Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvį atleisti pigiau nei italą ar prancūzą, tačiau brangiau nei vidutinį europietį

Pernai liepą įsigaliojus naujam Darbo kodeksui Lietuva pasitraukė iš valstybių, kuriose brangiausia atleisti daug uždirbančius darbuotojus, sąrašo, įvertino konsultacijų bendrovė „Deloitte Legal“. Tačiau Lietuvoje atleidimas vis dar yra brangesnis nei daugumoje kitų ES valstybių.
Atleido merginą iš darbo
Atleido merginą iš darbo / 123RF.com nuotr.

Pavyzdžiui, jei darbuotojas dirbo 4 metus ir gauna 30 tūkst. eurų metinį atlyginimą bei 6,5 tūkst. eurų priedų bei premijų, jį atleisti darbdaviui Lietuvoje kainuotų daugiau kaip 11 000 eurų.

Italijoje tokio paties darbuotojo atleidimas darbdaviui kainuotų daugiau kaip 50 000 eurų, Belgijoje – daugiau kaip 20 000 eurų, Prancūzijoje – apie 18 000 eurų, vertina „Deloitte Legal“.

„Tai leidžia manyti, jog Lietuvoje darbdaviui tenkančios darbo santykių nutraukimo išlaidos nėra radikaliai didelės. Kita vertus, Maltoje, Vokietijoje ar kaimyninėje Latvijoje darbuotojo atleidimas iš darbo pagal analogišką scenarijų darbdaviui kainuotų kone perpus pigiau nei Lietuvoje. Mažesni darbuotojo atleidimo kaštai ir daugelyje kitų Europos Sąjungos valstybių, tokių kaip Vengrija, Suomija, Graikija, Ispanija, Jungtinė Karalystė ir kitos“, – vertinama pranešime spaudai.

Pasak teisininkų, lyginant su dauguma ES valstybių, Lietuvos darbdaviams darbo santykių su darbuotoju nutraukimas be darbuotojo kaltės vis dar kainuoja gana daug.

Tyrimo metu, įvertinus skirtingus scenarijus ir valstybes, nustatyta, kad darbo santykių nutraukimo be darbuotojo kaltės atveju Lietuva pagal brangumą užima 22-ąją vietą iš 35 lyginamų valstybių, o darbo santykių nutraukimo darbdavio valia atveju – 20-ąją vietą iš 30 lyginamų valstybių

„Lietuva priėmusi naująjį Darbo kodeksą padarė neabejotiną pažangą, bet kitos valstybės taip pat nestovi vietoje. Šiandieną, deja, ir vėl esame ne pirmaujančių gretose. Tai reiškia, kad spręsti įsisenėjusias problemas nepakanka – reikia šiuolaikiško, inovatyvaus požiūrio“, – teigia advokatas ir „Deloitte Legal“ partneris Gintautas Bartkus.

Deloitte Legal inf./Kiek kainuoja atleisti 4 metus dirbusį ir 30000 eurų per metus uždirbantį darbuotoją skirtingose valstybėse
Deloitte Legal inf./Kiek kainuoja atleisti 4 metus dirbusį ir 30000 eurų per metus uždirbantį darbuotoją skirtingose valstybėse

Palyginimui, prieš Darbo kodekso įsigaliojimą analogiško darbuotojo atleidimas būtų kainavęs apie 20 tūkstančių eurų, kone dvigubai daugiau nei šiuo metu. Tą lėmė ilgesnis įspėjimo terminas ir didesnės išeitinės.

Naujasis Darbo kodeksas lyginamu atveju numato 1 mėnesio įspėjimo terminą ir įpareigoja darbdavį išmokėti darbuotojui 2 jo vidutinių darbo užmokesčių dydžio išeitinę išmoką.

Kuo daugiau uždirba darbuotojas, tuo jo atleidimas, lyginant su kitomis valstybėmis, Lietuvoje būtų pigesnis – atlyginimui perlipus 100 tūkst. eurų per metus Lietuva pagal atleidimo brangumą artėja prie nagrinėtų valstybių sąrašo apačios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius