Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujas siūlymas MMA didinti bent tiek, kad ji nebūtų mažesnė už skurdo ribą

Trišalė taryba antradienį nesurado sprendimo dėl minimalios mėnesinės algos (MMA) didinimo. Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija pasiūlė minimalų uždarbį sieti su skurdo lygiu ir kitąmet MMA didinti du kartus: sausį – iki 900 litų, liepą – iki 1000 litų.
Centai
Centai / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas teigė, kad tik taip galima būtų išvengti dabar susidariusio absurdo, kai skurdo lygis yra aukštesnis nei „į rankas“ gaunama minimali alga.

„Šiuo metu skurdo lygis yra apie 710 litų, ir tai yra daugiau nei MMA „į rankas“. Tai reiškia tas žmogus, kuris uždirba MMA, jis yra privesrtas badauti. Siūlome artimiausiu metu MMA padidinti bent iki 900 litų „į rankas“, tada susidarytų bent 750 litų, o tai leistų žmogui patenkinti bent savo fizinius poreikius“, – sakė A.Černiauskas.

Sieti MMA su skurdo riba logiška atrodo ir Lietuvos verslo darbdavių konfederacijai. Jos  generalinis direktorius Danas Arlauskas teigė, kad verslininkai minimalų darbo užmokestį galėtų mokėti nors ir dabar, tačiau jiems suprantami ir premjero Andriaus Kubiliaus nuogąstavimai dėl galimos antrosios krizės bangos.

„Premjeras mums ganėtinai racionaliai išdėstė, parodė grafikus, kiek šiandien kainuoja pinigai pasiskolinti tarptautinėse rinkose. Tendencija iš tikrųjų mums kelia nerimą. Jei sąžiningai, mes negalime viena vertus piktintis situacija Graikijoje, o kita vertus stimuliuoti, kad kažkas panašaus atsitiktų Lietuvoje“, – pabrėžė jis.

Vyriausybė, pasak A.Kubiliaus, į MMA didinimą žiūri tik kaip į vieną iš daugelio Trišalėje taryboje siekiamų susitarimų. Pasak premjero, svarbūs ir kiti ruošiamos sutarties su darbdavių ir darbuotojų atstovais punktai, kuriuose kalbama apie valstybės deficito išlaikymą iki 3 proc. bei darbo vietų kūrimą.

„Susitarimas su socialiniais partneriais 2009 metais, dėl labai svarbių finansų konsolidavimo priemonių, mums leido per susdėtingą krizės laikotarpį praeiti su mažiausiais nuostoliais“, – priminė jis.

Tačiau darbuotojų atstovas A.Černiauskas nemato kaip MMA didinimas galėtų didinti valstybės finansų deficitą. Anot jo, Vyriausybės skelbti skaičiavimai, kad MMA didinimas vos 50 litų kainuotų daugiau nei 200 mln. litų – neįtikinami.

„Man ganėtinai keisti šie skaičiavimai, nes Finansų ministerija pernai vasarą skaičiavo, kad padidinus MMA šimtu litų, biudžetas papildomai gauna 26 mln litų, o iki 1000 litų – apie 70 mln. litų yra papildomų biudžeto pajamų. (...)  Ten paskaičiuota matematiškai, kiek reiks išmokėti algoms, neatsižvelgiant į mokesčių surinkimą, PVM. Bandysime aiškintis, kodėl premjero skaičiavimai pasikeitė, ar Finansų ministerija skaičiuoja taip, kaip reikia premjerui“, – sakė A.Černiauskas.

Pasak jo, už MMA šiuo metu dirba apie 200 tūkst. Lietuvos gyventojų.

Antradienį Trišalė taryba sutarė, kad Viešuosiuose pirkimuose būtų sudaryta pirmenybė didesnį nei MMA užmokestį mokančioms įmonėms.

Primename, kad Socialinių reikalų ir darbo ministerija siūlo nuo kitų metų liepos mėnesio minimalią mėnesio algą padidinti 50 litų, t.y. iki 850 litų. Skaičiuojama, kad toks padidinimas valstybei kainuotų mažiausiai 100 mln. litų.

Tuo tarpu Seimas yra priėmęs rezoliuciją, kuria Vyriausybei siūloma nuo kitų metų sausio minimalią mėnesinę algą (MMA) didinti iki tūkstančio litų.

Šiuo metu MMA yra 800 litų, atskaičius mokesčius, minimalus uždarbis tesiekia 670 litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius