Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvoje nyksta ir bankomatai – liko mažiau nei 1000

​​​​​​​Bankai ne tik uždaro aptarnavimo skyrius ar padalinius – nuo 2011 m. mažėja ir bankomatų skaičius, šiemet jų 20 proc. mažiau nei praėjusių metų pabaigoje. Tą lemia ir statistikos vingrybės, tačiau rinkos dalyviai užsimena, kad pokyčiai vyks ir toliau, svarstomas ir galimas bankomatų jungimas į vieną tinklą Baltijos šalyse.
Eurai
Eurai / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Dar pernai Lietuvoje veikė 1119 bankomatų, o šiuo metu jų telikę apie 907 vienetus, rodo Lietuvos banko statistika. Palyginimui, 2011 m., kuomet bankomatų skaičius siekė aukštumas, būta daugiau nei 1600 šių prietaisų.

Lietuvos bankas aiškina, kad staigų mažėjimą nulėmė skaičiavimo vingrybės, kai iš bendro bankomatų tinklo pasitraukė „Luminor“.

Tačiau rinkos dalyviai pripažįsta, kad bankomatą pamažu gali ištikti taksofono likimas – tai pasaulinė tendencija. Bankomatus keičia kitos vietos, kur galima išgryninti pinigus – kasose, „Perlo“ terminaluose ir panašiai.

Šiemet antrą ketvirtį Lietuvoje buvo 11 599 mokėjimo kortelių skaitytuvai, turintys galimybę išduoti grynųjų. O iš viso kortelių skaitytuvų skaičius siekė 55,8 tūkst. – abu skaičiai yra rekordiniai, rodo Lietuvos banko duomenys.

Nepaisant to, lietuviams bankomatai arčiau piniginės: bankomatuose šiemet II ketvirtį išgryninta 2,425 milijardo eurų, tai dar vienas rekordas. Palyginimui, pasinaudojus kortelių skaitytuvais, išgryninti tik 39 milijonai eurų, arba 62 kartus mažiau.

Bankomatuose pinigų gryninimo apimtys šiemet, lyginant su pernai, didėjo 7 proc. ir per pusmetį sudarė 4,54 milijardo eurų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Bankomatas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Bankomatas

Lietuvos bankas: staigus mažėjimas tik statistikoje

Lietuvos bankas paaiškina, kad šiemet staigių pokyčių bankomatų tinkluose neįvyko – bankomatai nedingo, jie ir toliau veikia, tik šiuo metu jie neatspindimi statistikoje.

„Pokyčiai bankomatų statistikoje yra susiję su pasikeitimais viename bankomatų tinkle (bendras bankomatų tinklas, kuriuo naudojosi keli bankai), pvz., juo nustojo naudotis kai kurie bankai. Šį bankomatų tinklą valdo kortelių procesingo kompanija „Worldline“, dėl to šie bankomatai neatsispindi skelbiamoje paskutinio ketvirčio statistikoje, tačiau faktiškai jais ir toliau galima naudotis“, – aiškina Lietuvos bankas.

„Luminor“ anksčiau pranešė, kad traukiasi iš bendro bankomatų tinklo su Šiaulių, „Danske“ ir „Citadele“ bankais, o savąjį tinklą pildys nuosavais bankomatais, jų skaičius turėtų padidėti iki 190 šiemet.

Tačiau „Worldline Baltic“ vadovė Baltijos šalyse Zanda Brivule Jansone 15min tikina, kad už duomenų apie bankomatus teikimą atsakingi bankai.

„Nebūtų teisinga žinia, kad mes nepranešame, nes bankams pagal banko licenciją tenka pareiga pranešti apie bankomatus. Tačiau transformacija bankomatų versle iš tiesų vyksta, ir tiesa, kad jų mažėja. Bent jau mūsų valdomų bankomatų tinklas nežymiai mažėjo. Tai tarptautinė tendencija“, – sako Z.Brivule Jansone.

Svarsto apie bendrą bankomatų tinklą

Lietuvos bankų asociacijos (LBA) prezidentas Mantas Zalatorius 15min teigia, kad niekada anksčiau nebuvo tiek vietų, kur būtų galima pasiimti grynųjų.

„Kalbant apie prieigą prie grynųjų, labai svarbu nežiūrėti vien tik matematiškai į bankomatų skaičių. Norime atkreipti dėmesį, kad prieiga prie grynųjų pinigų išdavimo pastaraisiais metais yra labai išaugusi, todėl, kad plinta priėjimas prie pinigų per partnerius, tokius kaip „Perlo“ terminalai, prekybos centrų kasos ir kitos vietos. Tai įvertinus, tinklas yra daug didesnis nei buvo kada nors iki šiol“, – sako M.Zalatorius.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Mantas Zalatorius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Mantas Zalatorius

Pasak bankų atstovo, šiuo metu vyksta diskusijų dėl galimo bankomatų tinklų jungimo į vieną visos Baltijos šalyse, tačiau jos dar užuomazgų stadijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius