Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„MG Baltic“ sąlygos premijai gauti – sunkiai įgyvendinamos, pasivytų ir mokesčiai

Koncerno „MG Baltic“ sąlygos dėl atlygio už Vasario 16-osios akto suradimą yra sunkiai įgyvendinamos, net jei VDU profesorius Liudas Mažylis ir norėtų šios premijos. Be to, valstybė turėtų Aktą laikinai perduoti pačiam „MG Baltic“ koncernui, kuriam iškelti įtarimai korupcijos byloje. O toks scenarijus – sunkiai tikėtinas.
Darius Mockus
Darius Mockus / 15min montažas

Profesorius jau negali pretenduoti

Koncerno viešai skelbiamose sąlygose yra punktas, kurio profesorius neatitinka. Šio aprašo 4 punktas skelbia, kad atlyginimas nemokamas „tik už asmens suteiktą informaciją apie Akto originalo buvimo vietą, tokiam asmeniui neturint ir neperduodant paties Akto originalo“.

VDU nuotr./Liudas Mažylis
VDU nuotr./Liudas Mažylis

Akivaizdu, kad VDU profesorius L.Mažylis asmeniškai negalės perduoti paties akto, nes tai turėtų padaryti arba pats archyvas, arba Vokietijos užsienio reikalų ministerija, diplomatai.

Beje, pats L.Mažylis į kalbas apie premiją nelinkęs veltis ir vengia tai net komentuoti.

Pasivytų ir mokesčiai

Tačiau jei „MG Baltic“ vis tik nuspręstų premijuoti profesorių, turėtų būti padengiami ir mokesčiai. Koncerno iškeltų sąlygų aprašo 14 punktas skelbia, kad „Atlyginimą asmeniui išmoka „MG Baltic“, atskaičius visus privalomus mokėti mokesčius“. Taigi jei premija ir būtų skirta VDU profesoriui, jam atitektų ne milijonas, o 850 tūkstančių eurų, nes tokiai piniginei dovanai (aukai) galioja 15 proc. Gyventojų pajamų mokestis. Tiesa, įstatymai leidžia šį mokestį sumokėti bendrovei, kuri šį atlygį skiria. Tačiau čia jau būtų tik gera „MG Baltic“ valia.

VIDEO: Vokietija viešai parodė rastą Vasario 16-osios aktą

Tiesa, jeigu koncernas nuspręstų skirti 1 mln. eurų istoriniams tyrinėjimams, pavyzdžiui, paties Vasario 16-osios akto ir kitų istorinių dokumentų tyrinėjimams, mokestinės prievolės išvengtų.

Mokesčiai negrėstų ir tuo atveju, jei koncernas premiją skirtų mokslininkų organizacijai ar institucijai, pavyzdžiui, Vytauto Didžiojo universitetui ar Istorijos institutui.

Jeigu „MG Baltic“ pervestų 1 mln. eurų universitetui, kaip neatlygintiną paramą, šios pajamos, jei būtų skirtos veiklai, būtų neapmokestinamos pelno mokesčiu. Tiesa, jei šiuos pinigus VDU bandytų pervesti profesoriui L.Mažyliui, tada neišvengtų mokesčių.

Jei „MG Baltic“ premija būtų skiriama Vokietijos archyvui, galiotų tos šalies įstatymai.

Aktas – į „MG Baltic“ rankas

Tačiau verslo koncernas yra iškėlęs ir daugiau sąlygų, kurios gali atitolinti premijos skyrimą.

Pavyzdžiui, sąlygos reikalauja, kad Vasario 16-osios Nepriklausomybės akto originalas pirmiausia būtų perduotas „MG Baltic“ atstovui, o šis – jau Lietuvos valstybei bei dar turėtų būti pasirašytas perdavimo-priėmimo aktas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./MG Baltic
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./MG Baltic

Tai skelbia iškeltų sąlygų 5 straipsnis. Yra ir dar daugiau kliūčių. „MG Baltic“ reikalauja, kad pats koncernas turėtų inicijuoti ekspertų komisijos sudarymą dėl dokumentų autentiškumo. Be to, patį Aktą „MG Baltic“ koncernas perduotų ekspertams tik tada, kai būtų pasirašytas dokumento perdavimo-priėmimo aktas. Tai skelbia 10 Sąlygų punktas.

Sunkiai tikėtina, kad šis dokumentas, jei grįžtų į Lietuvą, būtų perduotas verslo koncernui, įklimpusiam į kyšininkavimo skandalą ir kuriam jau paskelbti įtarimai.

Tačiau pats koncernas žada premiją išmokėti. „MG Baltic“ ketvirtadienį išplatino trumpą pareiškimą, kad „1 000 000 eurų atlygis už originalų dokumentą, savanoriškai grąžintą Lietuvos valstybei, bus išmokėtas 2018 m. vasario 16 d.“, o anksčiau duoti įsipareigojimai bus įvykdyti.

„MG Baltic“ prezidentas D.Mockus BNS taip pat negalėjo pasakyti, ar premija bus skirta būtent dokumentą radusiam Vytauto Didžiojo universiteto profesoriui L.Mažyliui.

„Kai aktas bus perduotas Lietuvos valstybei, premija bus išmokėta. Tą dalyką dabar jau nuspręs teisininkai. Yra smulkūs techniniai dalykai“, – sakė jis.

VIDEO: Nepriklausomybės akto signatarai: faktai, atskleidžiantys asmenybes

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius