Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Meksikai šiemet nepavyko išvengti recesijos

Meksikos ekonomika – antra pagal dydį Lotynų Amerikoje – pirmąjį pusmetį patyrė recesiją, o trečiąjį ketvirtį ją ištiko sąstingis, parodė pirmadienį paskelbti patikslinti oficialūs duomenys.
Meksikos vėliava
Meksika / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Meksika Recesija

Naujausi duomenys patvirtino, jog ekonomika yra silpna, nors 2018 metų gruodį į valdžią atėjęs kairiųjų pažiūrų prezidentas Andresas Manuelis Lopezas Obradoras žadėjo atgaivinti ekonomikos plėtrą.

Atnaujintais nacionalinio statistikos instituto (INEGI) duomenimis, šalies bendrasis vidaus produktas (BVP) ir per pirmąjį, ir per antrąjį šių metų ketvirtį smuktelėjo po 0,1 procento. Toks pat ketvirčio nuosmukis buvo užfiksuotas ir 2018 metų spalio–gruodžio mėnesiais.

O trečiąjį ketvirtį, palyginti su ankstesniu ketvirčiu, Meksikos BVP nepakito, paskelbė INEGI.

Palyginti su 2018 metų trečiuoju ketvirčiu, BVP liepos–rugsėjo mėnesiais smuko 0,2 procento.

Investuotojų pasitikėjimas silpsta

A.M.Lopezas Obradoras per savo rinkimų kampaniją žadėjo užtikrinti, kad BVP 2019 metais padidėtų 2 proc., o per jo šešerių metų kadenciją augtų po vidutiniškai 4 proc. per metus.

Tačiau jis nerado sutarimo su verslo bendruomene įvairiais svarbiais klausimais, įskaitant naujojo 13 mlrd. JAV dolerių vertės Meksiko oro uosto statybą, kurią jis atšaukė, nors projektas buvo jau trečdaliu įgyvendintas.

Verslo ir investuotojų pasitikėjimą taip pat pakirto niūrios valstybinės naftos bendrovės „Pemex“ – didžiausios Meksikos įmonės – finansinės perspektyvos.

Bendra „Pemex“ skola viršija 100 mlrd. JAV dolerių ir ji yra viena labiausiai prasiskolinusių pasaulio bendrovių.

A.M.Lopezo Obradoro vyriausybė bendrovei skyrė beveik 10 mlrd. JAV dolerių pagalbos lėšų, tačiau tai kol kas nedavė beveik jokių apčiuopiamų rezultatų.

Ekonominį neapibrėžtumą dar padidina tai, kad Jungtinės Valstijos ir Kanada dar neratifikavo pernai pasirašytos atnaujintos Šiaurės Amerikos prekybos sutarties.

Sutartį jau ratifikavusi Meksika 80 proc. savo eksporto siunčia į Jungtines Valstijas, taigi šalis yra labai priklausoma nuo prekybos su savo šiaurine kaimyne.

Prognozuojama, jog per visus 2019 metus Meksikos BVP arba iš esmės nepakis, arba šiek tiek padidės ir rezultatas bus prasčiausias per pastarąjį dešimtmetį – nuo 2009 metų recesijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius