Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslus baigiančius paskutinius Y kartos atstovus slegia finansiniai rūpesčiai

Mokestis už mokslą, būstą, sveikatos ir vaikų priežiūrą – tai yra dažniausi ir daugiausia išlaidų reikalaujantys gyvenimo aspektai tūkstantmečio kartos atstovams, rašo „Business Insider“.
Aukštosios mokyklos absolventai
Aukštosios mokyklos absolventai / 123rf.com nuotr.

JAV tyrimų centro „Pew Research Center“ duomenimis, tūkstantmečio arba Y kartai priklauso asmenys, gimę 1981–1996 metais (arba tie, kuriems šiemet sukanka 23–38 m.). Tai reiškia, kad šiemet universitetus ir kolegijas baigia paskutiniai šios kartos atstovai.

Jų, kaip ir kitų tūkstantmečio kartos atstovų, pečius slegia augančios pragyvenimo išlaidos, didėjančios sumos už studijas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ceremonijos akimirka
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ceremonijos akimirka

Kelių atliktų tyrimų rezultatai parodė, kad tūkstantmečio karta turi mažiau perkamosios galios lyginant su prieš tai buvusia karta, kai šie buvo jų amžiaus. Ir nors darbo užmokestis nuo 1970 m. išaugo 67 proc., tai nėra pakankamai, norint padengti išaugusias pragyvenimo išlaidas.

Beje, kalbant apie ekonominę situaciją, jauniausiems Y kartos atstovams pasisekė geriau nei vyresniems būnant jų amžiuje.

Paskolos studijoms yra rekordiniuose aukštumose

Nuo 1980 metų mokestis už mokslą pabrango dvigubai. Apie 300 proc. daugiau Y kartos atstovų pasiėmė paskolas studijoms nei jų tėvai. Tam, kad sumokėtų už studijas, asmenys, gimę po Antrojo pasaulinio karo, turėjo dirbti mažiausiai 306 valandas. Tuo tarpų tūkstantmečio kartos atstovai turi dirbti 4,459 valandas.

Vidutinė studijų paskola Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) 2018 m. siekė 29,800 JAV dolerių per metus.

„Scanpix“ nuotr./Studentas
„Scanpix“ nuotr./Studentas

Sunkiau įsigyti būstą

Dėl slegiančios skolos už studijas Y kartai sunku sutaupyti bei įpirkti vis brangstančias gyvenamąsias vietas.

Pavyzdžiui, šiandien namai kainuoja 39 proc. daugiau nei prieš 40 metų. Todėl tūkstantmečio kartos atstovai yra linkę ilgiau nuomotis ir tik vėliau įsigyti nuosavą būstą.

1960 m. vidutinė mėnesinė būstų nuomos kaina siekė 71 JAV dolerį arba 588 šiandieninius JAV dolerius, o dabar ji siekia 1700 JAV dolerių.

„Scanpix“ nuotr./Būsto nuoma
„Scanpix“ nuotr./Būsto nuoma

Didėja sveikatos ir vaikų priežiūros išlaidos

Užauginti vaiką JAV dabar kainuoja daugiau nei bet kada anksčiau. Finansai yra viena iš dažniausių priežasčių, kodėl tūkstantmečio kartos atstovai neturi vaikų arba turi jų mažiau, nei mano, kiek jų yra idealu turėti.

Vidutines pajamas gaunantis dirbantis žmogus už šeimos sveikatos draudimą moka daugiau nei anksčiau. Nuo 2012 m. iki 2017 m. suma padidėjo 3 proc. iki 5,417 JAV dolerių.

123rf.com nuotr./Tuščia piniginė
123rf.com nuotr./Tuščia piniginė

Minėtos priežastys trukdo tūkstantmečio kartos atstovams taupyti. Daugiau nei pusė Y kartos atstovų nekaupia pensijai ir daugiau nei pusė turi mažiau nei 5 tūkst. JAV dolerių taupomosiose sąskaitose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius