-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Neapdorotą tabaką ketinama apmokestinti akcizu

Lietuvoje neapdorotam tabakui nuo lapkričio ketinama taikyti akcizo mokestį. Pasak finansų ministro Viliaus Šapokos, siekiant efektyviau kovoti su nelegalių cigarečių gamyba ir prekyba, neapdorotas tabakas akcizu jau yra apmokestinamas Latvijoje ir Lenkijoje.
Tabako fabrikas Avižieniuose
Tabakas / Muitinės kriminalinės tarnybos nuotr.

„Pastaraisiais metais kontroliuojančios institucijos yra nustačiusios eilę atvejų, kai neapdorotas tabakas iš esmės panaudojamas (...) cigarečių gamybai. (...) Tai (neapdoroto tabako apmokestinimas akcizu – BNS) yra prevencinė priemonė, kad tokia veikla apsimokėtų mažiau“, – pristatydamas Akcizų įstatymo pataisas Seime teigė V.Šapoka.

Jis negalėjo atsakyti į Biudžeto ir finansų komiteto nario konservatoriaus Mykolo Majausko klausimą, kiek neapdoroto tabako apmokestinimas akcizu leistų surinkti papildomų pajamų į valstybės biudžetą, taip pat kiek pajamų netenkama dėl nelegalių cigarečių gamybos.

Neapdorotas tabakas savo savybėmis yra artimiausias apdorotam tabakui, todėl siūloma jam taikyti rūkomojo tabako akcizų tarifą – 68,6 euro už kilogramą. Nuo 2020-ųjų kovo neapdoroto tabako akcizas didėtų iki 78,5 euro, nuo 2021 metų kovo 1 dienos – iki 90 eurų už kilogramą.

Akcizai nebūtų taikomi neapdorotam tabakui, panaudotam apdoroto tabako ir kaitinamojo tabako produktų, už kuriuos akcizai sumokėti, gamybai, taip pat eksportuotam ir į kitą ES valstybę narę išgabentam neapdorotam tabakui. Taip būtų įtvirtinta nuostata, kad akcizai už prekes mokami tik toje valstybėje, kurioje šios prekės yra vartojamos.

Už Akcizų įstatymo pataisas antradienį balsavo 81 Seimo narys, susilaikė 9 parlamentarai. Pritarus projektui po pateikimo, toliau jis bus svarstomas pagrindiniu paskirtame Biudžeto ir finansų reikalų komitete. Prie šio klausimo svarstymo Seimo posėdyje planuojama grįžti birželio 25 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius