-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Latvijos premjeras: finansų sektoriaus priežiūros kartelė nebus nuleista

Latvijai išvengus priskyrimo pinigų plovimo rizikos valstybių grupei, šalies finansų sektoriaus priežiūros kartelė nebus nuleista, patikino premjeras Krišjanis Karinis.
Krišjanis Karinis
Krišjanis Karinis / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Kaip BNS jau skelbė, Tarptautinė kovos su pinigų plovimu organizacija (Financial Action Task Force, FATF) vasario 21-ąją nusprendė neįtraukti Latvijos į vadinamąjį pilkąjį sąrašą valstybių, kuriose nustatyta reikšmingų pažeidimų kovojant su pinigų plovimu ir terorizmo finansavimu.

Kita vertus, FATF įpareigojo Pinigų plovimo prevencijos ekspertų komitetą prie Europos Tarybos („Moneyval“), kuris yra šios organizacija asocijuotas narys, toliau stebėti Latvijos progresą įgyvendinant pinigų plovimo ir terorizmo finansavimo prevencijos priemones.

Tartautinė kredito reitingų agentūra „S&P Global Ratings“ vasario 21-osios vakare pranešė padidinusi Latvijos reitingą iki A+, tai yra iki aukščiausio kada nors šiai valstybei suteikto skolinimosi patikimumo įvertinimo.

Pirmadienį surengtame Finansų sektoriaus plėtros tarybos posėdyje šiems įvykiams aptarti, premjeras išreiškė pasitenkinimą koordinuotu viešojo ir privataus sektorių darbu, kuris leido Latvijai išvengti įtraukimo į pilkąjį sąrašą.

„Latvija ne tik nepateko į pilkąjį sąrašą, bet tą pačią dieną sužinojome, kad jos kredito reitingas buvo padidintas iki istoriškai aukšto lygio. Tai reiškia, kad turime stabilų plėtros pagrindą, stabilią verslo aplinką šalyje“, – kalbėjo vyriausybės vadovas.

Finansinės žvalgybos tarnybos vadovė Ilzė Znotinia pridūrė, kad viešasis ir privatus sektoriai ne tik bendradarbiavo tarpusavyje, bet ir pakeitė vertybių sistemą.

„Mes nebežiūrime į nusikalstamu būdu įgytų lėšų legalizavimą kaip savo valstybės ateities ramstį. Sukurta finansinės priežiūros sistema bus stiprinama, laukia dar daug darbo“, – sakė ji.

Finansų ministras Janis Reiras pabrėžė, jog tai skatins investicijas į Latviją, o ji sumažins išlaidas skolinių įsipareigojimų vykdymui.

Nuspręsta artimiausiu metu pradėti derybos su Latvijoje veikiančiais bankais dėl jų kapitalo pakankamumo kriterijų peržiūros, siekiant sušvelninti reikalavimus bankams, kurie atsisakė aptarnauti padidėjusios rizikos klientus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius