-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Malaizijos ministrė apkaltino ES „prekybos karu“ dėl palmių aliejaus

Malaizija pirmadienį apkaltino Europos Sąjungą (ES) savo planais apriboti palmių aliejaus naudojimą biokure pradėjus „prekybos karą“ ir pagrasino imtis atsakomųjų veiksmų Pasaulio prekybos organizacijoje (PPO).
Palmių derliaus nuėmimas
Palmių derliaus nuėmimas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ši pietryčių Azijos šalis yra antra pagal dydį pasaulyje palmių aliejaus gamintoja po Indonezijos, todėl jai būtų itin nenaudingas ES planas iki 2030 metų atsisakyti palmių aliejaus naudojimo biokure.

Malaizijos ministrė Teresa Kok, atsakinga už palmių aliejų, šiuo metu keliauja po Europos sostines, kad pasiektų susitarimų dėl palmių aliejaus pardavimo, tačiau pažadėjo, kad jos vyriausybė kovos, jei ES neapsigalvos.

„Mes tai vertiname kaip ES prekybos karo formą prieš Malaiziją ir Indoneziją kaip palmių aliejų gaminančias šalis“, – pareiškė ministrė naujienų agentūrai AFP.

„Žinoma, mes išanalizuosime, kokios prekės importuojamos iš Europos ir sieksime jų atsigabenti iš kitų šaltinių.“

Pasak T.Kok, Malaizija pasitars su Indonezija prieš svarstydama, kokių veiksmų imtis PPO.

Palmių aliejus yra pagrindinis daugelio produktų – nuo maisto produktų iki kosmetikos gaminių – ingredientas, tačiau jis jau seniai vertinamas nevienareikšmiškai, aplinkosaugininkams teigiant, kad dėl jo sparčiai naikinami miškai.

Europa jau pradėjo naudoti mažiau šio aliejaus maisto ir kosmetikos produktuose, iš dalies dėl žaliųjų spaudimo didelėms bendrovėms, tačiau didina jo dalį biokure.

T.Kok pakartojo Malaizijos ministro pirmininko Mahathiro Mohamado grasinimą atsakyti į palmių aliejaus pirkimo mažinimą naujų naikintuvų įsigijimu iš Kinijos, o ne perkant Prancūzijos „Rafale“ ar „Eurofighter Typhoon“.

„Mūsų šalies ministras pirmininkas yra pareiškęs, kad jam patinka Kinijos naikintuvai, tačiau prieš dvi savaites gynybos ministras buvo nuvykęs į Rusiją, kad susipažintų su jų ginklais ir lėktuvais“, – pažymėjo ministrė.

„Rusija taip pat yra pasirengusi įsigyti daugiau palmių aliejaus iš Malaizijos. Taigi mes svarstome visas šias galimybes.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius