Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Mano Creditinfo“: metų pradžioje – mažesnis kreditavimosi aktyvumas

Praėjusį mėnesį gyventojų pradelstų skolų portfelis už paslaugas ir prekes į kreditą padidėjo 1,7 mln. EUR ir sudarė 1,045 mlrd. eurų, o kreditavimosi aktyvumas vasarį mažėjo antrą mėnesį paeiliui, rodo gyventojų savitarnos sistemos „Mano Creditinfo“ duomenys.
Taupyklė
Taupyklė / Shutterstock nuotr.
Temos: 1 Paskola

Gyventojų pradelstų mokėjimų suma vasarį sumažėjo už telekomunikacijų ir bankines paslaugas, tačiau įsiskolinimų lygį atsvėrė ūgtelėjusi įsiskolinimų suma elektros tiekimo, vartojimo kreditų ir lizingo įmonėms, taip pat kitiems kreditoriams.

„Įsiskolinimų svyravimai yra gana nedideli, nerodantys aiškios tendencijos nei į vieną pusę. Galime daryti prielaidą, kad ypač didelių sunkumų turėję gyventojai žingsnis po žingsnio sprendžia susidariusias problemas, o naujai atsirandantys įsiskolinimai neretai yra užmaršumo, vienkartinio finansų nesustygavimo pasekmė. Ekonomikos augimo laikotarpiu pagyvėjantis skolinimasis dėl objektyvių priežasčių gali kilstelėti skolų lygį, tačiau atsakingo skolinimo ir skolinimosi mechanizmai leidžia vėluojančių klientų dalį išlaikyti tvariame lygyje“, – sako Rasa Maskeliūnienė, kreditų biuro „Creditinfo“ vyriausioji kredito rizikos analitikė.

 Pradelsti mokėjimai ir pernelyg didelį finansiniai įsipareigojimai blogina asmens kredito istoriją, todėl galimybės skolintis ir pirkti išsimokėtinai tampa ribotos.

Šiuo metu bent vieną pradelstą mokėjimą už paslaugas ir prekes į kreditą turi 270 tūkst. gyventojų, t.y. panašiai kaip ir praėjusiais metais. Pradelsti mokėjimai ir pernelyg didelį finansiniai įsipareigojimai blogina asmens kredito istoriją, todėl galimybės skolintis ir pirkti išsimokėtinai tampa ribotos.

Kreditų biuro duomenimis, vasarį, palyginti su sausiu, 6 proc. sumažėjo gyventojų kreipimųsi įvairių paslaugų ir prekių į kreditą.

„Swedbank“ Asmeninių finansų instituto skaičiavimais, 60 tūkst. eurų paskolą būstui trisdešimčiai metų paėmusio asmens per visą paskolos grąžinimo laikotarpį sumokėtos palūkanos, priklausomai nuo to, ar jo kredito istorija yra gera ar prastesnė, gali skirtis 9-12 tūkst. eurų.

Asmeninė kredito istorijos ataskaita kartą per metus yra nemokama čia

Kredito istorija formuojama visiems pilnamečiams gyventojams. Ji susideda iš dviejų dalių – finansinių įsipareigojimų ir mokėjimų istorijos. Finansiniai įsipareigojimai – tai įvairūs kreditai bankuose, kredito unijose, lizingo, ar smulkiųjų, vartojimo kreditų bendrovėse. Mokėjimų istorija – tai pradelsti mokėjimai už šiuos kreditus ir mokėjimai už kitas paslaugas (telekomunikacijų, elektros, komunalines, draudimo, kabelinės TV ir kiti). 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius