Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

M.Pulkauninko prognozė pasitvirtino – valstybė medieną parduoda 40 proc. pigiau

Iš Valstybinių miškų urėdo pareigų dėl politinio spaudimo pasitraukęs Marius Pulkauninkas buvo teisus, prognozavęs, kad dėl pasikeitusios tvarkos medienos kaina sumažės 40 procentų. Tiesa, urėdijos teigia, kad kaina sumažėjo dėl kitų priežasčių.
Mediena
Mediena / Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr.

M.Pulkauninkas praėjusiais metais pareiškė, kad nauja Vyriausybės patvirtinta valstybinės medienos pardavimo tvarka leis ją parduoti ne 20 proc., o net iki 40 proc. pigiau.

Kainos iš tiesų krito. Antradienį Valstybinių miškų urėdija paskelbė, kad parduotos medienos kainos 2020 metais, palyginti su vidutine žaliavinės medienos kaina 2019-aisiais, krito beveik 40 procentų.

15min primena, kad praėjusių metų birželį Vyriausybė nutarė, kad mediena būtų parduodama sumažintomis kainomis, nors Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) išvakarėse įspėjo – dėl to valstybė gali patirti itin didelių nuostolių.

Buvęs aplinkos ministras Kęstutis Navickas sprendimą pavadino grįžimu į planinės ekonomikos laikus, o dabartinis ministras Kęstutis Mažeika sakė, kad „visos grėsmės išdiskutuotos“. Tuometinis Valstybinių miškų vyriausiasis urėdas M.Pulkauninkas paskaičiavo, kad dėl naujovės valstybė gali netekti beveik 70 mln. eurų.

Naujos medienos pardavimo taisyklės leido aukcionuose skelbiamą minimalią kainą sumažinti 20 procentų. Kitaip tariant, medienos perdirbėjams atverta galimybė Lietuvoje medienos įsigyti pigiau, o tai reiškia, kad valstybė iš medienos greičiausiai uždirbs mažiau. Tiesa, ši tvarka galiojo pusmetį.

Tiesa, pajamų praradimas pasirodė kiek mažesnis – Valstybinių miškų urėdija antradienį paskelbė prognozę, kad pajamos šiais metais bus mažesnės 36 mln. eurų nei pernai. Tiesa, urėdija pranešime spaudai nė žodžiu neužsimena apie naująją medienos supirkimo tvarką. Pasak pranešimo, tokį kainų mažėjimą lėmė atpigusi žaliavinė mediena ir susidaręs jos perteklius rinkoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius