis finansavimas nacionalinių ir valstybinių įstaigų turėtų būti užtikrintas, juolab kad visa tai yra valdančiosios partijos ir koalicijos, ir Vyriausybės programoje. Tai labai tikimės, kad programos bus laikomasi“, – sako vadovas.

Taip pat muziejaus vadovas viltis deda ir į naują kultūros ministrą Mindaugą Kvietkauską.

„Kadangi dabar turime naują ministrą, tikimės, kad jis liks ir ateityje. Labai tikimės, kad su ministru M.Kvietkausku bus paprasčiau viską suderinti, nes žmogus tikrai pats puikiai viską supranta. Jam viso šito aiškinti nereikės, nei kur išeina uždirbti pinigai, nei panašiai, nei kad būtinas bazinis minimalus įstaigų finansavimas“, – atsidūsta V.Dolinskas.

Papildysime Kultūros ministerijos komentaru.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius