-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuviškas startuolis į teismą padavė Prinstono universitetą ir „Facebook“

Lietuvoje įkurta įmonė „Planner 5D“ pateikė ieškinį prieš Prinstono universitetą ir socialinį tinklą „Facebook“ – atsakovai kaltinami neteisėtu įmonės duomenų rinkinio naudojimu, praneša dailyprincetonian.com.
Planner 5D
Planner 5D / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Ieškinyje teigiama, kad neteisėtai naudotasi bylų kolekcija, kuri apima milijonus „rankų darbo skaitmeninių trijų dimensijų objektų ir scenų“, kuriose vaizduojami įvairūs namų ir biurų dizainai.

„Planner 5D“ nurodo, kad skaitmeninius objektus kūrė kelerius metus ir tai kainavo milijonus JAV dolerių.

Vilniuje veikiantis startuolis kaltina grupę universiteto mokslininkų, tyrusių kompiuterinio vaizdo atpažinimo srityje. Šie esą siekė panaudoti „Planner 5D“ kolekcijos duomenis, kurie yra vertingi kuriant vaizdų atpažinimo technologijas.

Tvirtinama, esą Prinstono universiteto mokslininkai atsisiuntė daugiau nei 2500 „Planner 5D“ objektų ir daugiau nei 45 tūkstančius skirtingų scenų, iš viso daugiau nei 5 gigabaitus duomenų.

Esą tyrėjai paskelbė daugybę akademinių straipsnių, naudodamiesi šia duomenų kolekcija. Viename iš straipsnių teigiama, kad patys mokslininkai nurodė: „Mes naudojome 3D scenų modelių kolekciją, atsisiųstą iš „Planner 5D“ svetainės“, rašo dailyprincetonian.com.

Ieškinyje teigiama, kad universiteto mokslininkai netgi pavadino duomenų rinkinį „SUNCG dataset“ ir patalpino viešai internete, kur jis buvo prieinamas parsisiųsti bet kam.

Prinstono universiteto atstovas spaudai Benas Changas teigia, kad universitetas ginsis, ir pateikė pasiūlymą atmesti skundą dėl teisinių trūkumų.

Ieškinyje, be kaltinimų universitetui, nurodoma, kad ir „Facebook Inc.“, jos antrinė įmonė „Facebook Technologies LLC“, valdanti technologijų įmonę „Oculus“, taip pat naudojosi „Planner 5D“ duomenimis nelegaliai.

Esą „Facebook“, padedant Stanfordo ir kitiems universitetams, inicijavo „Scenų supratimo ir modeliavimo iššūkį“, kuriame dalyviai gali varžytis dėl piniginių prizų ir galimybės dalyvauti konferencijoje. Teigiama, kad „Facebook“ su partneriais sukūrė SUNCG duomenų rinkinio kopiją ir ją pateikė varžybų dalyviams. Kaltinama, kad „Facebook“ publikavo duomenis pateikdami nuorodą, priklausančią Stanfordo universitetui.

Šio turto pasisavinimas, pasak skundo, „įmonei padarė katastrofišką ir galimai neatitaisomą žalą“

Mainais už prizus konkurso dalyviai suteikė teises „Facebook“ naudoti pateiktus duomenis. „Planner 5D“ teigia, kad pavogti duomenys, be leidimo naudojami Prinstono universitete ir „Facebook“, yra vertinga intelektinė nuosavybė, sudaranti pagrindinį startuolio turtą.

Šio turto pasisavinimas, pasak skundo, „įmonei padarė katastrofišką ir galimai neatitaisomą žalą“.

Registrų centre nurodoma, kad „Planner 5D“ vadovauja Rusijos pilietis Sergejus Nosyrevas, jis taip pat yra ir didžiausias akcininkas. Įmonėje dirba 7 darbuotojai. Įmonės apyvarta pernai siekė apie 1 mln. eurų, dvigubai daugiau nei prieš metus.

15min pabandė su bendrove susisiekti, tačiau „Vilnius Tech Park“ atsisakė suteikti įmonės telefono numerį ir nurodė, kad įmonė pasirengusi komentuoti būtų nebent pirmadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius