Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

M.Skuodis: „švarių“ automobilių trūksta dėl įkrovos vietų stygiaus

Lietuvoje plėsti alternatyviais degalais – biodujomis, elektra ar vandeniliu – varomų transporto priemonių parką trukdo įkrovos ar degalų pildymo stotelių ir pačių automobilių trūkumas, sako susisiekimo ministras.
Marius Skuodis
Marius Skuodis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pasak Mariaus Skuodžio, tik apie 0,8 proc. Lietuvos lengvųjų automobilių parko sudaro „žalios“ transporto priemonės, vilkikų dar mažiau – 0,2 proc., o autobusų ir troleibusų – beveik 10 proc.

Ministro teigimu, norint pasiekti užsibrėžtus tikslus, reikia, kad iki 2030 metais lengvųjų automobilių ir vilkikų būtų po 20 proc., o autobusų ir troleibusų – 50 proc.

Pasak M.Skuodžio, Lietuvoje jau registruotas vienas vandeniliu varomas automobilis ir tikimasi, kad 2030 metais jų bus 2 tūkst. Tuo metu daugiausia dabar yra elektra varomų automobilių.

„Jų skaičius auga. Šiemet pirmą ketvirtį visų įsigijimų rinkoje 6 proc. buvo elektromobiliai“, – pirmadienį konferencijoje apie Lietuvos savivaldybių kelią į klimato neutralumą iki 2030 metų Seime teigė susisiekimo ministras.

Ministro teigimu, autobusų parke, įskaitant ir elektrinius troleibusus, „žalios“ transporto priemonės sudaro 9,6 proc., o 2030 metais jų turėtų būti 50 proc.

Tuo metu vilkikų parke tokių yra dar mažiau – 0,17 proc. Daugiausia jų naudoja gamtines dujas.

„Iššūkis šioje rinkoje yra kitas. Didžiosios transporto įmonės būtų pasiruošusios nusipirkti viską, kad yra naujausia, bet (gamintojai tiek nepagamina – BNS). Tokia įmonė kaip „Girteka“ gali pateikti užsakymą ir „Scania“ praktiškai metų gamybą užsakyti“, – tvirtino M.Skuodis.

Dabar Lietuvoje yra 14,171 tūkst. transporto priemonių, varomų elektra, ir 587 – gamtinėmis dujomis. 2030 metų tikslas yra atitinkamai 240 tūkst. ir 15 tūkst.

M.Skuodis sako, kad didžiausia kliūtis plėstis švaraus kuro automobilių parkui yra įkrovos ir kuro papildymo prieigų trūkumas – dabar viešųjų ir pusiau viešų įkrovos punktų yra 860: „Tiek prieigų, kiek vienu metu galima automobilių krauti“.

Jis tikisi, kad kitais metais tokių prieigų bus 1,2 tūkst., o 2030 metais bus pasiektas tikslas – 6 tūkst.: „Tai pakankamai ramiai pasiekiamas tikslas, nes esame nusimatę finansavimą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius