-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ministras: ES paramą susiejus su reformomis, Lietuva neprieštarautų

Lietuva neprieštarautų, jeigu nuo 2020 metų Europos Sąjungos (ES) parama šaliai būtų susieta su struktūrinių reformų įgyvendinimu, sako finansų ministras Vilius Šapoka.
Vilius Šapoka
Vilius Šapoka / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Savo esme tokią kryptį mes palaikome, o po to vertinsime visas mechanizmų alternatyvas. Savo esme ta kryptis yra teisinga, nes sieja finansavimą su būtinų struktūrinių reformų įgyvendinimu“, – BNS tvirtino V.Šapoka.

Jo nuomone, toks sprendimas paskatintų visas bendrijos nares įgyvendinti būtinas pertvarkas.

„Tai būtų tam tikra paspirtis ir objektyvi nuomonė iš Europos Komisijos dėl struktūrinių reformų, į kurias šalys turėtų koncentruotis. Bet reformos reikalingos ne tik Lietuvoje, bet ir kitose Europos Sąjungos šalyse. Toks mechanizmas galėtų atnešti naudos visai Europos Sąjungai“, – tvirtino finansų ministras.

Dabar finansavimas iš pagrindinių Europos struktūrinių ir investicijų fondų skiriamas, jeigu šalis atitinka tam tikras išankstines sąlygas, susijusias su finansavimo strategijų, dokumentų parengimu ir geru administravimu.

Tuo metu svarstoma daugiau dėmesio skirti struktūrinėms reformoms, makroekonomikai, teisinei sistemai ir migracijai.

Pavyzdžiui, jei šalis nesilaikytų teisės viršenybės nuostatų, finansavimas jai būtų stabdomas arba net įšaldomas. Dėl to papildomų rizikų gali atsirasti Lenkijai, kuri kritikuojama dėl teismų reformos ir pabėgėlių nepriėmimo.

Tarptautinio valiutos fondo (TVF) ekspertai liepos pradžioje paskelbtose rekomendacijose Lietuvai pabrėžė, kad šalis privalo toliau tęsti struktūrines reformas, didžiausią dėmesį skiriant esminei švietimo pertvarkai. Fondo ekspertų vertinimu, pagrindinis šiuolaikinės ekonomikos produktyvumo augimo variklis yra žmogiškasis kapitalas.

Dar viena sritimi, itin svarbia Vakarų Europą siekiančiai pasivyti Lietuvos ekonomikai, TVF ekspertai įvardija kol kas lūkesčių nepateisinančią inovacijų politiką, nors jai skiriama gana nemažai viešųjų finansų lėšų.

Lietuva taip pat raginama i įgyvendinti struktūrines fiskalines reformas, kurios turėtų būti orientuotos į ekonomikos augimą ir pajamų didinimą. Tai, be kita ko, padėtų realizuoti valdančiųjų tikslą sumažinti pajamų nelygybę, tuo pat metu išlaikant makroekonomikos ir finansų stabilumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius