Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

LB įspėja dėl „Binance“ ir kitų su kriptoturtu susijusių paslaugų teikėjų

Lietuvos bankas įspėjo virtualiųjų valiutų keityklos operatoriaus veikla užsiimančią Binance UAB, kad ši bendrovė teikia investicines paslaugas Lietuvoje neturėdama tam licencijos, ir nurodė užtikrinti, kad bendrovės viešai skelbiama informacija neklaidintų vartotojų. Lietuvos bankas atkreipia dėmesį, kad su kriptoturtu susijusios paslaugos yra nereguliuojamos bei neprižiūrimos, vartotojai rizikuoja prarasti visas investuotas lėšas, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Kriptovaliuta
Kriptovaliuta / André François McKenzie nuotr./ Unsplash nuotr.
Temos: 1 Lietuvos bankas

Įvertinęs viešai prieinamą informaciją, Lietuvos bankas kreipėsi į Binance UAB, užsiimančią virtualiųjų valiutų keityklos operatoriaus ir depozitinių virtualiųjų valiutų piniginių operatoriaus veikla, ir perspėjo dėl investicinių paslaugų teikimo Lietuvoje be licencijos, taip pat nurodė bendrovei užtikrinti, kad viešai skelbiama informacija atitiktų teisės aktų reikalavimus ir neklaidintų vartotojų.

Lietuvos bankas atkreipia vartotojų dėmesį, kad kai kurios internetinės kriptoturto keityklos, nors tiesiogiai paslaugų Lietuvoje nesiūlo ir nereklamuoja, tačiau suteikia galimybes vartotojams investuoti į išvestines finansines priemones, susietas su kriptoturtu (ateities, pasirinkimo sandorius, angl. Futures, Options), į susitarimus dėl kainų skirtumų (CFD) arba kriptoturtą, susietą su vertybiniais popieriais. Pagal Finansinių priemonių rinkų įstatymą, šie finansiniai instrumentai laikytini finansinėmis priemonėmis, o bendrovių veikla, kai klientams suteikiama galimybė jų administruojamose interneto svetainėse pateikti pavedimus dėl sandorių dėl minėtų finansinių priemonių, traktuotina kaip investicinių paslaugų – pavedimų priėmimo ir perdavimo, pavedimų vykdymo klientų sąskaita – teikimas.

Tokioms paslaugoms teikti reikalinga licencija. Lietuvos bankas stebi ir analizuoja situaciją, o pastebėjęs, kad paslaugos Lietuvoje teikiamos be licencijos, imasi priemonių tokiai veiklai stabdyti, pavyzdžiui, gavus teismo leidimą, blokuojamos interneto svetainės.

Lietuvos bankas perspėja, kad tokios bendrovės neturi teisės teikti investicinių ir kitų licencijuojamų paslaugų Lietuvoje, joms netaikomi investuotojų apsaugos standartai, o sudarydami sandorius tokiose svetainėse vartotojai rizikuoja prarasti visas investuotas lėšas.

Įmonės, Lietuvoje registruotos kaip virtualiųjų valiutų keityklos operatoriai, nėra prižiūrimos kaip finansinių paslaugų teikėjos. Jos neturi teisės teikti finansinių, taip pat ir investicinių paslaugų. Investicines paslaugas galinčių teikti finansinių įstaigų sąrašą galima rasti Lietuvos banko interneto svetainėje.

Reaguodama į rinkos pokyčius, besikeičiančias užsienio šalių pozicijas dėl kriptoturto ir siekdama užtikrinti vienodas veiklos sąlygas visiems finansų rinkos dalyviams, Lietuvos banko valdyba dar 2019 m. pradžioje atnaujino poziciją dėl virtualiojo turto ir pirminio virtualiojo turto žetonų platinimo. Pozicija skirta potencialiems ir esamiems finansų rinkos dalyviams, taip pat subjektams, siekiantiems Lietuvoje vykdyti pirminį kriptoturto žetonų platinimą arba suteikti galimybę mūsų šalies investuotojams investuoti į šios rūšies produktus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius