TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 06 01 /12:59

Lietuvos BVP per metus augo 2,4 proc., per ketvirtį – sumenko 0,3 proc.

Lietuvos bendrasis vidaus produktas (BVP) šių metų pirmąjį ketvirtį, palyginti su 2019-ųjų tuo pat laiku, padidėjo 2,4 proc. ir to meto kainomis siekė 11,1 mlrd. eurų. Tuo metu pirmąjį ketvirtį, palyginti su ketvirtuoju 2019-ųjų ketvirčiu, realus ekonomikos pokytis buvo neigiamas – minus 0,3 proc., antrąjį BVP įvertį paskelbė Statistikos departamentas.
Pinigai
Pinigai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Tuo metu pirmąjį ketvirtį, palyginti su ketvirtuoju 2019-ųjų ketvirčiu, realus ekonomikos pokytis buvo neigiamas – minus 0,3 proc., antrąjį BVP įvertį paskelbė Statistikos departamentas.

Anksčiau buvo skelbta, kad pirmąjį ketvirtį metinis ekonomikos augimas siekė 2,5 proc., o per ketvirtį – 0,2 proc. nuosmukis.

Statistikos departamento atstovė Birutė Stolytė sako, kad rodiklis pasikeitė, gavus daugiau duomenų.

„Išankstinis įvertis yra daugiau prognozinis. Pavyzdžiui, tada turėjome tik dviejų mėnesių PVM mokestį. Dabar turime ir vidaus prekybos, pramonės, paslaugų sektoriaus duomenis už tris mėnesius“, – BNS sakė B.Stolytė.

Neigiamos įtakos BVP pokyčiui per ketvirtį turėjo apdirbamosios gamybos (minus 0,22 proc.), didmeninės ir mažmeninės prekybos, transporto ir saugojimo, apgyvendinimo, maitinimo (minus 0,16 proc.) ir nekilnojamojo turto operacijų (minus 0,13 proc.) įmonių veikla. Teigiamą įtaką darė statybos įmonių veikla (0,31 proc.).

Namų ūkių galutinio vartojimo išlaidos per ketvirtį sumažėjo 0,2 proc., tuo metu valdžios sektoriaus išlaidos padidėjo 0,1 proc.

Bendrojo pagrindinio kapitalo formavimas sumažėjo 1,6 proc. Prekių ir paslaugų eksportas bei importas sumažėjo atitinkamai 2,8 ir 1,3 proc.

Finansų ministerija prognozuoja, kad Lietuvos BVP, priklausomai nuo koronaviruso krizės suvaldymo, šiemet gali smukti 2,8–7,3 procento.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius