Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 09 12 /19:37

Naujos JAV sankcijos žlugdo Rusijos aukso gyslą – naftos pramonę

Jungtinės Amerikos Valstijos penktadienį paskelbė papildomas sankcijas Rusijai – jos paveiks naftos ir gynybos pramonę, apribos pagrindinių Rusijos bankų prieigą prie JAV skolinimosi ir akcijų rinkų. Šitaip siekiant bausti Rusiją dėl jos intervencijos į Ukrainą.
Rusijos bankas "Gazprombank"
Rusijos bankas "Gazprombank" / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Šios sankcijos, kuriomis pirmą kartą taikomasi į Rusijos banką „Sberbank“, paskelbimo laiku sutampa su Europos Sąjungos ekonominėmis bausmėmis, kuriomis ribojamas kai kurių Rusijos valstybinių įstaigų finansavimas ir įšaldomas vadovaujančių Rusijos politikų turtas.

Naujosios JAV sankcijos labiau suverš finansinę kilpą šešiems Rusijos bankams, tarp kurių yra ir didžiausias pagal turtą Rusijos bankas „Sberbank“. Taip pat uždrausta JAV asmenims ir bendrovėms finansų rinkose platinti ilgesnės nei 30 dienų trukmės skolos vertybinius popierius.

Sankcijomis siekiama paveikti penkias Rusijos naftos bendroves, kad būtų sutrukdyta vykdyti naftos gavybos Arktyje ar skalūnų dujų žvalgybos projektus.

Vašingtonas įveda griežtą kontrolę verslui, turinčiam reikalų ne tik su „Sberbank“, bet ir VTB, „Gazprombank“, VEB ir „Rosselkhozbank“; taip pat su naftos vamzdynus eksploatuojančia „Transneft“, energetikos firmomis „Lukoil“, „Gazprom“, „Gazprom Neft“ ir „Surgutneftegas“.

Sankcijų sąraše yra valstybinė gynybos technologijų grupė „Rostec“ bei dar penkios valstybinės gynybos sektoriaus bendrovės.

Pasak vieno JAV pareigūno, sankcijomis siekiama paveikti penkias Rusijos naftos bendroves, kad būtų sutrukdyta vykdyti naftos gavybos Arktyje ar skalūnų dujų žvalgybos projektus.

„Jomis siekiama iš esmės uždaryti tokio tipo naftos telkinių žvalgybą ir naftos gavybą, nutraukus tiekti Rusijos bendrovėms tam reikalingas priemones, technologijas, servisą“, – sakė naujienų agentūrai „Reuters“ šis pareigūnas.

V.Putino reakcija: sankcijos mūsų neprivers keisti taktikos

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas penktadienį pareiškė, kad sankcijos neprivers Rusiją keisti taktiką, ir tvirtino, kad Vakarai pasinaudoja Ukraina tarptautiniams santykiams destabilizuoti.

„Mes jau seniai įsitikinome, kad sankcijų kaip užsienio politikos instrumento panaudojimas turi mažai įtakos ir beveik niekada neduoda lauktų rezultatų“, – taip, anot Rusijos naujienų agentūrų, sakė V.Putinas, lankydamasis Tadžikistane.

„Man į galvą šovė maištinga mintis, kad pati Ukraina nieko nebedomina, ji panaudojama tiesiog kaip instrumentas kažkokiam tarptautinių santykių išklibinimui, panaudojama kaip įkaitė kai kurių tarptautinio bendravimo dalyvių norams, sakykim reanimuoti NATO, ne tiek kaip karinę organizaciją, o kaip vieną esminių JAV išorės politikos instrumentų, kad būtų sutelktos aplink jas (JAV) satelitės, išgąsdintos kažkokios išorės grėsmės“, – kalbėjo V.Putinas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius