Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Metrail“ byla: teismo sprendimu verslui baudų mokėti nereikės

Importuotojams ir gamintojams – gera žinia. Jiems greičiausiai nereikės mokėti milijoninių baudų.
Dėl sklindančio kvapo Ramučių gyventojai susirinko į protestą
Dėl sklindančio kvapo Ramučių gyventojai susirinko į protestą / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Teismas panaikino aplinkosaugininkų sprendimą, kuriuo remiantis „Metrail“ istorijoje 500-ams įmonių – Pakuočių tvarkymo organizacijos (PTO) klienčių – buvo priskaičiuota 15 mln. eurų taršos mokesčio už 2013-2015 metus, rašo „Verslo žinios“.

Vilniaus apygardos teismas trečiadienį patenkino PTO skundą. Juo organizacija skundė Aplinkos apsaugos departamento 2017 metais priimtą sprendimą, kuriuo buvo panaikinti taršos mokesčio lengvatą patvirtinantys dokumentai, kuriuos PTO buvo išdavusi gamintojams ir importuotojams.

Aplinkosaugininkų sprendimas naikinti dokumentus užtraukė milijonines baudas šimtams gamintojų ir importuotojų, nes jie neteko galimybės pasinaudoti taršos mokesčio lengvata.

Teismo nutartis dar gali būti apskųsta.

BNS primena, jog aplinkosaugininkai nustatė, kad „Metrail“ 2015-2017 netinkamai sutvarkė 14,5 tūkst. tonų metalinių ir 500 tonų plastiko pakuočių. Už šį kiekį neteisėtai išrašyti atliekų sutvarkymą įrodantys dokumentai buvo išduoti 1,8 tūkst. įmonių. Įsigiję šiuos dokumentus iš „Metrail“, gamintojai ir importuotojai buvo atleisti nuo mokesčio už aplinkos teršimą pakuotės atliekomis.

Metalines pakuotes sutvarkyti įsipareigoja į aplinką jas išleidžiančios įmonės – didieji prekybos tinklai, aludariai ir nealkoholinių gėrimų, konservų gamintojai. Jie yra sukūrę dvi dideles organizacijas – PTO ir „Žaliasis taškas“, atliekančias tarpininko vaidmenį, tvarkant atliekas.

PTO ir „Žaliasis taškas“ samdė atliekų tvarkytojus, viena jų buvo bendrovė „Metrail“.

Ema Būtėnienė, advokatų kontoros „Ellex Valiunas“ aplinkosaugos teisės ekspertė sako, kad departamento sprendimas 2017 m. gruodį sukėlė milijonines finansines pasekmes šimtams gamintojų ir importuotojų.

„Dėl Aplinkos apsaugos departamento priimto sprendimo, kurį panaikino teismas, gamintojams ir importuotojams kilo pareiga susimokėti mokesčius už aplinkos teršimą pakuočių atliekomis už 2013-2015 metus, nors jie nepadarė jokio pažeidimo ir savalaikiai finansavo pakuočių atliekų tvarkymą minėtu laikotarpiu.

Teismas išaiškino, kad teisės aktai nustato konkrečias pareigas kontroliuojančiai institucijai atlikti tam tikrus atliekų tvarkymo priežiūros ir kontrolės veiksmus, laikantis teisės aktuose nustatytų terminų, kurie šiuo konkrečiu atveju buvo grubiai pažeisti. Taip pat teismas padarė labai svarbią išvadą, kad vadovaujantis konstituciniais teisėtų lūkesčių, teisinio tikrumo ir saugumo principais, taip pat principu, kad įstatymas neturi grįžtamosios galios, Aplinkos apsaugos departamentas neturėjo teisės panaikinti patvirtinimų, išrašytų už 2013-2015 metus, vadovaudamasis teisės aktų pakeitimais, kurie buvo priimti tik 2017 m.“, – sakė ji.

Priimtas teismo sprendimas dar gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui. Tad šis kelių šimtų gamintojų ir importuotojų laimėjimas dar nėra galutinis. Jei teismo sprendimas nebūtų skundžiamas, tai būtų pagrindu operatyviai užbaigti daugybę kitų bylų, kurias sąlygojo šiandien teismo panaikintas Aplinkos apsaugos departamento sprendimas ir įmonėms nereikėtų pakartotinai susimokėti už pakuočių atliekų tvarkymą, sumokant neproporcingai didelius mokesčius už aplinkos taršą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius