Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Latvijos ESD 2023-aisiais sudarė 4 proc. BVP

Latvijos mokėjimų balanso einamosios sąskaitos deficitas (ESD) pernai siekė 1,617 mlrd. eurų ir atitiko 4 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), pranešė šalies centrinis bankas, remdamasis negalutiniais duomenimis.
GINTS IVUSKANS / AFP
GINTS IVUSKANS / AFP
Temos: 1 Latvija

Paskutinį praėjusių metų ketvirtį ESD buvo 176 mln. eurų ir sudarė 1,6 proc. BVP.

Latvijos banko ekonomistas Matis Mirošnikovas pabrėžė, kad praėjusiais metais mokėjimų balanso einamoji sąskaita grįžo į panašų lygį kaip 2021-aisiais, po rekordinio ESD užpernai.

„2023-ieji Europoje pasižymėjo sąstingiu. Daug svarbių Latvijai prekybos partnerių patyrė recesiją, ypač ryškus buvo Vokietijos ekonomikos sulėtėjimas, užsitęsė ir Estijos ekonomikos sunkumai, silpnus rezultatus parodė ir Švedija bei Lietuva“, – pagrindinę Latvijos ESD priežastį komentavo ekonomistas.

„Dabartinėmis geopolitinėmis ir ekonominėmis sąlygomis Europoje galima teigti, kad 2023-aisiais investicijos į Latvijos ekonomiką buvo neblogame lygyje – tiesioginių investicijų įplaukos sudarė 2,8 proc. BVP. Didžioji dalis investicijų buvo į profesinės, mokslinės ir techninės veiklos, finansinių ir draudimo paslaugų sektorius bei apdirbamąją pramonę. Daugiausiai investicijų pernai sulaukta iš Švedijos ir Estijos, o didžiausias lėšų nutekėjimas buvo į Rusiją“, – pažymėjo M. Mirošnikovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius