Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Londonas apmoka visos Britanijos sąskaitas, tačiau tai tęsis neilgai?

Po sprendimo palikti ES, Didžiosios Britanijos gerovė taps dar labiau priklausoma nuo Londono, tačiau ir pati sostinė dėl „Brexit“ greitai gali susidurti su nemenkais iššūkiais, rašo naujienų svetainė cnn.com.
Demonstracija Londone
Demonstracija Londone / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

Šiuo metu Londonas sumoka apie 30 proc. visų Didžiojoje Britanijoje surenkamų mokesčių, kuomet dar prieš dešimtmetį šis rodiklis siekė 25 proc. Paties Londono dalis visos Didžiosios Britanijos ekonomikoje sudaro 22 proc.

Tačiau pajamos, kurias Londonas generuoja šalies vyriausybei, tarp kurių yra pajamų, pelno ir prekybos mokesčiai, priklauso nuo ūkio augimo. Šiuo metu, po sprendimo pasitraukti iš ES, miesto perspektyvos skendi nežinioje.

Londonas yra ir kosmopolitiškiausias Britanijos miestas, kuris vilioja įvairaus rango darbuotojus iš visos Europos.

Finansų ekspertai laikosi nuomonės, kad Londonas yra pajėgus atlaikyti ekonominius iššūkius, tačiau jo sėkmė didele dalimi priklauso nuo prieigos prie ES rinkų, kurios po „Brexit“ gali ir užsiverti.

Londonas yra ir kosmopolitiškiausias Britanijos miestas, kuris vilioja įvairaus rango darbuotojus iš visos Europos.

„Migracijos ribojimai ir nepakankama prieiga prie (ES) rinkos gali Londoną paversti ne tokiu patraukliu verslui, – tikina vienos Londono idėjų kalvės vadovė Alexandra Jones. - Tai gali turėti didelę įtaką ne tik sostinės, bet ir visos šalies finansams“.

ES lyderiai teigia, kad Jungtinė Karalystė galės turėti prieigą prie Bendrijos rinkos, jeigu sutiks su laisvu asmenų judėjimu. Tačiau nemažai už „Brexit“ pasisakiusių britų rinkėjų būtent norėjo migracijos srautų mažėjimo.

„Brexit“ skaudžiai smogti Londonui gali ir dėl to, kad jis smarkiai priklauso nuo bankininkystės, draudimo ir technologijų sektorių. Būtent finansinių paslaugų ir draudimo sektoriai jautriausiai reagavo į sprendimą išeiti iš ES.

Finansinių paslaugų sektorius sukuria 22 proc. Londono BVP, o miestas taip pat laikomas Europos startuolių sostine. Technologijų įmonės nerimauja dėl sumažėsiančių investicijų ir migracijos ribojimo lemto kvalifikuotų darbuotojų trūkumo.

Pastaruoju metu Didžiosios Britanijos vyriausybė bando atkurti pusiausvyrą šalies ekonomikoje, kad pastaroji taip smarkiai nepriklausytų nuo Londono. Planuojama gerinti susisiekimą su šiaurinėje šalies dalyje esančiais miestais, tokiu būdu paskatinant investicijas šiuose su ekonominiais sunkumais susiduriančiuose regionuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius