TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

M.Navickas: Investicija į NVIDIA akcijas galėjo būti verta daugiau nei pusės milijono dolerių

Mindaugas Navickas – privatus investuotojas, prekiautojas vertybiniais popieriais ir mentorius, turintis daugiau nei 10 metų patirtį investavimo pasaulyje. Interviu Mindaugas suteikia vertingų patarimų naujiems investuotojams, pasakoja apie rizikos valdymą ir dalijasi įdomiomis savo karjeros investavimo patirtimis bei įspūdingiausiomis investicijomis. rašoma pranešime spaudai.
Mindaugas Navickas
Mindaugas Navickas / Asmeninio archyvo nuotr.

Spalio pabaigoje vyksiančio „Financial Freedom Forum“ metu M. Navickas ketina pasidalinti konkrečiomis sėkmių ir nesėkmių istorijomis, kad suteiktų motyvacijos ir naudingų patarimų visiems investuotojams.

– Pradėkime nuo pradžių. Kaip ir kada prasidėjo jūsų kelias investavimo ir akcijų prekybos pasaulyje?

– Viskas susidėliojo natūraliai. Automobilių ekspedijavimo veikloje, kuria užsiėmiau 2011–aisiais metais, buvo įvesti muitai. Tiesiog atsirado daugiau laisvo laiko ir turėjau pakankamai resursų bei galimybę kurį laiką nedirbti. Ir turėjau kelis draugus, kurie gyveno Amerikoje... Su jais bendraudamas sužinojau, kad yra akcijų biržos, kuriose galima prekiauti ir investuoti, o tai mane ypatingai sudomino ir įtraukė. Taigi, iki šios dienos savo gyvenime daugiau nieko kito ir nebeveikiau.

– Jūsų investavimo stiliai atrodo labai įvairūs: spekuliacija, vidutinės trukmės investavimas ir ilgalaikis investavimas. Kaip apibrėžtumėte kiekvieną iš šių stilių ir kodėl naudojate kiekvieną iš jų?

– Reikia suprasti, kad visi stiliai susidėliojo tikrai ne iš karto. Pradžioje investavimo pagrindas buvo spekuliacijos, nes mano pinigų resursai buvo riboti. Jeigu nusipirkdavau vieną ar kitą investavimo poziciją, nebelikdavo ir ką veikti. Taigi, vykdavo spekuliacijos, t.y. pusė pinigų buvo skiriama spekuliacijoms, o kita pusė – vienos arba kitos pozicijos nusipirkimui ilgesniam laikui. Šie stiliai išsivystė ilgainiui, įgyjant patirties. Pavyzdžiui, jeigu investicinė pozicija krypsta į mano pusę, tikrai išlaikau ir ją. Na, paraleliai spekuliacijos irgi būdavo. O po to jau atsirado ir IPO rinka bei investavimas į privačias kompanijas.

– Kokios svarbiausios pamokos, kurias išmokote per savo daugiau nei 10 metų investavimo patirtį?

– Išmoktų pamokų buvo tikrai daug! Pagrindinė pamoka, kurią išmokau ir tebesimokau dabar, yra kantrybė ir „išbuvimas pozicijose“ ilgesnį laiką. Mat per daugiau nei 10 metų, kuriuos esu rinkoje, negaliu pasigirti nė viena pozicija, kurią turėčiau jau 10 metų portfelyje. Ilgiausiai turimai pozicijai šiai dienai yra 4 metai. Ilgiau nesu išlaikęs... Teisybė, kad tenka mokytis kiekvieną dieną. Nors šiuo metu turiu tokį portfelį, kurį norėčiau išlaikyti ir 20 metų! Mano suvokimu, tai ir yra ilgalaikis investavimas.

– Kodėl jums svarbu investuoti į JAV biržas, o ne kitas finansines rinkas?

– Tiesiog mano gyvenime taip susidėliojo, kad aš pradėjau nuo JAV biržų, todėl nelabai ir galiu lyginti jas su kitomis bei su tuo, kas vyksta kitose pasaulio šalyse. Esminis dalykas yra tas, jog JAV akcijose daug dalykų žinau mintinai. Taip pat žinau ir kompanijų trumpinius, ir 80% įmonių, kurios jau istoriškai uždirba pinigus arba dar tik pradės uždirbti! Tiesiog mano įprotis yra dirbti su JAV. Be to, jaučiu sentimentus, kadangi esu anksčiau dirbęs su JAV... Patinka ir šios šalies laikas, nes viskas vyksta vakarais. Be to, svarbi ir paieškos priemonė, nes visi „screeneriai“, paieškos priemonės ir platformos yra sukurtos būtent JAV akcijų rinkai.

Tokių „screenerių“ Europos biržoje ir resursų skaityti apie kompanijas nėra kaip JAV. Man tai yra lyg ir įprotis. Nesinori niekur blaškytis.

– Ką patariate naujiems investuotojams ar žmonėms, kurie nori pradėti prekybą akcijomis? Kokių patarimų galėtumėte jiems suteikti?

– Naujiems investuotojams patarčiau pradėti nuo pradinio susipažinimo su finansų rinkomis ir akcijų birža. Suprasti, kaip veikia birža, kas yra „Market maker“ ir kaip įmonės reaguoja į skirtingas įvykių rinkas. Taip pat įsisąmoninti rizikos valdymo svarbą, nustatyti maksimalų praradimą (pavyzdžiui, 2%) ir laikytis jo. Svarbu orientuotis ne tik į pinigų uždirbimą, bet ir į investavimo procesą. Nesikoncentruoti tik į pelną, o mokytis iš kiekvienos investicijos, atsargiai analizuoti ir nuosekliai vykdyti investavimo strategiją.

– Šiek tiek užsiminėte, bet norėtųsi sužinoti ir daugiau apie rizikų valdymą. Kaip jūs vertinate riziką ir kaip ją valdyti savo investicijų portfelyje?

– Rizikos valdymas yra pagrindinis aspektas, į kurį reikia atkreipti dėmesį investuojant. Savo investavimo strategijoje vadovaujuosi griežtu rizikos valdymo planu. Tai reiškia, kad per dieną nustatau maksimalų nuostolį, kuris niekada neviršija 2 proc. investuotos sumos.

Pavyzdžiui, jei į spekuliacijas investuočiau 10 tūkst. dolerių, didžiausias nuostolis per dieną būtų 200 dolerių. Taikau jį proporcingai kitoms investicijų sumoms. Toks požiūris padeda išvengti didelių nuostolių ir psichologinių sukrėtimų, net jei pasitaiko kelios prastos prekybos dienos.

Be to, svarbu niekada neinvestuoti daugiau kaip 5-10 % viso kapitalo į vieną poziciją ir visiškai vengti sverto. Tai padeda išlaikyti kontrolę ir mažina riziką. Taip pat svarbu laikytis neemocingo požiūrio į prekybą, nes tai padeda išvengti impulsyvių sprendimų, kurie dažnai lemia nuostolius.

Taigi, rizikos valdymas yra pagrindinis dalykas, kurį turiu omenyje investuodamas, ir tai padeda išlaikyti stabilumą bei ilgalaikės sėkmės rinkoje galimybę.

– Gal galite pasidalinti kokia nors įdomiausia ar įspūdingiausia investicija, kurią atlikote ar stebėjote per savo karjerą?

– Įspūdingiausia mano investicija 2016 m. buvo į NVIDIA akcijas. Tada, išgirdęs apie jų sandorį su „Tesla“ ir kriptovaliutų biržomis, nusprendžiau įsigyti šių akcijų po 45 JAV dolerius. Laikiau jas apie pusantrų metų ir pardaviau, uždirbdamas dvigubą pelną. Tačiau jei būčiau laikęs akcijas iki šios dienos, jos būtų vertos net 550 tūkst. JAV dolerių, o tai buvo didžiulė ilgalaikio investavimo pamoka.

Apie 2012-2013 m. taip pat turėjau skausmingą patirtį su AMD akcijomis. Nusipirkau jų po 4 JAV dolerius ir laikiau jas pusantrų metų. Nepaisant teigiamų naujienų, jų kaina smarkiai nekilo ir patyriau apie 40% nuostolį. Ši investicija buvo didžiausias minusas mano karjeroje. Dabar šios akcijos kainuoja apie 120 dolerių. Žinoma, kad šiai dienai tai būtų neblogas pelnas...

Šiandien dalis pinigų orientuota į ilgalaikį investavimą ir kita dalis vidutinės trukmės ir trumpalaikiams sandoriams... Laikau įmonių akcijų, kurias planuoju neparduoti bent 10 metų. Vidutinės trukmės pozicijos vadinu nuo pusės iki trijų metų pirkinius. Pavyzdžiui, kalbant apie „Meta“, man pasisekė, kad pernai ją pagavau už 98 dolerius, o dabar jos vertė viršija 300 dolerių. Tačiau dabar svarstau, ar jas reikėtų parduoti, ar ne. Spekuliacijoms laiko ir pinigų atžvilgiu skiriu maždaug 15 -20 procentų. Ji nėra pati efektyviausia, bet labai padeda jausti „rinkos pulsą.“

– Ar pasidalinsite spalio 26 d. vyksiančiame „Financial Freedom Forum“ renginyje konkrečiomis savo sėkmės istorijomis arba klaidomis iš savo investavimo praktikos?

– Būtinai! Man patinka kalbėti apie viską taip, kaip yra iš tiesų. Visada pradedu nuo savęs... Kadangi dirbu ir mokymų srityje, žinau daug sėkmingų ir nesėkmingų istorijų. Taigi, į renginį atvyksiu ne mokyti, o pasidalinti tikromis istorijomis. Noriu, kad kiti gautų kuo daugiau motyvacijos ir tikslingų patarimų, kaip pasiekti savo užsibrėžtų ilgalaikių tikslų akcijų rinkose!

Daug plačiau pašnekovas žada papasakoti spalio 26 d. Vilniuje vyksiančioje „Financial Freedom Forum“ konferencijoje. Šiemet pirmą kartą konferencijos pagrindiniai partneriai – „Savy“ ir „Šiaulių bankas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius