Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mitas apie užsienio bankų filialus Lietuvoje: kur jie moka pelno mokestį?

Pasirodžius naujienai, kad „Luminor“ Lietuvoje ir Latvijoje taps tik estiško „Luminor“ padaliniais, pasigirdo svarstymų, kad Lietuva dėl to neteks banko čia sumokamo pelno mokesčio. Tačiau tai yra mitas – pelno mokestį bankai moka tose šalyse, kurioje vykdo veiklą, net jeigu tai ir yra tik užsienio bankų filialai.
„Luminor“
„Luminor“ / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kovo 29 dieną Taline buvo pasirašyta „Luminor“ bankų Baltijos šalyse jungimosi sutartis. Jungimosi sutartyje numatoma visiška bankų integracija – su centrine būstine Estijoje ir skyriais Latvijoje ir Lietuvoje.

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) duomenimis, pernai už 2016 metus pelno mokestį sumokėjo 3 iš 8 Lietuvoje veikiančių užsienio bankų filialų. Likę užsienio bankų filialai nemokėjo pelno mokesčio, nes nedeklaravo apmokestinamojo pelno už 2016 metus.

Nepaisant to, kad „Luminor“ Lietuvoje taps tik filialu, jis ir toliau mokės čia mokesčius kaip ir kiti Lietuvoje veikiantys užsienio bankų filialai.

„Pelno mokestį po susijungimo „Luminor“ banko Lietuvos skyrius mokės Lietuvoje“, – 15min patikslino „Luminor“ banko valdybos pirmininkas Andrius Načajus.

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) duomenimis, pernai už 2016 metus pelno mokestį sumokėjo 3 iš 8 Lietuvoje veikiančių užsienio bankų filialų. Likę užsienio bankų filialai nemokėjo pelno mokesčio, nes nedeklaravo apmokestinamojo pelno už 2016 metus.

2017 metais trys minėti užsienio bankų filialai sumokėjo 4,2 mln. eurų pelno mokesčio.

„Sujungus DNB ir „Nordea“ bankų veiklas, nuo 2017 m. spalio 1 d. „Luminor“ bankas pradėjo savo veiklą kaip LR licencijuotas bankas. Iki 2017 m. spalio 1 d. DNB bankas dirbo kaip LR licencijuotas bankas, o „Nordea Bank“ AB veikė kaip Švedijos banko „Nordea“ filialas. „Nordea Bank“ yra sumokėjęs 2,4 mln. eurų pelno mokesčio, o „Luminor“ (buv. DNB bankas) yra didžiausių pelno mokesčių mokėtojų 50-tuke kaip Lietuvos bankas, o ne kaip filialas“, – 15min paaiškino VMI.

A.Načajaus teigimu, „Luminor“ bankas už 2017 metus planuoja sumokėti apie 4 mln. eurų pelno mokesčio.

Registravus banką Lietuvoje kaip Estijos filialą, klientams kasdienės paslaugos nesikeis. Tiesa, „Luminor“ banko indėliams bus taikoma Estijoje galiojanti indėlių draudimo schema. „Kadangi tiek Lietuvos, tiek Estijos indėlių draudimo sistemas reguliuoja Europos Sąjungos teisės aktai, tad klientai dėl indėlių draudimo pokyčių nepatirs“, – paaiškino A.Načajus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius