Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 07 /13:34

Lukiškių aikštės sandoriai: mainais už dovanas savivaldybė malonina verslininkus

Vilniaus Lukiškių aikštės rekonstrukcija sulaukė ne tik praeivių, bet ir Viešųjų pirkimų tarnybos dėmesio. Paaiškėjo keisti sutapimai – ką nors Lukiškių aikštei padovanojusios bendrovės iškart sulaukdavo valdžios malonės – įvairius leidimus gaudavo akimirksniu. Tarnyba tai vadina dovanų diskreditavimu, savivaldybė sako, kad ir taip yra įpareigota suteikti leidimus, o verslininkai kratosi bet kokių įtarimų.
Atidaryta rekonstruota Lukiškių aikštė
Atidaryta rekonstruota Lukiškių aikštė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Mes jums – fontaną, jūs mums – leidimą didinti istorinio pastato aukštingumą, mes jums projektą – jūs mums įrengimo užsakymą už trečdalį milijono, mes jums – aikštės laistymo sistemą, jūs mums pakeičiate žemės paskirtį sklype.

Tokia ranka ranką plauna tradicija įsivyravo Vilniuje.

Fontaną padovanojo 2 darbuotojų įmonė

Lieka neaišku, daugiau naudos ar žalos patyrė miestas po tokių sandorių. Šie pavyzdžiai diskredituoja dovanų idėją ir labiau panašėja į mainus, – įsitikinusi J.Petkuvienė.

Vilniečiams atsivėrusioje Lukiškių aikštėje trūksta vieno akcento – interaktyvaus fontano, kuris čia jau yra suplanuotas. Kaip skelbia savivaldybė, toks jis bus vienintelis Baltijos šalyse.

„Fontanas realiu laiku prisitaikys prie žmogaus judesių, dinamiškai keis srovių formas ir aukščius, vandens srovės bus apšviestos spalvas keičiančiu apšvietimu“, – savivaldybės interneto svetainėje teigia savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento direktorius Virginijus Pauža.

Tiesa, kiek jis kainavo ar kokia jo vertė, savivaldybė neskelbia. Kol kas nėra ir paties fontano, nes, anot savivaldybės, jo sumontavimą sutrukdė lietingi orai. Būsimo fontano vietą dabar slepia tvora.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Atidaryta rekonstruota Lukiškių aikštė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Atidaryta rekonstruota Lukiškių aikštė

15min išsiaiškino, kad fontaną Vilniui praėjusių metų lapkričio 18 dieną padovanojo viena tokia dosni sostinės bendrovė „Orkela“. Tik 2 darbuotojus ir 20 tūkst. eurų apyvartą generuojanti bendrovė padovanojo 200 tūkst. eurų vertės fontaną.

Savivaldybės ir „Orkelos“ dovanojimo sutarties kopiją turi 15min.

Iš kur toks dosnumas?

Bendrovei „Orkela“ vadovauja Marius Žemaitis. Jis yra ir „Lords LB Asset Management“ fondų valdytojas. Tiek „Orkela“, tiek „Lords LB Asset Management“ veikia tuo pačiu adresu.

„Lords LB Asset Management“ Vilniuje investuoja į nekilnojamojo turto projektus. Vienas žinomiausių jų projektų – architekto Danielio Libeskindo suprojektuotas būsimas dangoraižis šalia Baltojo tilto.

Šiam fondui priklauso ir buvusi Šv. Jokūbo ligoninė šalia Lukiškių aikštės. 15min jau rašė, kad apleistas ligoninės pastatas turėtų virsti viešbučiu.

Praėjus vos savaitei po fontano dovanojimo akto Vilniaus savivaldybė leido „Lords LB Asset Management“ keisti Šv. Jokūbo ligoninės servitutų ribas, užstatymo zonas.

Valerijos Guiskajos / 15min nuotr./Šv. Jokūbo ligoninė
Valerijos Guiskajos / 15min nuotr./Šv. Jokūbo ligoninė

15min turi tai įrodančio dokumento, kurį pasirašė vyriausiasis miesto architektas Mindaugas Pakalnis, kopiją. Čia rašoma, kad leidžiama didinti ir pastato aukštingumą, tačiau bendrovės atstovai sakė, kad to nesirengiama daryti.

Sutartis dėl aukštingumo
Sutartis dėl aukštingumo

Pats „Orkelos“ vadovas aiškina, kad bendrovė taip prisideda prie „viešųjų erdvių kūrimo“. O savivaldybės sprendimų komentuoti negali.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Marius Žemaitis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Marius Žemaitis

„Laikomės principo, kad, investuojant į kokybiškus nekilnojamojo turto objektus, aukščiausių miesto bendruomenės ir investuotojų įvertinimų galima sulaukti ne tik atliekant investicijas, bet ir prisidedant prie miestų viešųjų erdvių kūrimo“, – 15min komentare teigia „Orkelos“ vadovas M.Žemaitis.

Jis patvirtino, kad parama fontano įrengimui pagal 2016 lapkričio 18 d. sutartį su Vilniaus miesto savivaldybe sudaro 200 tūkst. eurų.

„Jūsų pateiktų prielaidų mums nederėtų komentuoti, kadangi savivaldybės priimamų sprendimų motyvai mums nėra žinomi“, – teigė M.Žemaitis.

Už dyką – tik projektas, bet ne įrengimas

Padovanoti fontaną yra viena, o parengti jo įrengimo projektą Lukiškių aikštėje – jau kita. Čia ir vėl reiškiasi Vilniaus verslininkų dosnumas. Sostinėje veikianti UAB „Poolservice LT“ pasišovė už dyką parengti fontano įrengimo projektą, gauti statybos leidimus, atlikti elektrotechninę dalį, lauko vandentiekio ir nuotekų dalį.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Atidaryta rekonstruota Lukiškių aikštė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Atidaryta rekonstruota Lukiškių aikštė

Bendrovės dovana įvertinta 8 tūkst. eurų. Savivaldybė vėl pasirašo po dovanos sutartimi, o Savivaldybės miesto ūkio ir transporto departamento direktorius Virginijus Pauža sukerta rankomis su „Poolservice LT“ laikinai direktoriaus pareigas einančiu Mantvydu Šakaliu. Projektas bus, vadinasi, ir fontanas bus.

Dovanojimo sutartis
Dovanojimo sutartis

Bet jį reikia dar sumontuoti. Savivaldybė skelbia viešąjį pirkimą ir jį, koks sutapimas, laimi UAB „Poolservice LT“. O įrengtas jis bus jau ne už dyką, o už 315,8 tūkst. eurų.

Po dovanos – įsakymas dėl žemės paskirties

Atsirado ir daugiau dosnių Vilniaus verslininkų, kurie sutiko ką nors padovanoti istorinei Lukiškių aikštei. Bet ne už ačiū. Bendrovė „Linkmenų būstas“ padovanojo 84 tūkst. eurų vertės laistymo sistemą. Tačiau ir čia lydi sutapimai.

Kai tik savivaldybė priėmė dovaną, „Linkmenų būstui“ pakeista Vilniuje, Tuskulėnų 33, žemės paskirtis iš komercinės į gyvenamąją. 15min jau rašė, kad čia, buvusioje duonos kepykloje, „Eika“ stato 7 ir 9 aukštų daugiabučius namus, o projektas vadinasi „Namų pynės“. Planuojama parduoti 122 butus.

„Eika“ nuotr. /„Namų pynės“
„Eika“ nuotr. /„Namų pynės“

Tačiau tam, kad statybos čia prasidėtų, reikėjo būtinai pakeisti sklypo paskirtį. 15min turi Teritorijų planavimo proceso inicijavimo sutarties, kurią pasirašė Savivaldybės atstovas ir UAB „Linkmenų būstas“ vadovas Jonas Janušauskas, kopiją. Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Vylūnė Urbonienė pasirašė įsakymą dėl žemės paskirties keitimo.

Įsakymas dėl žemės paskirties keitimo
Įsakymas dėl žemės paskirties keitimo

UAB „Linkmenų sodai“ ir „Eika“ veikia tuo pačiu adresu, o J.Janušauskas vadovauja antrinėms „Eikos“ bendrovėms.

Savivaldybė: čia nėra jokio ryšio

Vilniaus miesto savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento direktorius V.Pauža pranešimuose spaudai džiaugėsi, kad verslas dovanoja Lukiškių aikštei darbus ir fontaną. Tačiau apie tai, ko verslas prašo mainais, valdininkas neužsiminė. Jis ir šiandien teigia, kad tarp dovanų ir savivaldybės sprendimų nėra jokio ryšio.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Virginijus Pauža
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Virginijus Pauža

„Tarp jūsų minėtų savivaldybės veiksmų, įmonių pavadinimų ir dukterinių įmonių priežastinio ryšio nėra, nes savivaldybė ir taip privalo įstatymų nustatyta tvarka įvykdyti tokius įmonių prašymus“, – 15min teigė V.Pauža.

Jis patvirtino, kad Lukiškių aikštės fontano techninį projektą Vilniaus miesto savivaldybei padovanojo bendrovė „Poolservice“, o fontano įrengimą miestas gavo dovanų iš bendrovės „Orkela“. Viešąjį konkurse laimėjo ūkio subjektų grupė „Poolservice“ ir „Infes“. Vilniaus miesto savivaldybė pasirašė rangos sutartį su šiuo konkurso laimėtoju ir pradėjo fontano įrengimo darbus.

VPT: tai diskredituoja dovanos idėją

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) mano, kad paaiškėję atvejai, kai už dovanas savivaldybė globoja verslo projektus, atrodo negražiai.

„Kai verslas „dovanoja“ techninius projektus, pagal kuriuos vėliau bus vykdomi darbai, visuomet kyla rizika, kad projektas parengtas pritaikant jį konkrečiam tiekėjui, nustatomi specifiniai kvalifikacijos ar techniniai reikalavimai, kurie dirbtinai susiaurina galimą konkurenciją. Lukiškių aikštės fontano įrengimo atveju taip ir nutiko“, – 15min teigė VPT Projektų administravimo ir ekspertinio vertinimo skyriaus vedėja Jovita Petkuvienė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Viešųjų pirkimų tarnyba
Luko Balandžio / 15min nuotr./Viešųjų pirkimų tarnyba

Verslo įmonės ir organizacijos nuo 2002 metų prisideda prie įvairių parkų ir kitų viešųjų erdvių dovanomis. Vilniaus miesto savivaldybės interneto svetainėje skelbiama, kad taip „siekiama paskatinti asmenis, įmones ar organizacijas prisidėti kartu gražinant Vilnių“.

Lukiškių aikštės sprendimo variantas
Lukiškių aikštės sprendimo variantas

„Vilniaus mieste yra daug gražių, tačiau ne iki galo išpuoselėtų vietų, kuriomis džiaugtis nori vilniečiai ar miesto svečiai – parkai, skverai, sporto aikštelės, gatvių papuošimai. Šios vietos puikiai matomos ir jas galima dar labiau papuošti, pažadinti pačiomis įvairiausiomis spalvomis“, – rašoma interneto svetainėje.

VPT gavo dokumentus, kurie rodo, kad suoliuko kaina – 727 eurai be PVM. Šiukšliadėžės kaina – 415 eurų.

Taip pat skelbiamas dosniųjų įmonių sąrašas. Apie dovanas Lukiškių aikštei čia kol kas neskelbiama.

„Tokios „dovanos“ neleidžia realiai įvertinti aikštės įrengimo vertės ir lieka neaišku, daugiau naudos ar žalos patyrė miestas po tokių sandorių. Šie pavyzdžiai diskredituoja dovanų idėją ir labiau panašėja į mainus“, – įsitikinusi VPT atstovė J.Petkuvienė.

Suoliuko kaina – 727 eurai

Ne tik dovanos Lukiškių aikštei sudomino kontroliuojančias institucijas. Aikštę jau aplankę vilniečiai kritikavo sumontuotus suoliukus be atlošų. VPT gavo dokumentus, kurie rodo, kad suoliuko kaina – 727 eurai be PVM. Šiukšliadėžės kaina – 415 eurų.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Atidaryta rekonstruota Lukiškių aikštė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Atidaryta rekonstruota Lukiškių aikštė

Tiesa, Miesto ūkio ir transporto departamento direktorius V.Pauža 15min užtikrino, kad tai tik laikini suoliukai.

„Laikinus suoliukus pastatė UAB „Grinda“, jie pagaminti bendrovės pajėgomis. Pavasarį pastačius naujus suoliukus Lukiškių aikštėje, laikinieji iškeliaus į Gedimino prospektą“, – teigiama komentare.

ATNAUJINTA: 15min portalas suklydo, teigdamas, kad suoliukai sumontuoti į naują aikštės grindinį. Pasirodo, jie ne sumontuoti ar kaip nors kitaip pritvirtinti, o tiesiog pastatyti, todėl juos perkeliant kitur, grindinio nereikės ardyti. Tiesa, kol kas neaišku, kaip prie jau pakloto grindinio bus pritvirtinti nuolatiniai suoliukai.

VIDEO: 15min žurnalisto įspūdžiai iš ką tik baigtos rekonstruoti Lukiškių aikštės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius