Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV milijardierius lobsta iš programėlės, naudojamos seksualiniams nusikaltimams: nuskambėjo ir Lietuvos vardas

Vienas iš „Twitter“ įkūrėjų, „Block“ įmonės vadovas, milijardierius Jackas Dorsey iš internetinės piniginės ir mokėjimo programėlės „Cash App“ sukūrė 700 milijonų dolerių vertės monstrą. Tačiau policijos pareigūnai, nevyriausybinių organizacijų kritikai ir esami bei buvę darbuotojai sako, kad programėlei sunkiai sekasi kovoti su joje „bujojančiu“ nusikalstamumu, rašo „Forbes“. Leidinys paminėjo ir Lietuvos vardą – įmonei mūsų šalyje atstovauja „Verse Payments Lithuania“, kuri buvo įspėta dėl pinigų plovimo.
„Cash App“
„Cash App“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Forbes“ išsiaiškino, kad per programėlę „Cash App“, kuri Jacko Dorsey valdomai mokėjimų milžinei „Block“ kasmet atneša milijardus dolerių pelno, atsiveria keliai pedofilams atsiskaityti už tam tikrus vaizdo įrašus.

Kitaip tariant, „Forbes“ teigia, kad per šią programėlę atsiskaitoma už lytinius santykius su nepilnamečiais ar vaikams lėšos siunčiamos mainais už nuogus jų atvaizdus, taip pat pinigai pervedami už vykdomą prekybą jaunais žmonėmis.

Nuskambėjo ir Lietuvos vardas

Nagrinėdamas šią temą leidinys paminėjo ir Lietuvos vardą, teigdamas, kad Lietuvos bankas po „Block“ skėčiu esančiai įmonei, siejamai su „Cash App“, nurodė spręsti pinigų plovimo problemas ir perspėjo skirsiantis baudą.

Kaip įmonės susijusios? „Block“ buvo pranešusi, kad įsigijo ispanišką mokėjimų programėlę „Verse“ dėl panašumo į jau turimą mokėjimų aplikaciją „Cash App“.

„Block“ yra patronuojančioji „Cash App“ (kuriai priklauso „Verse“) įmonė. „Verse“ iš viso veikia 29 Europos Ekonominės Erdvės (EEA) valstybėse narėse. Šiuo metu „Verse“ priklauso „Cash App“, tačiau pastaroji programėlė Lietuvoje neveikia. Tačiau verslo sąsajų su Lietuva yra. Čia veikia įmonė „Verse Payments Lithuania“, priklausanti „Cash App“, kuriai Lietuvos bankas yra išdavęs bankininkystės licenciją“, – 15min patvirtino „Cash App“ atstovas Michaelas Russelas.​​​​​

2020 m. birželį Lietuvos bankas leido JAV bendrovei „Square Inc.“ (dabar „Block, Inc.“), kurios vienas iš steigėjų ir vadovas yra socialinio tinklo „Twitter“ vienas iš įkūrėjų J.Dorsey, netiesiogiai įsigyti „Verse Payments Lithuania“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lietuvos banko pastatas Vilniuje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lietuvos banko pastatas Vilniuje

Lietuvos bankas 15min išties patvirtino, kad šiai programėlei atstovaujanti įmonė mūsų šalyje gavo įspėjimą dėl pinigų plovimo, tačiau daugiau duomenų apie „Forbes“ aprašytas problemas ir jų poveikį mūsų šaliai jis neturėjo. Lietuvoje prieinama po tos pačios „Block“ skėčiu esančios „Verse“ programėlė „Verse Payments“, priklausanti „Cash App“.

Įspėjo dėl pinigų plovimo

Lietuvos banko atstovas komunikacijai Giedrius Šniukas 15min teigė turintis duomenų tik apie tai, kad ši įmonė – elektroninių pinigų įstaiga „Verse Payments Lithuania“ – praėjusiais metais buvo gavusi įspėjimą dėl galimo pinigų plovimo.

„Lietuvos banko Finansų rinkos priežiūros komitetas nurodė „Verse Payments Lithuania“ ne vėliau kaip iki 2022 m. liepos 1 d. nustatyti esamų įstaigos klientų, kurių tapatybė nebuvo nustatyta arba nustatyta nesilaikant Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatymo reikalavimų, tapatybę šio įstatymo nustatyta tvarka arba nutraukti dalykinius santykius su šiais klientais.

Bendrovei taip pat nurodyta nedelsiant užtikrinti, kad klientai, kurių tapatybė nenustatyta arba nustatyta nesilaikant minėto įstatymo reikalavimų, negalėtų naudotis įstaigos teikiamomis finansinėmis paslaugomis tol, kol prašoma informacija nebus patikslinta.

Toks sprendimas buvo priimtas siekiant įpareigoti įstaigą imtis operatyvių priemonių suvaldant klientų, kurių tapatybė nustatyta netinkamai, keliamą riziką, teigiama Lietuvos banko nurodymuose minėtai įmonei.

Lietuvos bankas toliau tiria su įstaigos veikla susijusias aplinkybes.

Daugiau duomenų apie įtarimų keliančias veiklas, siejamas su šia įmone Lietuvos bankas neturi. Lietuvos policijos atstovas Ramūnas Matonis 15min taip pat patvirtino neturintis informacijos apie jokius Lietuvoje pradėtus tyrimus dėl šios įmonės, kuri JAV siejama su atsiskaitymo galimybėmis, vykdant seksualinius nusikaltimus.

15min komentarų apie tai, kaip įtarimai JAV paveiks situaciją Lietuvoje, kiek mūsų šalyje ji turi klientų ir kokių įspėjimų yra sulaukusi dėl veiklos Lietuvoje, kreipėsi į pačią įmonę.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ramūnas Matonis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ramūnas Matonis

Panašu, kad Lietuvai daug įtakos ši situacija neturės. „Cash App“ atstovas Michaelas Russelas 15min teigė, kad „Cash App“ mūsų šalyje tiesiog neprieinama – ji veikia Jungtinėje Karalystėje ir JAV. Vis dėlto prieinama kita mokėjimų programėlė - „Verse Payments“.

„Tiesa, programėlė yra „Block“ dalis, o „Block“ įsigijo „Verse“ ir taip yra prieinama visoje Europoje, o Lietuvos bankas „Verse Payments Lithuania“ jai yra išdavęs e. pinigų įstaigos licenciją“, – lakoniškai 15min komentavo jis. Pastarąjį faktą 15min patvirtino ir Lietuvos bankas.

Neoficialiai duomenimis, jokių sąsajų su seksualiniais nusikaltimais, atsiskaitant per „Verse Payments“ Lietuvoje neužfiksuota.

„Prekiautojams sekso vergijos aukomis „Cash App“ yra karalius“

Kaip rašė „Forbes“, „Block“ teigė netoleruojanti nusikaltimų savo technologijose ir kad bendrovė aktyviai tikrina operacijas, ieškodama įtartinų signalų, galinčių rodyti nusikalstamumą, tačiau teiginius apie neteisėtą „Cash App“ naudojimą patvirtina policijos departamentų duomenys ir dešimtys „Forbes“ apžvelgtų atvejų, kai šia priemone buvo pasinaudota siekiant palengvinti lytinius nusikaltimus.

Joe Scaramucci, detektyvas, sukūręs prekybos žmonėmis padalinį McLennan apygardos šerifo tarnyboje Vake, Teksase, sakė, kad iš savo patirties galintis pasakyti, jog be fizinių grynųjų pinigų, „Block's tech“ yra pagrindinė mokėjimo priemonė, kurią naudoja žmonės, parduodantys sekso paslaugas, nesvarbu, ar jomis prekiauja suaugusieji ar vaikai.

Remiantis J.Scaramucci pateiktais duomenimis, policijos duomenų bazėje atlikus sekso skelbimų paiešką pagal „Cash App“, Vako mieste buvo rasta 2200 skelbimų, palyginti su 1150 „PayPal“ ir 725 „Venmo“ skelbimais.

Panašūs Arizonos generalinio prokuroro surinkti duomenys rodo, kad 2016-2021 m. internete buvo 480 000 sekso skelbimų, kuriuose „Cash App“ buvo nurodyta kaip atsiskaitymo forma, o tai yra beveik dvigubai daugiau nei artimiausio konkurento „Venmo“ – 260 000.

„Prekiautojams sekso vergijos aukomis „Cash App“ yra karalius“, – konstatavo J.Scaramucci.

Prekiautojams sekso vergijos aukomis „Cash App“ yra karalius, – konstatavo J.Scaramucci.

Dabartiniai ir buvę darbuotojai dabar reiškia susirūpinimą dėl bendrovės investicijų į „Cash App“, o kritikai skambina pavojaus varpais dėl to, kad, jų teigimu, „Block“ nepakankamai stebi ir praneša apie daugybę nusikalstamų veikų savo populiarioje mokėjimo priemonėje.

123rf.com nuotr./„PayPal“
123rf.com nuotr./„PayPal“

„Cash App“ kritikų teigimu, nusikaltėlius traukia tai, kad, palyginti su tradiciniais bankais, joje nėra išsamių tapatybės patikrinimų, o piktnaudžiavusieji programėle gali greitai užsiregistruoti iš naujo.

Taip pat vilioja akivaizdus anonimiškumas, kurį siūlo „Cash App“. Norėdami gauti ir siųsti lėšas, vartotojai turi atskleisti tik savo profilio vardą, vadinamą „cashtag“. Kadangi lėšas galima taip greitai pervesti iš vienos sąskaitos į kitą – tai yra vienas iš nusikalstamumo požymių, kurį „Block“ algoritmai gali aptikti ir pažymėti kaip įtartiną, – lengviau paslėpti ir išgryninti neteisėtai gautą pelną.

„Block“ atstovė spaudai Danika Owsley teigė, kad „Cash App“ neleidžiamos jokios prekybos žmonėmis formos. Ji pridūrė, kad bendrovė veikė „pagal galiojančius įstatymus ir taisykles“, uždarinėjo sąskaitas ir pranešinėjo policijai apie įtartinus sandorius, savanoriškai bendradarbiavo su ne pelno siekiančiomis organizacijomis, pramonės atstovais ir teisėsaugos institucijomis.

2013 m. „Block“ paleista „Cash App“ greitai tapo J.Dorsey „melžiama karve“, padėjusia jam sukaupti 4 mlrd. dolerių turtą. Konkuruodama su „PayPal“, „Venmo" ir „Zelle“, ji greitai užėmė rinkos dalį, siūlydama greitą, paprastą ir nemokamą alternatyvą.

Šiuo metu, praėjus šešeriems metams po IPO, „Block“ rinkos vertė siekia 30 mlrd. dolerių – didžiąją dalį jos augimo lėmė „Cash App“, kuri gauna pajamų imdama nedidelį mokestį už programėlės naudojimą verslo tikslais, taip pat atlieka akcijų prekybos bei kriptovaliutų keityklos funkcijas.

Nepaisant to, kad programėlė „Cash App“ yra plačiai naudojama prieš vaikus nukreiptuose nusikaltimuose, praėjusiais metais ji buvo pristatyta kaip „Cash App Teens“ ir tapo prieinama 13-17 metų amžiaus naudotojams, jei jie gauna tėvų arba globėjų sutikimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius