Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

MERS protrūkis ir lėtėjančios eksporto apsukos – pagrindinės grėsmės Pietų Korėjos ekonomikai

Pietų Korėjos ekonomika šlubavo dar prieš Artimųjų Rytų respiracinio sindromo (MERS) protrūkį, nuo kurio šalyje mirė 10 žmonių. Tačiau dabar šios Rytų Azijos šalies ūkio būklė daug rimtesnė – centrinis bankas perspėjo, kad virusas kelia rimtą grėsmę ekonomikai, ir nusprendė sumažinti bazinę palūkanų normą iki rekordinių žemumų, rašo naujienų svetainė cnn.com. Maža to, pastaruoju metu smarkiai sumenko ir eksporto – pagrindinio šalies ekonomikos ramsčio, apimtys.
Seulas
Seulas / 123rf.com nuotr.

Korėjos bankas tikisi, kad skolinimuisi įmonėms ir namų ūkiams tapus pigesniu, išaugs paklausa šalies viduje, o tai papildomai stimuliuos ekonomiką.

Dėl MERS grėsmės jau daugiau negu 3800 žmonių šalyje buvo uždaryti į karantiną.

Grėsmės vietos ūkio augimui išaugo, ir yra siejamos su eksporto sulėtėjimu ir MERS protrūkiu, – teigiama centrinio Korėjos banko pranešime.

„Grėsmės vietos ūkio augimui išaugo, ir yra siejamos su eksporto sulėtėjimu ir MERS protrūkiu“, – teigiama centrinio Korėjos banko pranešime.

Pietų Korėjos pareigūnai šiuo metu karštligiškai bando suvaldyti viruso plitimą, kuomet nerimas dėl ligos plitimo vis labiau kausto visą Rytų Aziją.

Šalyje dėl MERS jau buvo uždaryta daugiau negu 2400 mokyklų, o turistai ir verslininkai taip pat atšaukia keliones į Pietų Korėją. Labiausiai dėl viruso plitimo nukentėjo transporto įmonės ir viešojo maitinimo įstaigos.

Skelbiama, kad vien tik per antrą birželio savaitę savo keliones į Pietų Korėją atšaukė apie 25 tūkst. žmonių.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Pietų Korėjoje imamasi veiksmų prieš MERS protrūkį.
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Pietų Korėjoje imamasi veiksmų prieš MERS protrūkį.

Trečiadienį smarkiai krito akcijų vertė Honkongo biržoje, nors šiame Kinijos administruojamame mieste ir nebuvo patvirtintas nei vienas MERS atvejis.

Trečiadienį smarkiai krito akcijų vertė Honkongo biržoje, nors šiame Kinijos administruojamame mieste ir nebuvo patvirtintas nei vienas MERS atvejis.

Pietų Korėjos, kurioje įsikūrusios tokios tarptautinės įmonės kaip „Samsung“ ir „Hyundai“, ekonomika yra smarkiai priklausoma nuo eksporto.

Vartojimas vietos rinkoje pastaraisiais mėnesiais sulėtėjo, o korėjietiškų prekių paklausa užsienio rinkose taip pat sumažėjo.

Gegužę Tarptautinis valiutos fondas (TVF) perspėjo Pietų Korėjos pareigūnus, kad jie privalo imtis ekonomikos stimuliavimo priemonių, jeigu greitu metu nepasirodys jokie ūkio atsigavimo ženklai.

Analitikai teigia, kad MERS žala šalies ekonomikai priklausys nuo to, kiek laiko protrūkis tęsis ir kiek žmonių nuo jo nukentės.

Be to, MERS įtaką Pietų Korėjos ūkiui lems ir tai, ar šalies vyriausybė žengs agresyvius žingsnis kovodama su liga ir ar jai pavyks įtikinti gyventojus ir užsienio partnerius, kad kova su protrūkiu vyksta sklandžiai. 

2003 m. Azijos šalis siaubė ūmus kvėpavimo takų sindromas (SARS), nuo kurio mirė 774 žmonės, o valstybių ūkiams taip pat buvo padaryta nemenka žala.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius