-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuva pakilo į 4 vietą ES pagal investuotojų sukuriamas darbo vietas

Pernai Lietuva pakilo į 4 vietą Europos Sąjungoje pagal tiesioginių užsienio investicijų (TUI) projektų suplanuotas kurti darbo vietas, tenkančias milijonui gyventojų. Pagal šį rodiklį Lietuvą aplenkė tik Liuksemburgas, Airija ir Rumunija.
Klaipėdos LEZ
Klaipėdos LEZ

Pernai Lietuvoje milijonui gyventojų teko 3066 darbo vietos, suplanuotos TUI projektų. ES vidurkis yra daugiau nei tris kartus mažesnis – 900 darbo vietų milijonui gyventojų, vertina užsienio investicijų plėtros agentūros „Investuok Lietuvoje“ analitikų parengtoje ataskaitoje.

Atotrūkis tarp ketvirtoje vietoje esančios Lietuvos (3066) ir trečioje vietoje esančios Rumunijos (3111) yra itin mažas, tačiau penktą ir šeštą vietą užimančios Slovakija (2352) ir Lenkija (2290) nuo pirmaujančio ketvertuko atsilieka kur kas smarkiau, rašoma pranešime spaudai.

„2017 metai buvo išskirtiniai tuo, kad į šalį pavyko pritraukti tokias milžines kaip „Continental“, „Hollister“ ir „Booking.com“, kurios kartu sukurs apie 2400 darbo vietų. Šie dideli vardai gali padėti sudominti daugiau panašaus kalibro įmonių, bet vien sėkmės istorijų nepakanka – privalome toliau tobulinti savo pasiūlymą, gerinti infrastruktūrą ir užtikrinti aukštos kvalifikacijos specialistų rengimą“, – teigia „Investuok Lietuvoje“ generalinis direktorius Mantas Katinas.

„Financial Times“ duomenų bazės „fDi Markets“ duomenimis, pagal pernai į šalį pritrauktus TUI projektus planuojama sukurti 8733 darbo vietas. Pagal suplanuotų darbo vietų skaičių Lietuva yra absoliuti lyderė tarp Baltijos šalių – pernai ji daugiau nei 5 kartus lenkė Latviją ir daugiau nei 14 kartų – Estiją.

„fDi Markets“ duomenimis, Lietuva pasižymi gerais rezultatais ir pagal pačių TUI projektų skaičių, tenkantį milijonui gyventojų. Pagal šį rodiklį pernai Lietuva buvo penktoje vietoje ES (milijonui gyventojų teko 21,4 TUI projekto).

„Lietuva sparčiais žingsniais įsiveržė į tą šalių segmentą, kuriame dėl TUI projektų konkuruojama ne darbo jėgos kaina, o kompetencija, žiniomis ir gebėjimu inovuoti. Tai, kad penktadalis įmonių praėjusiais metais Lietuvą pasirinko produktų kūrimo ir vystymo kompetencijų centru yra ir gera žinia ir tuo pačiu ženklas, kad norėdami ir toliau konkuruoti su užsienio šalimis turime stiprinti inovacijų politiką“, – mano ūkio ministras Virginijus Sinkevičius.

Pernai pirmaujančiu sektoriumi tapo gamyba. Iš visų TUI projektų šios srities projektų dalis Lietuvoje sudarė 25 proc. Verta paminėti, kad „Cushman & Wakefield“ analitikai šiemet įvertino Lietuvą kaip antrą patraukliausią valstybę pasaulyje gamybos investicijoms.

„Investuok Lietuvoje“ specialistai nurodo, kur dar reikėtų tobulinti investicinę aplinką: vystyti pramoninę infrastruktūrą, ypač regionuose, švietimo sistemą orientuoti moderniai ekonomikai, o taip pat, gerinti susisiekimą su pagrindiniais pasaulio ekonomikos centrais gerinimas plečiant verslo skrydžių geografiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius