Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ministerija: želdynai miestuose pėsčiomis turėtų būti pasiekiami per 5 minutes

Prokurorams įpareigojus Aplinkos ministeriją peržiūrėti viešųjų želdynų plotų normas, ministerija siūlo jas patikslinti ir planuoti želdynus taip, kad jie nuo gyvenamojo kvartalo pėsčiomis būtų pasiekiami per 5 minutes.
Aplinkos ministerija
Aplinkos ministerija / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Viešųjų atskirųjų želdynų plotų normų pakeitimo projektu siūloma nustatyti 300 metrų atstumo tarp 10 kv. metrų želdynų rodiklį, pranešė Aplinkos ministerija.

Projekte taip pat siūloma palikti vieno kilometro atstumą tarp didesnių nei vieno hektaro želdynų, taip skatinant kurti didesnius, kokybiškus želdynus, pasiekiamus per 15 minučių pėsčiomis.

Taip pat siūloma želdynų normas papildyti bendro ploto, tenkančio vienam miesto, miestelio ar kurorto gyventojui, rodikliu.

Ministerija teigia, kad išanalizavus želdynus Vilniuje, Klaipėdoje, Utenoje ir Plungėje paaiškėjo, kad daugumai jų nesuformuoti ir neįregistruoti sklypai, todėl jų oficialus plotas labai mažas, palyginti su realiomis žaliosiomis erdvėmis.

Taip pat teigiama, kad želdynų plotai Vilniuje ir Klaipėdoje vieno kilometro atstumu nuo kvartalo nesiekia 12 kv. metrų vienam gyventojui.

Generalinė prokuratūra rugsėjį įpareigojo Aplinkos ministeriją pašalinti viešųjų želdynų plotų normų pažeidimus. Prokuratūros tyrimas buvo pradėtas, viešojoje erdvėje pasirodžius informacijai apie pakeistą želdynų apskaičiavimo tvarką.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) yra nurodžiusi, jog pakeitimas sumažintų želdynų plotus, o tai būtų naudinga tik siauroms interesų grupėms. STT nuomone, reglamentavime gali būti korupcinių rizikų, be to, abejojama, ar užtikrinami visuomenės interesai apželdinant miestų, miestelių ir kurortų teritorijas.

Ministras Simonas Gentvilas yra teigęs, jog želdynų plotai nemažės, o nauja tvarka želdynų tankio skaičiavimas pakeičiamas iš miesto lygmens į kvartalų ir dėl to visuomenės gyvenimo kokybė nenukentės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius