Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos bankas didina ekonomikos augimo prognozę – BVP stiebsis 3,2 proc.

Įvertinęs teigiamus tarptautinės aplinkos pokyčius ir atsigaunančias investicijas, Lietuvos bankas didina šalies ūkio augimo prognozes.
Raimondas Kuodis
Raimondas Kuodis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Numatoma, kad Lietuvos ekonomika šiemet augs 3,2 proc. – tai 0,4 proc. punkto daugiau, nei prognozuota 2017 m. gruodžio viduryje.

„Dabar palankus metas Lietuvos verslui stiprinti raumenis – investuoti į priemones, kurios didintų veiklos efektyvumą ir stiprintų konkurencingumą. O mažesnė nei pernykštė infliacija ir vis dar sparčiai kilsiantys atlyginimai didins gyventojų perkamąją galią ir vartojimą“, – sako Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotojas Raimondas Kuodis.

Prognozės pokytį iš esmės lėmė tarptautinė aplinka – ypač euro zonoje ir kitose išsivysčiusiose šalyse ūkio plėtra buvo gerokai didesnė, nei tikėtasi, rašoma pranešime spaudai.

Eksporto rinkos ne visos augs vienodai, dėl to šiemet Lietuvos eksportas nepademonstruos tokio augimo, kaip pernai. Tačiau augs vis tiek sparčiai – eksporto augimo prognozė šiais metais didinama nuo 4,5 iki 5,7 proc.

Augs investicijos ir vartojimas

Lietuvos bankas vertina, kad aktyvėjanti eksportuojamų produktų paklausa skatins įmones investuoti, ypač į gamybos pajėgumų plėtrą – įrenginius, informacines technologijas, transporto priemones. Tai didins importą, nes nemaža dalis gamybos priemonių ar technologijų įvežama iš kitų šalių.

Nuo 2017 m. daugėja investicijų ir statybų sektoriuje, jas skatina negyvenamųjų pastatų ir inžinerinių statinių statyba. Šios investicijos šiemet turėtų būti dar gausesnės, nes po dvejus metus trukusios pauzės turėtų suintensyvėti ir ES paramos lėšų srautas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Kooperatyvas „Grybai LT“ ketvirtadienį Širvintose atidarė robotizuotą maisto gamyklą
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Kooperatyvas „Grybai LT“ ketvirtadienį Širvintose atidarė robotizuotą maisto gamyklą

Prie ūkio augimo prisidės ir gyventojai – auganti vartojimo galia leis plačiau atverti pinigines.

Lietuvos bankas numato, kad nedarbo lygis nuosaikiai mažės ir 2018 m. sudarys 6,7 proc., o 2019 m. – 6,6 proc. Darbuotojų trūkumas skatins įmones kelti atlyginimus.

„Gyventojų pajamos turėtų ir toliau augti, o tai sudarys sąlygas skirti daugiau išlaidų vartojimui. Dėl to gyventojų vartojimas pastebimai prisidės prie viso ūkio aktyvumo augimo. Šių metų darbo užmokesčio didėjimo prognozė gerinama nuo 6,1 iki 6,7 proc., o 2019 m. jis turėtų pakilti 6 proc.“, – rašoma pranešime.

Kainos tuo tarpu turėtų augti mažiau nei pernai, šiemet prognozuojama 2,7 proc. infliacija (pernai – 3,7 proc.)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius