Sportas gyvai
2023 05 24 /10:00

Politinę padangę krečiant turbulencijoms G.Skaistė atskleidė, kas laukia mokesčių reformos

Šalies politinę erdvę krečiant turbulencijoms, finansų ministrė Gintarė Skaistė sako, kad paruoštą mokesčių reformą Seimui ketinama pateikti, tik neaišku kada. Ministrės teigimu, kol kas vyksta diskusijos su koalicijos partneriais, susitarti nėra lengva. Be to, politikė įspėja, kad nepriėmus mokesčių reformos Lietuvai gresia netekti dalies paramos iš europinio Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano.
Gintarė Skaistė
Gintarė Skaistė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

G.Skaistė trečiadienio rytą apsilankė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijoje.

„Paskutinės turbulencijos turbūt kelia klausimų, ar bus mokesčių paketas teikiamas Seime, ar nebus. Bent jau kol kas yra planuojama Seime mokesčių reformą pateikti, klausimas, kokiu greičiu, kol kas yra atviras. Kalbamės tiek su koalicijos partneriais, tiek visada ateinu į visas frakcijas, kurios mane kviečia. Man atrodo, kad mokesčių sistema yra toks dalykas, kur platus sutarimas yra visapusiškai naudingas, nes tai reiškia ilgesnį sistemos tvarumą. Kuo plačiau susitariame, tuo ilgiau sistema galės tokia nekintanti ir būti“, – frakcijos nariams sakė finansų ministrė.

Ji akcentavo, kad nenorima mokesčių reformos teikti „buldozerio principu“, tad ieškoma susitarimo, kurio pasiekti nėra lengva.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Gintarė Skaistė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Gintarė Skaistė

„Susitarti nėra lengva ir jo paieška užtrunka“, – teigė G.Skaistė.

Šiuo metu metas mokesčių reformai, pasak politikės, yra pribrendęs.

„Pirmaisiais metais buvo ekonominiai šokai, pandemija, karas, energijos kainos ir, man atrodo, tuo metu tos diskusijos būtų šiek tiek toksiškos. Dabar atėjo laikas, pribrendo diskusijos. Jos vyko tiek darbo grupėje, tiek su ekspertais, tiek Pasaulio banko ir Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos lankėsi Lietuvoje, diskutavo su specialistais ir su interesų grupėmis“, – tvirtino finansų ministrė.

„Man atrodo, dabar yra pribrendęs pasiūlymų paketas ir galima konkrečiai dėl jo diskutuoti. Kol kas vilties neprarandu“, – pridūrė ji.

G.Skaistė taip pat įspėjo, kad nepavykus priimti reformos Lietuvai gali grėsti netekti dalies paramos iš Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano. Ji įspėjo, kad neišmokėta suma būtų kur kas didesnė negu dabar sulaikyti 26 mln. eurų.

„Jeigu nebus nieko padaryta, jeigu bus apsispręsta nieko nedaryti, suma, kuri būtų negauta Iš Europos Komisijos pagal „Naujos kartos Lietuva“ planą, būtų gerokai didesnė. Kiek konkrečiai, galėtų pasakyti Komisija pati, tačiau tikrai ne 26 mln. eurų“, – teigė politikė.

Dabar Europos Komisijos yra sulaikiusi 26 mln. eurų paramos – pasak G. Skaistės, lėšų „įšaldymo terminas yra nuo balandžio 28-osios plius šeši mėnesiai“. Per tą laiką, ministrės teigimu, reikia priimti kai kurių mokesčių pataisų įstatymus.

Praėjusią savaitę koalicijos partneriai – Laisvės ir Liberalų sąjūdžio frakcijų nariai – 15min sakė, kad „pakibirkščiavimų“ koalicijoje dėl reformos yra, o Laisvės frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas nurodė, jog neturi daug optimizmo, kad Seime reforma bus patvirtinta.

Tačiau pastarosiomis dienomis virš mokesčių reformos pakibo dar daugiau klaustukų. Po to, kai politinę padangę sukrėtė savivaldos politikų galimai neskaidriai panaudotų lėšų skandalas, kuris palietė ir tris ministrus, tarp jų ir G.Skaistę, valdantieji konservatoriai paragino organizuoti priešlaikinius rinkimus ir „perkrauti politinę sistemą“. Jei Seimas nesutiks pasileisti, Vyriausybės vadovė Ingrida Šimonytė teigė, kad atsistatydins.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius