-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Laisvoji prekyba su ES Ukrainos ūkį gali susilpninti dar labiau

Vakarų Ukrainoje įsikūrusioje Austrijos sporto reikmenų įmonės „Fischer Sports“ gamykloje plušantys žmonės per mėnesį uždirba apie 270 Eur – aštuonis kartus mažiau nei darbininkai šios firmos gamykloje Austrijoje. Ir nors toks atlyginimas daugeliui vakariečių atrodo itin menkas, tačiau 1500 čia plušančių ukrainiečių į šią darbovietę žvelgia kaip į galimybę, rašo „The New York Times“.
Kijevas
Kijevas / 123rf.com nuotr.

Ukraina – viena iš skurdžiausių šiaurės pusrutulio šalių, kurioje metinis atlyginimas vidutiniškai yra mažesnis nei 3100 dolerių.

„Europa – mūsų ateitis“, – įsitikinęs mašinistu „Fischer Sports“ gamykloje dirbantis Jurijus Orosas.

Vis dėlto, irtis į šią ateitį Ukrainai trukdo komplikuota šalies praeitis, karas su Rusija ir ES šalyse vis labiau atgimstantis nacionalizmas.

Ir nors tiek „Fischer“, tiek kitos tarptautinės kompanijos, tokios kaip Prancūzijos elektros instaliacijų gamintoja „Nexans“, investavo į gamybą Ukrainoje, tačiau tai veikiau išimtys, nei taisyklė.

Pasirašyta laisvosios prekybos sutartis tarp ES ir Ukrainos masinio Vakarų koncernų gamyklų atidarymo Rytų Europos valstybėje nelėmė.

Kol kas Vakarų įmonės, nusprendusios gaminti savo produkciją Ukrainoje, tai daro vakarinėje jos dalyje, šalia sienos su Lenkija.

Ar prekybos susitarimas su ES duos apčiuopiamą ekonominę naudą visai 44,4 mln. gyventojų, iš kurių apie penki milijonai gyvena Rusijos ir jos remiamų separatistų kontroliuojamose teritorijose, šaliai, kol kas pasakyti yra per anksti.

„Turėsime epizodiškas sėkmės istorijas, tačiau kalbėti apie bendrą ekonominę sėkmę yra per anksti“, – teigia Kijevo ekonomikos mokyklos prezidentas Tymofiyus S. Mylovanovas.

Ukrainos ekonomika beveik visiškai neauga, o dėl to kaltas mažas gamybos lygis ir visur išsikerojusi korupcija.

Jo teigimu, Ukrainos ekonomika beveik visiškai neauga, o dėl to kaltas mažas gamybos lygis ir visur išsikerojusi korupcija.

Maža to, laisvoji prekyba su ES gali sužlugdyti net ir menką Ukrainos ūkio augimą. Kai kurie ekonomistai mano, jog europietiškai produkcijai pradėjus konkuruoti su vietos gamybos prekėmis, šiemet šalies ekonomika gali likti ir net be kuklaus prognozuojamo proc. BVP augimo.

Be to, remiantis laisvosios prekybos sutartimi, ribojamas ukrainietiškos žemės ūkio produkcijos eksportas į ES nepaisant to, kad žemės ūkis – viena iš kertinių Ukrainos ekonomikos šakų.

Pavyzdžiui, nustatyta ukrainietiško medaus eksporto į ES kvota yra tokia žema, kad ją šalies bitininkai išnaudojo per pirmąsias šešias šių metų savaites.​

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius