Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 12 12

M.Dubnikovas: Kinijos sugrįžimas kainų nesumažins, bet sustabdys jų beprotišką augimą

Kinija praėjusios savaitės pabaigoje paskelbė, kad po truputį atšaukinėja nulinę COVID politiką. Tačiau jai gali būti sunku susitvarkyti su kylančiais sergamumo skaičiais, nes vyresnių žmonių paskiepyta per mažai, o vietų sunkiems ligoniams ligoninėse trūksta. Kokios įtakos toks Kinijos sprendimas gali turėti pasaulio ekonomikai ir infliacijai?
Protestas Kinijoje
Protestas Kinijoje / „Scanpix“/AP nuotr.

Apie tai 15min video laidoje „15/15“ svarsto Verslo konfederacijos viceprezidentas, ekonomistas Marius Dubnikovas.

A.Čiučiurkaitė: Daug kas kalbėjo, kad Kinija ketins atsiverti arba bent jau pradėti švelninti nulinę COVID politiką tik pavasarį. Ar jus nustebino tai, kad tokie žingsniai pradėti jau dabar?

M.Dubnikovas: Na, nenustebino – dėl to, kad prasidėjo protestai, žmonės jau nebepakenčia to uždarymo. Kinai papuolė į savo spąstus – stengiasi tą nulinę toleranciją taikyti ir uždaryti žmones, bet žmonės jau nebeteko kantrybės. Manyčiau, kad tai yra procesas, kuriuo kinai turėtų judėti į priekį.

A.Čiučiurkaitė: Kodėl tai yra geras kelias, jūsų manymu?

M.Dubnikovas: Geras kelias dėl to, kad pasaulis jau įrodė, kad su COVID‘u yra susidorojama šiek tiek prasirgus, šiek tiek pasiskiepijus ir einant dirbti. Kinai bandė eiti kitu keliu – tai yra visiškai netoleruoti COVID‘o ir tas kelias pasirodė neteisingas.

Partnerio nuotr./Marius Dubnikovas
Partnerio nuotr./Marius Dubnikovas

A.Čiučiurkaitė: Kaip ir minėjau, tikimasi, bent jau kai kurie ekonomistai sako, kad tai turės įtakos vartojimui, dėl to atsiveria tiesiog daugiau būdų vartoti. Kokią įtaką tai turės būtent vartojimui?

M.Dubnikovas: Aš kalbėčiau truputį kitu kampu. Ne apie vartojimą, bet apie gamybą, nes vis tik Kinija vis dar yra ne vartojimo šalis, o gamintojai. Ir šiuo metu gamintojai labai svarbūs dėl to, kad būtų galima užpildyti visas nišas, kurias tik galime. Pagaminti produktus, kurie iš tikrųjų atpigtų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius