Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Latvijos ABLV klientams per dvi dienas išmokėta 8,9 mln. eurų apdraustų indėlių

Likviduojamo Latvijos banko ABLV klientams per dvi dienas išmokėta apytikriai 8,9 mln. eurų apdraustų indėlių, pranešė Latvijos bankų priežiūros institucija - Finansų ir kapitalo rinkos komisija.
ABLV bankas
ABLV bankas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Žinybos vadovas Peteris Putninis pabrėžė, jog ABLV klientai neskuba atsiimti indėlių ir taip nesukuria nereikalingo ažiotažo.

„Citadale“ banko, per kurį nuo kovo 3-osios išmokami ABLV apdrausti indėliai, valdybos pirmininkas Guntis Beliavskis sakė, jog tikėtasi didesnio šių indėlininkų antplūdžio.

„Panašu, kad žmonės pagaliau tikisi tuo, kad iki 100 tūkst. indėlių atgavimas jų banko žlugimo atveju jiems garantuotas“, - pareiškė G. Beliavskis.

Anot jo, apdraustus indėlius jau atsiėmė apytikriai 600 ABLV klientų.

Finansų ir kapitalo rinkos komisija praėjusią savaitę skelbė, jog šiam tikslui Indėlių garantijų fondo lėšų neprireiks: ABLV pervedė 480 mln. eurų - sumą, reikalingą apdraustų indėlių šiame banke gražinimui.

Žinybos skaičiavimais, 87,8 proc. visų ir 97,8 proc. vietinių ABLV klientų atgaus visus šiame banke turėtus indėlius. Iš viso šis bankas turėjo 22830 klientų, iš jų 8468 vietinis - 7418 fizinių ir 1050 juridinių asmenų.

JAV iždo departamentas vasario viduryje ABLV bankui paskelbė sankcijas, jį pavadinęs „novatorišku ir progresyviu finansų sistemos funkcionavimo taisyklių vykdymo vengimo požiūriu“. Departamentas apkaltino ABLV ryšiais su Šiaurės Korėja ir kitomis probleminėmis šalimis iš Jungtinių Tautų sąrašo, taip pat didelio masto neteisėtomis finansinėmis operacijomis, siejamomis su Azerbaidžanu, Rusija bei Ukraina. Dėl šių sankcijų JAV finansų įstaigoms buvo uždrausta atidaryti ir tvarkyti ABLV korespondentines sąskaitas. Tai iš esmės reiškė, kad šis Latvijos bankas neteko galimybės vykdyti finansines operacijas JAV doleriais.

Latvijos finansų ir kapitalo rinkos komisija, veikdama Europos centrinio banko (ECB) nurodymu, nuo vasario 19-osios sustabdė visus ABLV banko mokėjimus. Teigta, kad toks sprendimas yra būtinas, kad ABLV bankas turėtų laiko imtis veiksmų padėčiai stabilizuoti.

ECB vasario 24-ąją paskelbė, jog ABLV bankas Latvijoje ir jo antrinis bankas Liuksemburge „ABLV Bank Luxembourg“ turi būti likviduoti pagal šių šalių įstatymus, nes jų gelbėjimas neatitinka visuomenės interesų.

Vasario 27-ąją ABLV paskelbė neeilinio akcininkų susirinkimo sprendimą pradėti banko likvidavimo procesą, taip pat siekiant kuo labiau apsaugoti banko aktyvus, kad būtų galima tinkamai atsiskaityti su indėlininkais bei kreditoriais. Bankas apie sprendimą likviduotis šalies bankų priežiūros instituciją - Finansų ir kapitalo rinkos komisiją - privalo oficialiai informuoti per penkias dienas. Likvidatorių parinktų banko akcininkų susirinkimas.

1993-aisiais veiklą pradėjusio ABLV pagrindiniai akcininkai yra Olegas Filis, Ernestas ir Nika Berniai, tiesiogiai ir netiesiogiai valdantys 87,03 proc. akcijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius