Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 27 /17:29

„Swedbank“ labiau gali pakenkti ne pinigų plovimo skandalas, o sukčių ataka

Lietuvos banko (LB) Priežiūros tarnybos direktorius Vytautas Valvonis patikino, kad LB šiuo metu neplanuoja bankui „Swedbank“ taikyti jokių poveikio priemonių, kadangi nėra informacijos, kuri įrodytų nusikaltimus. Bankas veikia patikimai, ir net po tyrimo jam greičiausiai negresia rimti nemalonumai. Tačiau įspėjama apie sukčių platinamą melagingą informaciją – klientai turėtų būti apdairūs.
Tyrimo apie Lietuvos viduriniąją klasę pristatymas
„Swedbank“ / Mato Miežonio nuotr.

Lietuvos bankas sureagavo į trečiadienį 15min paskelbtą tyrimą, kad per „Swedbank“ Lietuvos padalinyje buvusią ofšorinės įmonės sąskaitą buvusį Ukrainos prezidentą Viktorą Janukovyčių galėjo pasiekti didelės sumos, kurias Ukrainos teisėsauga laiko kyšiais.

V.Valvonis atsiųstame komentare 15min jau teigė: „Visada principingai vertiname pinigų plovimo atvejus, teiksime pagalbą Švedijos ir Estijos priežiūros institucijoms atliekant su „Swedbank“ susijusį tyrimą, todėl informacijos apie atskiras įmones ar asmenis plačiau komentuoti negalime, kad nepakenktume pačiam tyrimui.“

Spaudos konferencijoje antradienį jis pakartojo, kad bendradarbiaus su institucijomis Švedijoje ir Estijoje.

„Lietuvos bankas, kaip ir minėjome iki šiol, atlieka savo tyrimą, taip pat padės kolegoms Švedijoje ir Estijoje, tačiau LB neturi neturi teisės komentuoti atskirų klientų duomenų, tai yra banko paslaptis“, – teigė V.Valvonis.

Jis ragino išlaikyti rimtį ir įspėjo, kad Lietuvoje jau gali būti atliekami nusikaltimai skleidžiant nepagrįstą informaciją, kuria siekiama destabilizuoti finansinę padėtį. Jis akcentavo, kad „Swedbank“ yra patikimas, stabilus ir gerai veikia, o po neseniai atlikto patikrinimo buvo nustatyti tik nereikšmingi trūkumai procesuose, kurie nedelsiant pašalinti, jie nesusiję su viešai mestais įtarimais.

Lietuvos banko nuotr./Vytautas Valvonis
Lietuvos banko nuotr./Vytautas Valvonis

„Atskirkime du dalykus. Tos istorijos, apie kurias mes kalbame, ir kas buvo paskelbta per pastarąsias dienas ir savaites, yra 10 metų senumo istorijos. Ir prieš 10 metų buvo visai skirtingas ir teisinis reguliavimas, ir reikalavimai bankams, kaip riziką valdyti, ir bankų sistemos, ir visa kita. Šiai dienai mes turime visai kitą situaciją“, – kalba V.Valvonis.

Jis teigė, kad LB neturi informacijos apie galimus finansinius nusikaltimus, o tokius nusikaltimus tiria Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba (FNTT).

Anot V.Valvonio, LB tikrina tik bankų tvarkas, procedūras, atitikimą reikalavimams, todėl įvairių įtarimų komentuoti negali.

„LB tikrai neturi jokių faktų, kad kažkokia nusikalstama veikla padaryta, ir pagal šią dieną turimą informaciją neketinama taikyti poveikio priemonių“, – sako V.Valvonis.

Įspėja – sukčiai platina melagingą informaciją

Lietuvos bankas įspėja, kad „Swedbank“ klientai gauna melagingas trumpąsias žinutes apie tai, kad esą nuo kovo 2 d. „Swedbank“ nebevykdys veiklos, jų sąskaitos perkeliamos į kitą banką ir nurodomas sąskaitos numeris lėšoms pervesti. Tokios žinutės apie „Swedbank“ veiklą yra melagingos ir yra bandymas išvilioti gyventojų pinigus.

„Apie bandymus sukčiauti Lietuvos bankas informuos teisėsaugos institucijas. Rekomenduojame būti budriais, nepasitikėti iš nežinomų asmenų gaunamomis žinutėmis, o kilus įtarimams, kreiptis tiesiai į savo banką ir teisėsaugos institucijas bendruoju pagalbos telefonu – 112“, – informacija pasidalino institucija.

V.Valvonis taip pat akcentavo, kad bandymas destabilizuoti finansų padėtį yra laikomas rimtu nusikaltimu.

Finansinių nusikaltimų tyrimo taryba (FNTT) BNS nekomentavo, ar „Swedbank“ apie šias operacijas buvo pranešęs teisėsaugai, nes tokios informacijos atskleisti neleidžia Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatymas.

FNTT taip pat nurodė, kad nėra pradėjusi tyrimo dėl „Swedbank“ veiklos, o kompetentingos Švedijos ir Estijos institucijos kol kas neatsakė į tarnybos prašymą pateikti jai išsamesnę informaciją.

Negresia rimti nemalonumai

V.Valvonis teigė nemanantis, kad ir po tyrimo „Swedbank“ kiltų rizika prarasti bankinės veiklos licenciją.

Jis pažymėjo, kad Lietuvoje nerezidentų įmonių pavedimų apimtys yra itin nedidelės, Lietuvoje nerezidentai klientai tesudaro apie 1,5–2,5 proc. visų klientų, kai Latvijoje jų dalis siekė apie 50 proc., o Estijoje – 15–20 proc.

15min jau rašė, kad dalis pinigų, kuriuos Ukrainos teisėsauga laiko kyšiais buvusiam prezidentui Viktorui Janukovyčiui, jį pasiekė pasinaudojant banko „Swedbank“ Lietuvos padalinio sąskaita.

Su V.Janukovyčiumi siejama ofšorinė įmonė „Swedbank“ sąskaita Lietuvoje disponavo dešimtmetį – 2004–2014 metais, o įtartini mokėjimai susiję su milijoniniu honoraru, kurį Ukrainos prezidentas esą gavo už daug abejonių sukėlusios knygos išleidimą.

VIDEO: 15min tyrimas: Viktoro Janukovyčiaus auksiniai batonai „kepė“ Lietuvos „Swedbank“ padalinyje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius