Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

N.Mačiulis: pandemija sukėlė daugiau humanitarinių nei ekonominių pasekmių

Koronaviruso pandemija Lietuvoje sukėlė daug daugiau humanitarinių pasekmių nei ekonominių, sako „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis.
Nerijus Mačiulis
Nerijus Mačiulis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Pasak jo, mirtys Lietuvoje pernai 78 proc. viršijo ankstesnių trejų metų vidurkį, todėl prioritetu turėtų išlikti jų skaičiaus stabilizavimas.

„Jeigu pažiūrėtume į humanitarines pasekmes, perviršines mirtis, matome, kad esame viena blogiausių valstybių Europos Sąjungoje“, – Lietuvos verslo forume trečiadienį sakė N.Mačiulis.

„Labai aiškus atsakymas tiems, kurie nori skubėti į kirpyklas, skubėti gyventi – neigiamų ekonominių pasekmių turime labai mažai, o štai humanitarinės pasekmės, susijusios su mirtimis, yra labai nemažos. Turbūt lieka aiškus prioritetas, ką reikia suvaldyti ir kokius nuostolius reikia minimizuoti“, – teigė jis.

Neigiamų ekonominių pasekmių turime labai mažai, o štai humanitarinės pasekmės, susijusios su mirtimis, yra labai nemažos.

Ekonomistas pabrėžė, kad antroji pandemijos banga Lietuvos ekonomikai atnešė mažiau neigiamų pasekmių nei pirmoji pernai pavasarį.

„Jei tuomet gyventojų išlaidos sumažėjo maždaug trečdaliu, dabar jos yra sumažėjusios dešimtadaliu, ir tik tose specifinėse srityse, kur yra apribotos galimybės išleisti pinigus – kelionės, viešbučiai, restoranai ir kai kurios laisvalaikio paslaugos“, – kalbėjo N.Mačiulis.

„Bet tai nėra labai didelė neigiama įtaka bendrai ekonomikai, vis tik užšaldytų sektorių, kurie yra gilioje krizėje ir kuriems reikia pagalbos, yra mažiau nei dešimtadalis BVP“, – sakė jis.

N.Mačiulis mano, kad atmetus labiausiai nukentėjusius sektorius, likusi šalies ekonomikos dalis klesti, o ženklų apie antrą recesiją nėra.

Sunku įžvelgti kažkokių ženklų, kurie signalizuotų apie antrą galimą recesiją Lietuvoje ar antrą duobę.

„Sunku įžvelgti kažkokių ženklų, kurie signalizuotų apie antrą galimą recesiją Lietuvoje ar antrą duobę. Turime kalbėti tik apie labai lokalizuotas problemas keliuose sektoriuose“, – teigė ekonomistas.

Jo teigimu, nei išaugusi valstybės skola, nei padidėję deficitai šiuo metu „nėra kažkokia stigma“.

Statistikos departamento duomenimis, 2020-aisias Lietuvos ekonomika smuko 0,8 proc. Tai buvo viena mažiausiai pandemijos paveiktų ekonomikų Europos Sąjungoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius