TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Naujasis Kanados premjeras valdys skolų ir buksuojančio ūkio smaugiamą šalį

Kanados parlamento rinkimus laimėjęs Liberalų partijos lyderis Justinas Trudeau savo rėmėjams negailėjo pažadų – nuo patikinimo, kad marihuana bus legalizuota, iki antskrydžių prieš „Islamo valstybės“ (IS) teroristus panaikinimo. Vis dėlto, ekspertai perspėja, kad J.Trudeau ambicijas gali pažaboti ne geriausia šalies ekonomikos padėtis, rašo naujienų svetainė bloombergview.com.
Kanados premjeras Justinas Trudeau
Kanados premjeras Justinas Trudeau / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 2 Premjeras Kanada

Nors per rinkiminę kampaniją Kanados konservatorių partijos lyderis ir šalies premjeras Stephenas Harperis aiškino, kad J.Trudeau nėra pasiruošęs valdyti, tačiau tai rinkėjų neįtikino. Vis dėlto, tikėtina, kad argumentas apie naujojo šalies premjero nebrandumą gali būti primintas ekonomikai blogėjant.

TVF savo naujausiose prognozėse sumažino Kanados ekonomikos perspektyvas labiausiai iš visų didžiųjų šalių.

Nuo 2008 m. prasidėjusios finansų krizės Kanada beveik nenukentėjo – šalies bankai išliko stiprūs, o vietos paklausa nenukentėjo.

Tačiau dabar, pasaulio ūkiui stojant, o energetikos išteklių kainoms esant itin žemoms, įspūdingas Kanados ūkio augimas pasibaigė. Nuo taupymo politikos pavargę kanadiečiai nori rasti greitus sprendimus šalį kamuojančioms problemoms.

Smukusios žaliavų kainos pasaulio rinkose smogė Kanados eksportui, ir šiaurinės JAV kaimynės ūkis per pirmuosius dvejus 2015 m. ketvirčius traukėsi.

VIDEO: Justinas Trudeau išrinktas Kanados ministru pirmininku

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) savo naujausiose prognozėse sumažino Kanados ekonomikos perspektyvas labiausiai iš visų didžiųjų šalių. Spėjama, kad metinis BVP augimas čia šįmet sieks vos 1 proc.

Liberalai tikisi padidinti viešąsias investicijas ir palengvinti skolinimąsi viešajam sektoriui. Nors esant žemoms palūkanų normoms skolinimasis nebrangus, tačiau J.Trudeau turėtų būti atsargus.

Kanadiečių turimas nekilnojamasis turtas šiuo metu smarkiai pervertintas, o pačių gyventojų skolos taip pat yra nemažos.

Kanados statistikos duomenimis, vidutinio šalies namų ūkio skola siekia net 160 proc. pajamų lygio, o esant tokioms aplinkybėms ekonomika yra ypač pažeidžiama dėl palūkanų normų svyravimų.

Maža to, J.Trudeau ir visos liberalų partijos politika Ramiojo vandenyno regiono laisvosios prekybos atžvilgiu taip pat yra neigiama.

Nors Kanados liberalų politinės nuostatos dažnai sutampa su JAV demokratų, tačiau tai dar nereiškia, kad J.Trudeau valdymo laikotarpiu galima tikėtis šiltų Otavos ir Vašingtono santykių.

Tačiau šiuo metu buksuojančios ekonomikos klausimai kanadiečiams daug svarbesni už būsimąsias Kanados užsienio politikos gaires.​

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius