Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos tėvų forumo tarybos narys apie vaiko pinigus: tai yra lašas į taurę skurdo

Vyriausybė nuo kitų metų žada kone dvigubai didinti vaiko pinigus. 50 eurų gautų visi be išimties, o daugiavaikių ar skurdžiau gyvenančių šeimų vaikai – 70 eurų per mėnesį. Ekonomistai giria tokius planus, tačiau pabrėžia, kad tai nepadės mažinti skurdo šalyje.
Vaiko pinigai
Vaiko pinigai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

4 vaikus auginantys Džaneta ir Arūnas sako, kad ir su 1000 eurų per mėnesį sugeba suktis. Kartu neįgalią mamą slauganti šeima nudžiugo išgirdusi Vyriausybės plaus nuo kitų metų didinti vaiko pinigus. Vietoje dabar mokamų 30 eurų, kiekvienas Lietuvoje augantis vaikas per mėnesį turėtų gauti bent 50.

Tačiau kartu Džaneta sako, geriau jau būtų suteikta didesnė parama vaikui išleisti į mokyklą. Dabar apipirkti du mokyklinukus jų šeimai – tikras iššūkis, tam tenka taupyti visą vasarą. Todėl išleisti vaikus, pavyzdžiui, į stovyklą gali tik gavę paramą.

„Mums „Gelbėkit vaikus“ suteikė vaikams galimybę išvykti į stovyklą 10 dienų. Jie labai laimingi, patenkinti, džiaugiasi. Mes labai norim padėkot, kad suteikė šią galimybę. Nes vienam vaikui stovykla kainuotų 200, o už abu susidaro didelė suma“, – pasakojo 4 vaikų mama.

Panašiai gyvena ir Kanaporių šeima Panevėžio rajone. Jie skaičiuoja, kad padidinus vaiko pinigus, pajamos didės 80 eurų ir pasieks 1260 per mėnesį.

Jei siūlymams didinti vaiko pinigus bus pritarta, panašios šeimos, auginančios 3 ir daugiau vaikus ar sunkiau besiverčiančios, už kiekvieną atžalą dar gaus po 20 eurų. Šiuo metu papildomos išmokos vaikui dydis priklauso nuo amžiaus: iki 2 metų mokama beveik 30 eurų, vėliau kiek daugiau nei 15.

„Išleisti į mokyklą, šitų vaiko pinigų, kuriuos gaunam per mėnesį, tai tikrai neužtenka, bet žiūri su nuolaida, pasitaupai iš anksčiau ir išleisim. Stengiamės nupirkti, kad ir su nuolaida, bet geresnes priemones. Tie vaiko pinigai skirti visiems, kažkas gal pramogauti galės išvykti su vaikais už tuos 20 eurų. Pavyzdžiui, bilietas į atrakcionų parką 1 asmeniui – 6 eurai. Štai, prašau, padidino – galės tėvai turiningai praleisti savaitgalį su vaikais“, – svarstė Skaistė Kanaporienė.

Ekonomistai giria vyriausybės tikslus nuosekliai didinti vaiko pinigus, tačiau pasigenda daugiau priemonių, kaip šeimas traukti iš skurdo.

„Kai kalbama apie skurdo rodiklius, tai neatsižvelgiama į kainas – tiesiog lyginamos žmonių pajamos su vidutinio gyventojo pajamomis. Kai kalbama apie vaikų pinigų dydį, tai reikia turėti galvoje, kad skurdo riba jau šiais metais bus kita. Per metus pakilo apie 25 eurus, tai reiškia, kad jei net šeimos pajamos padidėjo 20 eurų, o riba pakilo 25 tai ta šeima, kuri neskurdo, tampa skurstančia“, – sakė Vilniaus universiteto profesorius Romas Lazutka.

„Gal tai yra lašas į taurę skurdo, bet realių pokyčių vargu ar galime tikėtis. Politiškai – gal gražus žingsnis ir to reikia. Džiaugiuosi, bet ar tai realiai ką pakeis iš esmės – vargu bau. Žiūrint į šeimą, reikia daugiau paslaugų, gero švietimo, patogumo, transporto. Tai yra kompleksinis dalykas, neužtenka vieno elemento“, – kalbėjo Lietuvos tėvų forumo tarybos narys Kęstutis Mikolajūnas.

„Yra numatyta pradėti įgyvendinti paramą būstui įsigyti ir mokestines priemones, kurios leis didinti pajams dirbantiesiems. Bus galima tikėtis dalį Gyventojų pajamų mokesčio susigrąžinti už tokias socialines paslaugas, kaip aukles“, – žadėjo premjeras Saulius Skvernelis.

Premjeras sako, kad vaiko pinigai bus didinami ir toliau, kol pasieks bent 100 eurų.

Šiemet pradėjus mokėti vaiko pinigus per pirmąjį pusmetį išleista 83 mln. eurų. Papildomai kitų metų biudžeto projekta numatyta skirti apie 130 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius