Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Visą mėnesį verslo laukiamos lengvatinės paskolos įmones pasieks kitą savaitę

Lengvatinės „Invega“ paskolos, kurių verslas laukia jau visą mėnesį, turėtų įmones pasiekti kitą savaitę, žada ekonomikos ir inovacijų viceministrė Jekaterina Rojaka. Nuo ketvirtadienio finansų įstaigos kviečiamos teikti paraiškas dėl dalyvavimo lengvatinių paskolų dalijime ir portfelinių garantijų programoje.

Ekonomikos ir inovacijų viceministrė Jekaterina Rojaka spaudos konferencijoje antradienį informavo, kad priemonė, kurios smulkus ir vidutinis verslas laukia labiausiai – lengvatinės paskolos – įsigalios ketvirtadienį, o pinigai verslą turėtų pasiekti kitos savaitės pradžioje.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Jekaterina Rojaka
Luko Balandžio / 15min nuotr./Jekaterina Rojaka

„Balandžio 16 dieną (ketvirtadienį) pakviesime finansų tarpininkus dalyvauti programoje, dar porą dienų jiems reikės technologiškai pasiruošti ir nuo kitos savaitės pradžios verslą pinigai pasieks“, – žada J.Rojaka.

„Invega“ vadovas Kęstutis Motiejūnas papildė, kad šios paskolos orientuotos į būtinąsias išlaidas, kurių reikia įmonės pragyvenimui veiklai sustojus ir stipriai apribojus – darbo užmokesčio daliai, nuomos mokėjimui, kitoms būtinosioms išlaidoms. Vyriausybė šiai priemonei skyrė 50 mln. eurų.

„Paskolos dydį verslas ir finansų institucijos atstovai nustatys besikalbėdami, įvertindami būtinąsias išlaidas. Maksimali paskolos suma sieks 100 tūkst. eurų, grąžinti reikės pradėti po 6 mėnesių nuo paskolos išdavimo dienos per 24 ar 36 mėnesius“, – teigė K.Motiejūnas.

Pasak jo, sąlygos gauti paskolas yra palankios.

„Palūkanos sieks iki 0,2 proc., jokių užstatų, tai valstybės lėšos, kuriomis valstybė rizikuoja. Sąlygos gauti šias paskolas yra dvi – gali pretenduoti įmonė, kuri stipriai nukentėjusi nuo Covid-19 situacijos: apyvarta nukritusi daugiau kaip 60 proc. arba veikla sustabdyta. Be to, įmonė turi būti išlaikiusi ne mažiau 50 proc. darbuotojų palyginus su kovo 1 diena“, – informavo K.Motiejūnas.

Portfelinės garantijos – nuo ketvirtadienio

Nuo ketvirtadienio, balandžio 16 dienos, finansų institucijos kviečiamos dalyvauti ir portfelinių garantijų už verslo paskolas ir lizingo sandorius programoje, kuriai numatyta 425 mln. eurų. Ši priemonė skiriama tiek smulkiam ir vidutiniam, tiek didesniam verslui.

Kaip informavo K.Motiejūnas, garantija galės būti taikoma tiek naujai išduodamoms paskoloms likvidumui palaikyti ar apyvartinėms lėšoms, tiek anksčiau išduotoms paskoloms, kurias verslui reikia pertvarkyti dėl nepalankios situacijos – atidėti mokėjimus, pratęsti terminus ir pan.

„Pertvarkant paskolas negalės būti bloginamos sąlygos verslininkams, negalės didėti palūkanos. Maksimali paskolos suma šioje priemonėje – iki 5 mln. eurų, paskolos išduodamos ir garantuojamos iki 6 metų. Tikimės, kad ši priemonė paskatins išduoti naujas paskolas“, – vylėsi K.Motiejūnas.

Tiesa, ekonomistai tvirtina, kad portfelinės garantijos neveiks, nes valstybė garantuoja tik 80 proc. paskolos.

Tuo tarpu paklaustas, kodėl priemonės verslui vėluoja, K.Motiejūnas pripažino, kad procedūros užtrunka, tačiau tikino, kad reikia laiko pasiruošti, o paleidus netinkamą priemonę gali tekti ją stabdyti.

Kokios priemonės jau veikia?

Lietuvos banko valdybos narys Marius Jurgilas informavo, kad šeštadienį startavo neapmokėtų sąskaitų priemonė. Paraiškas smulkios ir vidutinės įmonės gali teikti iki balandžio 24 dienos arba kol bus pasiekta 50 mln. suma, numatyta šiai priemonei.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Marius Jurgilas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Marius Jurgilas

„Jei esate tiekėjas, kuris tiekia paslaugas ar prekes tiesiogiai Covid-19 paveiktoms įmonėms, esančioms VMI sąraše, nuo šeštadienio galite prašyti apmokėti neapmokėtas sąskaitas – iki 85 proc. išrašytos sumos bus apmokėta, finansavimas vyksta valstybės lėšomis“, – pabrėžė M.Jurgilas.

Sąskaitos turi būti išrašyta nuo sausio 16 dienos ir ne vėliau kaip kovo 16 dieną. Maksimali paskolos suma neapmokėtoms sąskaitoms priklauso nuo įmonės dydžio ir negali būti didesnė nei 10 tūkst. eurų, 30 tūkst. eurų ar 100 tūkst. eurų. Paskola su bazinėmis 0,5 proc. palūkanomis išduodama vieneriems metams su galimybe pratęsti iki 1-2 metų, tačiau pratęsimo atveju palūkanos didės +1 proc.

„Negalima pretenduoti į daugiau kaip 25 proc. sumos nuo įmonės apyvartos pernai. Be to, svarbi sąlyga, kad įmonė būtų pateikusi finansines ataskaitas Registrų centrui už 2018 metus, o bendrovės kredito reitingas būtų vidutinis ar geresnis nei vidutinis“, – sąlygas vardijo M.Jurgilas.

J.Rojaka pridūrė, kad iš verslo pusės labai išaugo susidomėjimas ir iki šiol veikusiomis „Invega“ priemonėmis. Pavyzdžiui, pastarosiomis savaitėmis „Avietės“ paskolų smulkiam ir vidutiniam verslui per savaitę išduodama dvigubai daugiau negu per visą vasario mėnesį – 250 tūkst. eurų jau antrą savaitę iš eilės.

Sparčiai auga ir išduotų individualių garantijų suma – ji paaugo beveik 4 kartus iki 1,5 mln. eurų ir per praėjusią savaitę prilygo vasario mėnesio lygiui.

Tuo tarpu dėl palūkanų kompensavimo jau kreipėsi 339 įmonės, o bendra suma viršija 3 mln. eurų.

Kasdien prarandama 2000 darbo vietų

Tiek verslas, tiek ekonomistai kritikuoja, kad ambicingą ekonomikos skatinimo planą paskelbusi Vyriausybė vėluoja suteikti realią paramą verslui. Karantinas paskelbtas jau prieš mėnesį, o reali pagalba nukentėjusių įmonių nepasiekė.

Pandemijos ir ekonominės krizės metu susibūrusi ekonomistų ir ekspertų grupė įspėja, kad palyginus su kitomis Europos šalimis Lietuva vėluoja suteikti pagalbą verslui, įvairios priemonės užstrigę biurokratijos liūnuose, tad kiekviena uždelsta diena Lietuvai kainuoja beveik 2000 prarastų darbo vietų.

LRVK/Dariaus Janučio nuotr./Premjeras susitiko su Lietuvos prekybos įmonių asociacijos atstovais
LRVK/Dariaus Janučio nuotr./Premjeras susitiko su Lietuvos prekybos įmonių asociacijos atstovais

Premjeras Saulius Skvernelis antradienį feisbuke pripažino, kad reikia spartinti ekonomikos skatinimo plano įgyvendinimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius